In mijn tuin bloeit al bijna het Lievevrouwebedstro, een bodembedekkend plantje met witte bloempjes. Toen ik dat gisteren zag, voelde ik de kriebels opkomen: het is bijna Meiavond!!

Een feest dat niet zo bekend meer is, maar in vroeger eeuwen door heel Europa werd gevierd. En je ziet er nog wel de sporen van in o.a. Hemelvaart- en Pinkstertradities. Nog altijd is de meimaand Mariamaand en wordt haar beeld op 1 mei gekroond met een bloemenkrans. Maria wordt vaak gezien als beschermvrouwe van de vruchtbaarheid in de natuur. En juist dit was en is de betekenis van Meiavond.
Ik heb het gevierd in Engeland (Beltane) en in de Harz in Duitsland (Walpurgisnacht) en organiseer het sinds een aantal jaren ook in mijn eigen omgeving.

Begin mei: de natuur bloeit en geurt en er zindert iets in de lucht. Allerlei bloemen bloeien nu volop en zij zijn het die ervoor zorgen dat planten nakomelingen krijgen. Bevruchting: stuifmeel en zaadjes.
Meiavond staat dan ook in het teken van bloei en bevruchting. Door de samensmelting van vrouwelijke en mannelijke energie kan de natuur opnieuw vrucht dragen

Bij Meiavond horen grote vuren, waar men omheen danst of overheen springt. Vee werd ook wel tussen twee vuren door gejaagd om de vruchtbaarheid te stimuleren. Het is een nacht om je mooi te maken, te dansen, te zingen en te flirten!

Een prachtig gebruik is het dansen om de meiboom. Een speciaal hiervoor uit het bos gehaalde boom, kaal gemaakt met soms nog wat takken bovenaan. Aan de kruin worden linten vastgemaakt, meestal rood en wit, die tijdens het dansen worden vastgehouden. Mannen en vrouwen dansen om en om rondom en vlechten op deze wijze hun lint om de boom.
Door dit dansen zou men de levenskrachten aanwakkeren, zowel in de natuur als in zichzelf. Het is een inspirerend ritueel om de groeikracht in de natuur te vieren en je dankbaarheid daarover te uiten. Maar ook om te beleven hoe je in jezelf je mannelijke en vrouwelijke eigenschappen kunt verenigen.

Een vreugdevol feest van liefde is het zeker! En daar hoort Meiwijn bij: zoete witte wijn met de bijzondere smaak van Lievevrouwebedstro, soms met aardbeitjes of ander fruit erin. Vanavond pluk ik alvast de blaadjes…

Bekijk hier het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Dagelijks leven Mei Volksgeloof Drank Culemborg Keuze van de redactie

Meer verhalen

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

De tabaksteelt

29 september 2014
Herman Reijnen

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink