Tegenwoordig wordt er steeds vaker geklaagd over de enorme hoeveelheden voedsel die worden weggegooid en vernietigd. Vroeger was dat in huize Kwak absoluut niet aan de orde. Alles werd opgegeten. Soms zelfs tegen heug en meug. Toch waren er ook lekkere dingen zoals de ‘broodpap’. Warme melk waarin stukken oud wit brood en soms ook plakken oud roggebrood, met de hand gescheurd, werden geweekt. De pap werd op smaak gebracht met gewone suiker of basterdsuiker en een klont boter die smolt in de warme melk mocht zeker niet ontbreken. Zo’n broodpap zat als een blok beton. Daar kon je met gemak een halve dag op buiten spelen. Ik eet hem nog wel eens een enkele keer als we teveel brood over hebben. Bruinbrood weliswaar, maar toch erg lekker.

Gerelateerde verhalen

Bloempap Bloempap
Appelenpap Appelenpap

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Familietraditie

Meer verhalen

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak