Op zondag 2 augustus 2015 werd de Achterhoek Spektakeltoer voor de tiende keer gehouden. Het is een aansprekend en veelzijdig festival voor alle leeftijden, dat bedacht en verder ontwikkeld werd door Rita en Hans Keuper. Toen zij hun plannen maakten hadden ze het volgende voor ogen.

“Bij de kermis, het buurtfeest of bij het circus is de voorpret een belangrijk onderdeel van het hele gebeuren. Er komen vrachtauto’s vol materialen, er zijn caravans met vreemde mensen en er hangt een andere atmosfeer boven de huizen. Het lijkt of de wereld even een beetje anders in elkaar zit, iets minder hard en streng. Het dorp is ook opeens iets minder besloten, de buitenwereld stroomt zomaar naar binnen. Het duurt nooit lang, zo’n spektakel, hoogstens een paar dagen, maar je hebt maanden nodig, voordat je er helemaal over uitgepraat bent en vaak neem je de herinnering voor de rest van je leven met je mee."

Voor de Achterhoekers en mensen van verderop

"Dit beeld is één van de elementen, die ons aan het denken zetten over het organiseren van een door de Achterhoek rondtrekkend muziek- en straattheaterfestival. Er gebeurt hier veel op cultureel gebied en er zijn schitterende locaties, waar nog meer georganiseerd kan worden. Een Achterhoek Spektakel Toer zou zich op een heel eigen wijze in kunnen passen in het theatrale en muzikale leven van deze streek. Relatieve rust, oude landschapselementen en historische gebouwen maken de Achterhoek geliefd voor vakanties. Wanneer er dan ook nog bijzondere dingen te beleven vallen, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Een spektakeltoer is interessant voor de eigen bevolking en voor mensen van verderop”.

Een rondreizend circus

Het werd een jaarlijks festival voor theater, muziek, kunst, dichtkunst en clownesk vermaak. De muziekstijlen zijn o.a. klezmer, klassiek, reggae, rumba tot en met zigeunermuziek. In 2005, het eerste jaar, kwamen er 20.000 bezoekers, het jaar daarop was het aantal 50.000. Zes jaar werd het evenement hartje zomer in verschillende Achterhoekse gemeenten op diverse locaties met veel succes gehouden. Het was als het ware een rondreizend circus.

Iedere etappe kende een eigen programmering. De ene zondag in 's-Heerenberg, dan in Lochem, ook nog in Zutphen en Ulft. In Zutphen bijvoorbeeld zag ik de acrobaten hoog in de lucht op de markt omringd door publiek en eeuwenoude gebouwen. Er stond een spannende caravan op het ’s Gravenhof, naast de Sint Walburgiskerk was vermaak voor kinderen en Henk Krosenbrink met zijn zoon Geert boden het publiek vioolmuziek en gedichten in de beslotenheid van het Agnietenhofje.

Toen kwamen de bezuinigingen

In 2011 werd de toer nog op zes plaatsen in de Achterhoek gehouden op vers chillende data. Toen kwamen de bezuinigingen bij de gemeenten. Alléén de gemeente Oude IJsselstreek bleef tot heden subsidie verstrekken. Het festival wordt daarnaast ondersteund door sponsoren en vrienden van de Achterhoekse Spektakeltoer. In de jaren 2012 tot en met 2015 vond de Spektakeltoer plaats op het DRU Industriepark in Ulft en dit zijn ook de jaren dat het festival slechts één dag gehouden werd. Volgens traditie is het programma nog steeds verrassend, veelzijdig en boeiend. Hele families gaan ernaar toe want er is plezier voor jong en oud. Dit tiende jaar kon het toegestroomd publiek in van 12.00 tot 22.00 uur genieten van meer dan 70 optredens op verschillende podia en speelplekken.

Categories:: Evenementen Augustus Muziek Achterhoek Keuze van de redactie

Meer verhalen

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink