Het was in de jaren 30 toen ik nog bij mij ouders woonde. We woonden in het buitengebied: oude Eibergen dichtbij Eibergen. Mijn vader was geboren op de boerderij maar had een burgerbaan. We woonden lekker buiten en vrij. Daar had je ook nog het noaberschap. De buren waren onderverdeeld in eerste noaber, tweede noaber en derde noaber. De noabers hadden allemaal een taak bij een bijzondere gebeurtenis. Bijvoorbeeld bij een geboorte. Ik weet het nog goed dat de buren een kindje hadden gekregen. Mijn moeder was eerste noaber. De volgende ochtend gingen we daar om acht uur heen. Moeder waste de baby en deed het daarna in de bindluiers. Ook verschoonde ze het wiegje. En daarna gingen we gezellig koffie drinken. En 's avonds kwam dan de tweede of de derde noaber voor hetzelfde ritueel. Het was een soort mantelzorg.

Bij bruiloften ging het net zo. Ging er iemand trouwen dan kregen de noabers een lijstje van de genodigden. De noabers/buren maakte dan bekend dat het paar ging trouwen. Ze hadden dan een stok bij zich met papieren roosjes eraan. Vaak kregen ze bij de meesten wel een borrel dus gingen ze een beetje aangeschoten weer naar huis. En de noabers gingen een dag voor de bruiloft alles mooi maken met bijvoorbeeld een boog om de deur. Alles werd mooi gemaakt. Op de bruiloft zelf zorgden zij voor de koffie en de broodjes.

Ook bij begrafenissen hadden de noabers een taak. Ik weet nog goed dat mijn vader in het sterfhuis een lijstje kreeg. Daar stonden de namen op van familie die niet in de buurt woonden. En dan ging mijn vader op de fiets om die familie in te lichten. Soms woonden ze helemaal in Zutphen of in Lochem. Hij vertelde de familie dat hun familielid was overleden. De dag daarna was de datum van de begrafenis bekend. En dan fietsen de noabers hetzelfde ritje om de familie in te lichten over de datum van de begrafenis. Zo ging dat bij ons.

Categories:: Dagelijks leven Achterhoek Naoberschap Keuze van de redactie Trouwen Geboorte Overlijden

Meer verhalen

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot

Pinksterpoppen in Buren

09 juni 2015
Mia van Os

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel