De Schaapscheerdersmaaltijd werd op veel plaatsen op de Veluwe gegeten na het scheren van de schaapskudde in Loenen, Elspeet, Rheden en Ede. Nu leeft deze traditionele maaltijd alleen nog in Ede. Na het schaapscheren op de tweede zaterdag in juni, wordt deze in de schaapskooi gegeten.

Omdat de scheerders deze dag hard hadden gewerkt en dus veel vocht waren verloren, kregen zij zoute stokvis met aardappelen en boterjus als dank voor een dag hard werken. Dit was vroeger geen dure maaltijd, de schaapherders hadden het namelijk niet zo breed. In deze tijd word er vaak voor een andere zoute vissoort gekozen. Door de zoute vis wordt er weer voldoende vocht vastgehouden.

Als toetje kreeg en krijgt men warme rijstepap met bruine-suiker. Vroeger werd er ook brandewijn bij geschonken.

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Video
Categories:: Eten en drinken Eten Dieren Ede Juni

Meer verhalen

Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld