De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Eten en drinken Eten Dieren Ede Juni

Meer verhalen

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak