Vendelzwaaien in Gelderland

Vendelen, beter bekend onder de term vaandelzwaaien of vendelzwaaien, is een uiting waarbij behendigheid en lenigheid centraal staan. Vendelzwaaien is het uitoefenen van een aantal slagen met een stok met contragewicht, voorzien van een stoffen (lappen)doek. Vendelen is een Gelderse traditionele bezigheid wanneer het vendel door bekwame, kundige handen gezwaaid wordt. Er ontstaat dan een spel van meer dan plezier alleen, maar ook van toegewijde eerbied.

De 62 Schutterijen en Gilden in Gelderland hebben bijna allemaal enkele vendeliers of meerdere vendeliers binnen hun gelederen, wat een totaal geeft van 700 beoefenaars. Een vendelier draagt hetzelfde uniform als de overige schutters/gildeleden van zijn schutterij of gilde. Iedere schutterij of gilde heeft een eigen uniform in Gelderland wat vaak dateert en correspondeert met de ontstaansgeschiedenis van de schutterij of het gilde waartoe men behoort.

Vendelen is een bezigheid, wanneer het door bekwame, kundige handen uitgeoefend wordt. Er ontstaat dan een spel van meer dan plezier alleen, maar ook van toegewijde eerbied. De vendelhulde zelf wordt een gebed en strijd genoemd, terwijl de vendeliers er steeds aan worden herinnerd, dat ze met gewijde vendels vendelen. Als we de vendeliers volgen in hun slagen kunnen we het volgende herkennen: Het rondzwaaien boven het hoofd betekent: houd je kloek en sterk in de strijd die komen gaat. Als de vlag wordt rond gegooid om de hals betekent dit: weer je geducht al zal dit ook je hoofd moeten kosten. Wanneer de vlag om de lendenen wordt gedraaid : geef aan dit werk je kracht, je lichaam en desnoods je leven. Als de vlag draait om de knieën betekend dit: houd je leden lenig en je kunt ook knielen. De vlag draait om de enkels: laat de vlag steeds draaien, maar zorg ervoor dat deze schoon en rein blijft, het symbool hiervan is dat de vendelier mag nimmer met het vendel de grond zal raken. Zo heeft elke slag die wordt gemaakt met het vendel zijn eigen betekenis.

In Gelderland kennen we groepsvendelen, acrobatisch/solo vendelen en groeps-acrobatisch vendelzwaaien. In deze klassen worden op de diverse schuttersconcoursen wedstrijden georganiseerd op veelal mechanische muziek. Een bekwame jury beoordeelt de slagen en geeft hier een rapport over uit, waarmee men prijzen kan behalen.

Bekijk het fragment uit onze TV uitzending over het vendelzwaaien:

 

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Gelderland Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink