Een wagen vol verhalen is een project om verhalen over tradities en gebruiken in Gelderland te verzamelen, te bewaren en bekend te maken. Het project is een initiatief van Erfgoed Gelderland en Omroep Gelderland, maar u vult zelf de site. De verhalen, foto's, filmpjes en geluidsfragmenten van de mensen die de tradities en gebruiken kennen, maken van de site een mooie verzamelplaats.

We roepen u op om ons te helpen bij de zoektocht naar informatie en mooie verhalen. Verhalen over tradities, gebruiken en rituelen in Gelderland. Het hoeft dus niet specifiek Gelders te zijn, het mag ook een Gelderse invulling zijn van een traditie, een regionale variant of een lokaal tintje aan een landelijke traditie. Voeg uw ervaring/verhaal toe aan de grootste database met Gelderse tradities of vul een ander verhaal aan.

De site was de bron voor het TV-programma Een wagen vol verhalen, maar ook via Radio Gelderland, op Facebook, via Twitter en in onze nieuwsbrief werden verhalen gedeeld. Op ons YouTube-kanaal kunt u alle onderwerpen uit onze uitzendingen terugvinden.  Maar ook filmpjes die niet in de TV-uitzending zijn geweest, maar wel gaan over Gelderse tradities en gebruiken ziet u hier terug.

De wagen vol verhalen heeft al heel wat kilometers gemaakt

Vanaf september 2014 tot april 2016 was Renate Schutte 37 afleveringen lang te zien op TV bij Omroep Gelderland. Ze werd rondgereden door Wijnand Hazeleger en zijn zoon Berry met hun paarden. De verhalen van deze site werden verteld in of op de wagen, uitgeprobeerd door Renate, streekgerechten werden geproefd en streekmuziek gespeeld. Wekelijks werd een ambacht in beeld gebracht en lieten kinderen hun licht schijnen over tradities in de rubriek 'het gebruikenluik'. De TV- uitzendingen zijn allemaal terug te zien op deze site. Net als de breisels van Karla, onze door de wol geverfde breister. De eerste twee seizoenen eindigden de ritten altijd met een volksverhaal, een sage of legende verteld door onze verhalenvertellers Gery Groot Zwaaftink en Eric Borrias.

Op radio was René Arendsen de eerste helft van 2015 wekelijks te horen met zijn Wagen vol verhalen-kennisquiz. Hij vuurde vragen over tradities en gebruiken af zijn kandidaten. Luister hier de quizzen terug. In 2016 deed hij verslag van de Gelredagen, die gekoppeld waren aan de wagen vol verhalen. De tradities, streekgerechten, streekmuziek uit de tv uitzending waren de zaterdag erna te proeven/beleven/beluisteren op een historische locatie in de provincie.

Eén van de hoogtepunten uit het project Een wagen vol verhalen was de Dag van de Gelderse traditie, op 27 juni 2015 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Daar kwamen de tradities en gebruiken van deze site echt tot leven. Bezoekers konden op deze dag alles uitproberen, proeven, zien, horen en ruiken. Op deze dag werd de 25ste aflevering van het tv-programma opgenomen. Hier kunt u de foto's van de dag terug kijken.

Erfgoed Gelderland bewaart de verhalen

'Een wagen vol verhalen' is ontwikkeld door Omroep Gelderland en Erfgoed Gelderland. In april 2016 is Omroep Gelderland na drie succesvolle seizoenen op radio en tv gestopt met de programma's. Erfgoed Gelderland draagt zorg voor het bewaren van de verhalen op de site. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland. Een netwerk van ambassadeurs ondersteunt het project.

Volg een wagen vol verhalen:

Social Media
Like ons op  Facebook www.facebook.com/eenwagenvolverhalen
Volg ons op Twitter @verhalenwagen

Klik hier voor ons YouTube kanaal

Tag / Lijst: Wagen vol verhalen

Meer verhalen

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld
Galerij

Steven was schaapherder

06 juli 2014
Maarten Matser
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink