Vendelzwaaien in Gelderland

Vendelen, beter bekend onder de term vaandelzwaaien of vendelzwaaien, is een uiting waarbij behendigheid en lenigheid centraal staan. Vendelzwaaien is het uitoefenen van een aantal slagen met een stok met contragewicht, voorzien van een stoffen (lappen)doek. Vendelen is een Gelderse traditionele bezigheid wanneer het vendel door bekwame, kundige handen gezwaaid wordt. Er ontstaat dan een spel van meer dan plezier alleen, maar ook van toegewijde eerbied.

De 62 Schutterijen en Gilden in Gelderland hebben bijna allemaal enkele vendeliers of meerdere vendeliers binnen hun gelederen, wat een totaal geeft van 700 beoefenaars. Een vendelier draagt hetzelfde uniform als de overige schutters/gildeleden van zijn schutterij of gilde. Iedere schutterij of gilde heeft een eigen uniform in Gelderland wat vaak dateert en correspondeert met de ontstaansgeschiedenis van de schutterij of het gilde waartoe men behoort.

Vendelen is een bezigheid, wanneer het door bekwame, kundige handen uitgeoefend wordt. Er ontstaat dan een spel van meer dan plezier alleen, maar ook van toegewijde eerbied. De vendelhulde zelf wordt een gebed en strijd genoemd, terwijl de vendeliers er steeds aan worden herinnerd, dat ze met gewijde vendels vendelen. Als we de vendeliers volgen in hun slagen kunnen we het volgende herkennen: Het rondzwaaien boven het hoofd betekent: houd je kloek en sterk in de strijd die komen gaat. Als de vlag wordt rond gegooid om de hals betekent dit: weer je geducht al zal dit ook je hoofd moeten kosten. Wanneer de vlag om de lendenen wordt gedraaid : geef aan dit werk je kracht, je lichaam en desnoods je leven. Als de vlag draait om de knieën betekend dit: houd je leden lenig en je kunt ook knielen. De vlag draait om de enkels: laat de vlag steeds draaien, maar zorg ervoor dat deze schoon en rein blijft, het symbool hiervan is dat de vendelier mag nimmer met het vendel de grond zal raken. Zo heeft elke slag die wordt gemaakt met het vendel zijn eigen betekenis.

In Gelderland kennen we groepsvendelen, acrobatisch/solo vendelen en groeps-acrobatisch vendelzwaaien. In deze klassen worden op de diverse schuttersconcoursen wedstrijden georganiseerd op veelal mechanische muziek. Een bekwame jury beoordeelt de slagen en geeft hier een rapport over uit, waarmee men prijzen kan behalen.

Bekijk het fragment uit onze TV uitzending over het vendelzwaaien:

 

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Gelderland Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh