De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Eten en drinken Eten Dieren Ede Juni

Meer verhalen

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen