In mijn tuin bloeit al bijna het Lievevrouwebedstro, een bodembedekkend plantje met witte bloempjes. Toen ik dat gisteren zag, voelde ik de kriebels opkomen: het is bijna Meiavond!!

Een feest dat niet zo bekend meer is, maar in vroeger eeuwen door heel Europa werd gevierd. En je ziet er nog wel de sporen van in o.a. Hemelvaart- en Pinkstertradities. Nog altijd is de meimaand Mariamaand en wordt haar beeld op 1 mei gekroond met een bloemenkrans. Maria wordt vaak gezien als beschermvrouwe van de vruchtbaarheid in de natuur. En juist dit was en is de betekenis van Meiavond.
Ik heb het gevierd in Engeland (Beltane) en in de Harz in Duitsland (Walpurgisnacht) en organiseer het sinds een aantal jaren ook in mijn eigen omgeving.

Begin mei: de natuur bloeit en geurt en er zindert iets in de lucht. Allerlei bloemen bloeien nu volop en zij zijn het die ervoor zorgen dat planten nakomelingen krijgen. Bevruchting: stuifmeel en zaadjes.
Meiavond staat dan ook in het teken van bloei en bevruchting. Door de samensmelting van vrouwelijke en mannelijke energie kan de natuur opnieuw vrucht dragen

Bij Meiavond horen grote vuren, waar men omheen danst of overheen springt. Vee werd ook wel tussen twee vuren door gejaagd om de vruchtbaarheid te stimuleren. Het is een nacht om je mooi te maken, te dansen, te zingen en te flirten!

Een prachtig gebruik is het dansen om de meiboom. Een speciaal hiervoor uit het bos gehaalde boom, kaal gemaakt met soms nog wat takken bovenaan. Aan de kruin worden linten vastgemaakt, meestal rood en wit, die tijdens het dansen worden vastgehouden. Mannen en vrouwen dansen om en om rondom en vlechten op deze wijze hun lint om de boom.
Door dit dansen zou men de levenskrachten aanwakkeren, zowel in de natuur als in zichzelf. Het is een inspirerend ritueel om de groeikracht in de natuur te vieren en je dankbaarheid daarover te uiten. Maar ook om te beleven hoe je in jezelf je mannelijke en vrouwelijke eigenschappen kunt verenigen.

Een vreugdevol feest van liefde is het zeker! En daar hoort Meiwijn bij: zoete witte wijn met de bijzondere smaak van Lievevrouwebedstro, soms met aardbeitjes of ander fruit erin. Vanavond pluk ik alvast de blaadjes…

Bekijk hier het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Dagelijks leven Mei Volksgeloof Drank Culemborg Keuze van de redactie

Meer verhalen

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

Carnaval met melk en peerdemennekes

05 februari 2015
Frédérique Donders

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
Video

Breien is (een) kunst

22 februari 2016
Carolien Evers

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde