De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Eten en drinken Eten Dieren Ede Juni

Meer verhalen

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere