Het was in de jaren 30 toen ik nog bij mij ouders woonde. We woonden in het buitengebied: oude Eibergen dichtbij Eibergen. Mijn vader was geboren op de boerderij maar had een burgerbaan. We woonden lekker buiten en vrij. Daar had je ook nog het noaberschap. De buren waren onderverdeeld in eerste noaber, tweede noaber en derde noaber. De noabers hadden allemaal een taak bij een bijzondere gebeurtenis. Bijvoorbeeld bij een geboorte. Ik weet het nog goed dat de buren een kindje hadden gekregen. Mijn moeder was eerste noaber. De volgende ochtend gingen we daar om acht uur heen. Moeder waste de baby en deed het daarna in de bindluiers. Ook verschoonde ze het wiegje. En daarna gingen we gezellig koffie drinken. En 's avonds kwam dan de tweede of de derde noaber voor hetzelfde ritueel. Het was een soort mantelzorg.

Bij bruiloften ging het net zo. Ging er iemand trouwen dan kregen de noabers een lijstje van de genodigden. De noabers/buren maakte dan bekend dat het paar ging trouwen. Ze hadden dan een stok bij zich met papieren roosjes eraan. Vaak kregen ze bij de meesten wel een borrel dus gingen ze een beetje aangeschoten weer naar huis. En de noabers gingen een dag voor de bruiloft alles mooi maken met bijvoorbeeld een boog om de deur. Alles werd mooi gemaakt. Op de bruiloft zelf zorgden zij voor de koffie en de broodjes.

Ook bij begrafenissen hadden de noabers een taak. Ik weet nog goed dat mijn vader in het sterfhuis een lijstje kreeg. Daar stonden de namen op van familie die niet in de buurt woonden. En dan ging mijn vader op de fiets om die familie in te lichten. Soms woonden ze helemaal in Zutphen of in Lochem. Hij vertelde de familie dat hun familielid was overleden. De dag daarna was de datum van de begrafenis bekend. En dan fietsen de noabers hetzelfde ritje om de familie in te lichten over de datum van de begrafenis. Zo ging dat bij ons.

Categories:: Dagelijks leven Achterhoek Naoberschap Keuze van de redactie Trouwen Geboorte Overlijden

Meer verhalen

Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie