De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Eten en drinken Eten Dieren Ede Juni

Meer verhalen

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Kinderspeelgoed in de jaren '30

08 juli 2014
Beerd van 't Hul

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak