Op zondag 2 augustus 2015 werd de Achterhoek Spektakeltoer voor de tiende keer gehouden. Het is een aansprekend en veelzijdig festival voor alle leeftijden, dat bedacht en verder ontwikkeld werd door Rita en Hans Keuper. Toen zij hun plannen maakten hadden ze het volgende voor ogen.

“Bij de kermis, het buurtfeest of bij het circus is de voorpret een belangrijk onderdeel van het hele gebeuren. Er komen vrachtauto’s vol materialen, er zijn caravans met vreemde mensen en er hangt een andere atmosfeer boven de huizen. Het lijkt of de wereld even een beetje anders in elkaar zit, iets minder hard en streng. Het dorp is ook opeens iets minder besloten, de buitenwereld stroomt zomaar naar binnen. Het duurt nooit lang, zo’n spektakel, hoogstens een paar dagen, maar je hebt maanden nodig, voordat je er helemaal over uitgepraat bent en vaak neem je de herinnering voor de rest van je leven met je mee."

Voor de Achterhoekers en mensen van verderop

"Dit beeld is één van de elementen, die ons aan het denken zetten over het organiseren van een door de Achterhoek rondtrekkend muziek- en straattheaterfestival. Er gebeurt hier veel op cultureel gebied en er zijn schitterende locaties, waar nog meer georganiseerd kan worden. Een Achterhoek Spektakel Toer zou zich op een heel eigen wijze in kunnen passen in het theatrale en muzikale leven van deze streek. Relatieve rust, oude landschapselementen en historische gebouwen maken de Achterhoek geliefd voor vakanties. Wanneer er dan ook nog bijzondere dingen te beleven vallen, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Een spektakeltoer is interessant voor de eigen bevolking en voor mensen van verderop”.

Een rondreizend circus

Het werd een jaarlijks festival voor theater, muziek, kunst, dichtkunst en clownesk vermaak. De muziekstijlen zijn o.a. klezmer, klassiek, reggae, rumba tot en met zigeunermuziek. In 2005, het eerste jaar, kwamen er 20.000 bezoekers, het jaar daarop was het aantal 50.000. Zes jaar werd het evenement hartje zomer in verschillende Achterhoekse gemeenten op diverse locaties met veel succes gehouden. Het was als het ware een rondreizend circus.

Iedere etappe kende een eigen programmering. De ene zondag in 's-Heerenberg, dan in Lochem, ook nog in Zutphen en Ulft. In Zutphen bijvoorbeeld zag ik de acrobaten hoog in de lucht op de markt omringd door publiek en eeuwenoude gebouwen. Er stond een spannende caravan op het ’s Gravenhof, naast de Sint Walburgiskerk was vermaak voor kinderen en Henk Krosenbrink met zijn zoon Geert boden het publiek vioolmuziek en gedichten in de beslotenheid van het Agnietenhofje.

Toen kwamen de bezuinigingen

In 2011 werd de toer nog op zes plaatsen in de Achterhoek gehouden op vers chillende data. Toen kwamen de bezuinigingen bij de gemeenten. Alléén de gemeente Oude IJsselstreek bleef tot heden subsidie verstrekken. Het festival wordt daarnaast ondersteund door sponsoren en vrienden van de Achterhoekse Spektakeltoer. In de jaren 2012 tot en met 2015 vond de Spektakeltoer plaats op het DRU Industriepark in Ulft en dit zijn ook de jaren dat het festival slechts één dag gehouden werd. Volgens traditie is het programma nog steeds verrassend, veelzijdig en boeiend. Hele families gaan ernaar toe want er is plezier voor jong en oud. Dit tiende jaar kon het toegestroomd publiek in van 12.00 tot 22.00 uur genieten van meer dan 70 optredens op verschillende podia en speelplekken.

Categories:: Evenementen Augustus Muziek Achterhoek Keuze van de redactie

Meer verhalen

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn