De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Eten en drinken Eten Dieren Ede Juni

Meer verhalen

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot