Het was in de jaren 30 toen ik nog bij mij ouders woonde. We woonden in het buitengebied: oude Eibergen dichtbij Eibergen. Mijn vader was geboren op de boerderij maar had een burgerbaan. We woonden lekker buiten en vrij. Daar had je ook nog het noaberschap. De buren waren onderverdeeld in eerste noaber, tweede noaber en derde noaber. De noabers hadden allemaal een taak bij een bijzondere gebeurtenis. Bijvoorbeeld bij een geboorte. Ik weet het nog goed dat de buren een kindje hadden gekregen. Mijn moeder was eerste noaber. De volgende ochtend gingen we daar om acht uur heen. Moeder waste de baby en deed het daarna in de bindluiers. Ook verschoonde ze het wiegje. En daarna gingen we gezellig koffie drinken. En 's avonds kwam dan de tweede of de derde noaber voor hetzelfde ritueel. Het was een soort mantelzorg.

Bij bruiloften ging het net zo. Ging er iemand trouwen dan kregen de noabers een lijstje van de genodigden. De noabers/buren maakte dan bekend dat het paar ging trouwen. Ze hadden dan een stok bij zich met papieren roosjes eraan. Vaak kregen ze bij de meesten wel een borrel dus gingen ze een beetje aangeschoten weer naar huis. En de noabers gingen een dag voor de bruiloft alles mooi maken met bijvoorbeeld een boog om de deur. Alles werd mooi gemaakt. Op de bruiloft zelf zorgden zij voor de koffie en de broodjes.

Ook bij begrafenissen hadden de noabers een taak. Ik weet nog goed dat mijn vader in het sterfhuis een lijstje kreeg. Daar stonden de namen op van familie die niet in de buurt woonden. En dan ging mijn vader op de fiets om die familie in te lichten. Soms woonden ze helemaal in Zutphen of in Lochem. Hij vertelde de familie dat hun familielid was overleden. De dag daarna was de datum van de begrafenis bekend. En dan fietsen de noabers hetzelfde ritje om de familie in te lichten over de datum van de begrafenis. Zo ging dat bij ons.

Categories:: Dagelijks leven Achterhoek Naoberschap Keuze van de redactie Trouwen Geboorte Overlijden

Meer verhalen

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters
Video

Mijn hondjes op de dierenbegraafplaats

15 april 2015
Diana Jansen
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling