Het was in de jaren 30 toen ik nog bij mij ouders woonde. We woonden in het buitengebied: oude Eibergen dichtbij Eibergen. Mijn vader was geboren op de boerderij maar had een burgerbaan. We woonden lekker buiten en vrij. Daar had je ook nog het noaberschap. De buren waren onderverdeeld in eerste noaber, tweede noaber en derde noaber. De noabers hadden allemaal een taak bij een bijzondere gebeurtenis. Bijvoorbeeld bij een geboorte. Ik weet het nog goed dat de buren een kindje hadden gekregen. Mijn moeder was eerste noaber. De volgende ochtend gingen we daar om acht uur heen. Moeder waste de baby en deed het daarna in de bindluiers. Ook verschoonde ze het wiegje. En daarna gingen we gezellig koffie drinken. En 's avonds kwam dan de tweede of de derde noaber voor hetzelfde ritueel. Het was een soort mantelzorg.

Bij bruiloften ging het net zo. Ging er iemand trouwen dan kregen de noabers een lijstje van de genodigden. De noabers/buren maakte dan bekend dat het paar ging trouwen. Ze hadden dan een stok bij zich met papieren roosjes eraan. Vaak kregen ze bij de meesten wel een borrel dus gingen ze een beetje aangeschoten weer naar huis. En de noabers gingen een dag voor de bruiloft alles mooi maken met bijvoorbeeld een boog om de deur. Alles werd mooi gemaakt. Op de bruiloft zelf zorgden zij voor de koffie en de broodjes.

Ook bij begrafenissen hadden de noabers een taak. Ik weet nog goed dat mijn vader in het sterfhuis een lijstje kreeg. Daar stonden de namen op van familie die niet in de buurt woonden. En dan ging mijn vader op de fiets om die familie in te lichten. Soms woonden ze helemaal in Zutphen of in Lochem. Hij vertelde de familie dat hun familielid was overleden. De dag daarna was de datum van de begrafenis bekend. En dan fietsen de noabers hetzelfde ritje om de familie in te lichten over de datum van de begrafenis. Zo ging dat bij ons.

Categories:: Dagelijks leven Achterhoek Naoberschap Keuze van de redactie Trouwen Geboorte Overlijden

Meer verhalen

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot