Nieuwjaarsbuurt /kleine buurt

Deze nieuwjaarsbuurt (gedeelte van de grote buurt) kwam bij elkaar aan het begin van het nieuwe jaar. Hier was een vaste volgorde in. Daar werd niet van afgeweken. De oudste (en dat was de fam. Makkink-Lubberding) begon en daar werd de volgende afspraak gemaakt. Toen wij trouwden in 1965 waren wij als laatste aan de beurt en inmiddels zijn wij de eerste in de rij die uitnodigen (Dat zegt wel iets over veranderingen in de buurt en over onze leeftijd…!). Vroeger was dit wekelijks en was men eind februari klaar! Nu doet men er soms wel een jaar over voordat men overal geweest is. De traditionele oliebollen kwamen bij een ieder voor de dag, vers gebakken (later uit de diepvries) Waar zijn de oliebollen nu??? Die avonden waren altijd oergezellig! (zijn ze nog!)

Leuk is om te vertellen, dat toen wij voor het eerst meededen, het breiwerk mee werd genomen naar het nieuwjaar schieten. Dina Lebbink (woonde op Gravenstraat 7) heeft dit nog lang volgehouden (‘n Vrouwenhand en een paardentand……!!’). Soms werd voor huwelijken etc ook wel alleen de nieuwjaarsbuurt uitgenodigd. Dan golden wel altijd dezelfde regels voor groen maken ed.

 

Nieuwjaar schieten kinderen

Deze traditie is helemaal verdwenen door het verouderen van de buurt. Al is er nu wel weer toekomst voor deze ceremonie!! Alles wat lopen kan (dus ook de hele kleintjes!) tot een jaar of 18/19 (soms al verkering) gingen op nieuwjaarsmorgen er op uit om in de buurt nieuwjaar te schieten. Daags van te voren sprak men af aan welke kant werd begonnen. Men wisselde dat om het jaar. Knappertjes, pistooltjes tot echte kanonkrakers, alles wat maar veel lawaai maakte, werd in tassen meegesjouwd. En uitgeprobeerd. De groten hielpen de kleintjes. En op die dag, vaak tot laat in de middag werd er goed gebunkerd. En bij Makking-Lubberding werd televisie (zij waren de eerste in de buurt die televisie hadden) gekeken, nieuwjaarsbal in Wenen, (later werd dat het ski-schans-springen in Garmisch-Partenkirchen). Van oliebollen tot nieuwjaarsrolletjes, kinderlikeur, pils, fris, bowl enz. op alles werd getrakteerd. Menig kind kwam overbeladen thuis. (En dan stond er thuis nog soep klaar…!)

Toch waren dit dagen waar ik - want voor ons huwelijk ging ik ook mee - met plezier op terug kijk. En ook onze kinderen - in die tijd waren het in het totaal ongeveer 10 tot 12 buurkinderen - genoten van deze happening.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

AudioVideo
Categories:: Feestdagen Oud en nieuw Voorst Keuze van de redactie Naoberschap

Meer verhalen

Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

Sneeuwpudding van Oma Kwak

08 januari 2016
Gerhard Kwak
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak