Nieuwjaarsbuurt /kleine buurt

Deze nieuwjaarsbuurt (gedeelte van de grote buurt) kwam bij elkaar aan het begin van het nieuwe jaar. Hier was een vaste volgorde in. Daar werd niet van afgeweken. De oudste (en dat was de fam. Makkink-Lubberding) begon en daar werd de volgende afspraak gemaakt. Toen wij trouwden in 1965 waren wij als laatste aan de beurt en inmiddels zijn wij de eerste in de rij die uitnodigen (Dat zegt wel iets over veranderingen in de buurt en over onze leeftijd…!). Vroeger was dit wekelijks en was men eind februari klaar! Nu doet men er soms wel een jaar over voordat men overal geweest is. De traditionele oliebollen kwamen bij een ieder voor de dag, vers gebakken (later uit de diepvries) Waar zijn de oliebollen nu??? Die avonden waren altijd oergezellig! (zijn ze nog!)

Leuk is om te vertellen, dat toen wij voor het eerst meededen, het breiwerk mee werd genomen naar het nieuwjaar schieten. Dina Lebbink (woonde op Gravenstraat 7) heeft dit nog lang volgehouden (‘n Vrouwenhand en een paardentand……!!’). Soms werd voor huwelijken etc ook wel alleen de nieuwjaarsbuurt uitgenodigd. Dan golden wel altijd dezelfde regels voor groen maken ed.

 

Nieuwjaar schieten kinderen

Deze traditie is helemaal verdwenen door het verouderen van de buurt. Al is er nu wel weer toekomst voor deze ceremonie!! Alles wat lopen kan (dus ook de hele kleintjes!) tot een jaar of 18/19 (soms al verkering) gingen op nieuwjaarsmorgen er op uit om in de buurt nieuwjaar te schieten. Daags van te voren sprak men af aan welke kant werd begonnen. Men wisselde dat om het jaar. Knappertjes, pistooltjes tot echte kanonkrakers, alles wat maar veel lawaai maakte, werd in tassen meegesjouwd. En uitgeprobeerd. De groten hielpen de kleintjes. En op die dag, vaak tot laat in de middag werd er goed gebunkerd. En bij Makking-Lubberding werd televisie (zij waren de eerste in de buurt die televisie hadden) gekeken, nieuwjaarsbal in Wenen, (later werd dat het ski-schans-springen in Garmisch-Partenkirchen). Van oliebollen tot nieuwjaarsrolletjes, kinderlikeur, pils, fris, bowl enz. op alles werd getrakteerd. Menig kind kwam overbeladen thuis. (En dan stond er thuis nog soep klaar…!)

Toch waren dit dagen waar ik - want voor ons huwelijk ging ik ook mee - met plezier op terug kijk. En ook onze kinderen - in die tijd waren het in het totaal ongeveer 10 tot 12 buurkinderen - genoten van deze happening.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

AudioVideo
Categories:: Feestdagen Oud en nieuw Voorst Keuze van de redactie Naoberschap

Meer verhalen

Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos