“Traditionele Broodweging Muldersfluite”

Een eeuwenoude traditie herleeft jaarlijks op Hemelvaartsdag, het roggebrood wegen bij de Muldersfluite aan de Zelhemseweg 44 tussen Hengelo en Zelhem.

Sinds 1529, mogelijk nog veel eerder, mochten de bewoners van de toenmalige Markegronden het Gooy en Dunsborg en op de Zellemmer- Hattemermarke, plaggensteken op voorwaarde, dat ze jaarlijks rond Hemelvaartsdag roggebrood leverden van minstens 22 pond bij de Dunsborger molen, bestemd voor de armen in de gemeente. Deze dag bij de Dunsborger molen op Hemelvaartsdag, groeide uit naar een jaarlijkse feestdag van de Markegenoten tot de Muldersfluite, (fluite is kermis).

Voor de bouwlieden op de Zelhemmer- Hattemermarke was de levering op de maandag na Hemelvaart op de Zelhemsebrink.

Degenen die het zwaarste brood leverde, vaak meer dan 100 pond, kreeg 2 flessen wijn, woog het brood minder dan 22 pond, moest men 6 stuivers betalen.

Vanaf 1772 werd het niet leveren van roggebrood bestraft met en dubbele levering in het volgend jaar.

Sinds 1807 werd bepaald dat de Markenrichters het brood zouden verdelen onder de armen van de diaconie van Hengelo en Zelhem, in de verdeling 3/8 deel voor de protestanten, de rest voor de katholieken in Keijenborg en Hengelo.

Na de ontbinding van de Marken en het aanstellen van gemeente-besturen, besloot men om als een blijvende herinnering de traditionele broodlevering Muldersfluite in ere te houden en de erven (de oude bestaande boerderijen ), als cijnsplichtigen daarmee bij voortduring te belasten.

Traditie herleeft

Deze eeuwenoude traditie herleeft jaarlijks op Hemelvaartsdag, bij de Muldersfluite aan de Zelhemseweg 44 tussen Hengelo en Zelhem.

Onder het toeziend oog van de Goudse pijp rokende notabelen, de burgemeester, de veilingmeester en de weger, vroeger de twee Markerichter en hun helpers, worden de per paard en wagen aangevoerde en voorafgegaan door de blaaskapel, het rijtuig met de burgemeester en de door de cijnsplichtige boeren geleverde roggebroden, gewogen en onder de toeschouwers geveild. De gever van het grootste brood krijgt na de weging, nog steeds 2 flessen wijn.

Het vervoer van de roggebroden met Hemelvaartsdag gebeurde aanvankelijk met een kruiwagen. Toen paard en wagen gebruikt konden worden zo'n 100 jaar geleden, werden de broden per paard en wagen naar de weging gebracht voor Hemelvaartsdag. In latere jaren werden de broden niet meer door de boeren zelf in hun eigen broodoven op het erf gebakken, maar een bakker opdracht gegeven deze te maken. Van af die tijd gaan de broden van de bakkers per paard en wagen naar de broodweging bij de Muldersfluite, de oude boerderij van de molenaar, tussen de gemeenten Hengelo-Gld en Zelhem

De Diaconie Zelhem heeft besloten, het batig saldo van de komende broodlevering te besteden aan de voedselbank in Zelhem. Deze eeuwen oude vorm van gemeenschappelijke armenzorg is een voorloper van de huidige sociale zekerheden.

Omlijst door de klanken van de blaaskapel van Crescendo uit Hengelo, met dans en harmonica spel van de boerendansgroep “Wi’j eren ’t Olde” uit de Velswijk, bevat het programma bij de broodweging, ook dit jaar wederom een aantal activiteiten. Zo zijn er demonstraties van oude ambachten in een grote tent en wordt verdere medewerking verleend door Museum Smedekinck, de Oudheidkundige vereniging Salehem, de VVV Bronckhorst. Het Oratorium koor uit Zelhem komt met een 2e hands boekenstand. Een stand van de imkervereniging “de Vooruitgang” en een roggebrood snijmachine waarop u, het door u gekochte roggebrood kunt snijden. Op het terrein worden o.a. wafels gebakken en is er koffie en/of een drankje.

GalerijVideo
Categories:: Evenementen Feestdagen Hemelvaart Mei Brood en banket Zelhem Hengelo Keuze van de redactie

Meer verhalen

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer