De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Eten en drinken Eten Dieren Ede Juni

Meer verhalen

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak