Een wagen vol verhalen is een project om verhalen over tradities en gebruiken in Gelderland te verzamelen, te bewaren en bekend te maken. Het project is een initiatief van Erfgoed Gelderland en Omroep Gelderland, maar u vult zelf de site. De verhalen, foto's, filmpjes en geluidsfragmenten van de mensen die de tradities en gebruiken kennen, maken van de site een mooie verzamelplaats.

We roepen u op om ons te helpen bij de zoektocht naar informatie en mooie verhalen. Verhalen over tradities, gebruiken en rituelen in Gelderland. Het hoeft dus niet specifiek Gelders te zijn, het mag ook een Gelderse invulling zijn van een traditie, een regionale variant of een lokaal tintje aan een landelijke traditie. Voeg uw ervaring/verhaal toe aan de grootste database met Gelderse tradities of vul een ander verhaal aan.

De site was de bron voor het TV-programma Een wagen vol verhalen, maar ook via Radio Gelderland, op Facebook, via Twitter en in onze nieuwsbrief werden verhalen gedeeld. Op ons YouTube-kanaal kunt u alle onderwerpen uit onze uitzendingen terugvinden.  Maar ook filmpjes die niet in de TV-uitzending zijn geweest, maar wel gaan over Gelderse tradities en gebruiken ziet u hier terug.

De wagen vol verhalen heeft al heel wat kilometers gemaakt

Vanaf september 2014 tot april 2016 was Renate Schutte 37 afleveringen lang te zien op TV bij Omroep Gelderland. Ze werd rondgereden door Wijnand Hazeleger en zijn zoon Berry met hun paarden. De verhalen van deze site werden verteld in of op de wagen, uitgeprobeerd door Renate, streekgerechten werden geproefd en streekmuziek gespeeld. Wekelijks werd een ambacht in beeld gebracht en lieten kinderen hun licht schijnen over tradities in de rubriek 'het gebruikenluik'. De TV- uitzendingen zijn allemaal terug te zien op deze site. Net als de breisels van Karla, onze door de wol geverfde breister. De eerste twee seizoenen eindigden de ritten altijd met een volksverhaal, een sage of legende verteld door onze verhalenvertellers Gery Groot Zwaaftink en Eric Borrias.

Op radio was René Arendsen de eerste helft van 2015 wekelijks te horen met zijn Wagen vol verhalen-kennisquiz. Hij vuurde vragen over tradities en gebruiken af zijn kandidaten. Luister hier de quizzen terug. In 2016 deed hij verslag van de Gelredagen, die gekoppeld waren aan de wagen vol verhalen. De tradities, streekgerechten, streekmuziek uit de tv uitzending waren de zaterdag erna te proeven/beleven/beluisteren op een historische locatie in de provincie.

Eén van de hoogtepunten uit het project Een wagen vol verhalen was de Dag van de Gelderse traditie, op 27 juni 2015 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Daar kwamen de tradities en gebruiken van deze site echt tot leven. Bezoekers konden op deze dag alles uitproberen, proeven, zien, horen en ruiken. Op deze dag werd de 25ste aflevering van het tv-programma opgenomen. Hier kunt u de foto's van de dag terug kijken.

Erfgoed Gelderland bewaart de verhalen

'Een wagen vol verhalen' is ontwikkeld door Omroep Gelderland en Erfgoed Gelderland. In april 2016 is Omroep Gelderland na drie succesvolle seizoenen op radio en tv gestopt met de programma's. Erfgoed Gelderland draagt zorg voor het bewaren van de verhalen op de site. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland. Een netwerk van ambassadeurs ondersteunt het project.

Volg een wagen vol verhalen:

Social Media
Like ons op  Facebook www.facebook.com/eenwagenvolverhalen
Volg ons op Twitter @verhalenwagen

Klik hier voor ons YouTube kanaal

Tag / Lijst: Wagen vol verhalen

Meer verhalen

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot
GalerijVideo

Kinderdorp Haalderen

27 mei 2015
Robbert Weideveld

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens