In mijn tuin bloeit al bijna het Lievevrouwebedstro, een bodembedekkend plantje met witte bloempjes. Toen ik dat gisteren zag, voelde ik de kriebels opkomen: het is bijna Meiavond!!

Een feest dat niet zo bekend meer is, maar in vroeger eeuwen door heel Europa werd gevierd. En je ziet er nog wel de sporen van in o.a. Hemelvaart- en Pinkstertradities. Nog altijd is de meimaand Mariamaand en wordt haar beeld op 1 mei gekroond met een bloemenkrans. Maria wordt vaak gezien als beschermvrouwe van de vruchtbaarheid in de natuur. En juist dit was en is de betekenis van Meiavond.
Ik heb het gevierd in Engeland (Beltane) en in de Harz in Duitsland (Walpurgisnacht) en organiseer het sinds een aantal jaren ook in mijn eigen omgeving.

Begin mei: de natuur bloeit en geurt en er zindert iets in de lucht. Allerlei bloemen bloeien nu volop en zij zijn het die ervoor zorgen dat planten nakomelingen krijgen. Bevruchting: stuifmeel en zaadjes.
Meiavond staat dan ook in het teken van bloei en bevruchting. Door de samensmelting van vrouwelijke en mannelijke energie kan de natuur opnieuw vrucht dragen

Bij Meiavond horen grote vuren, waar men omheen danst of overheen springt. Vee werd ook wel tussen twee vuren door gejaagd om de vruchtbaarheid te stimuleren. Het is een nacht om je mooi te maken, te dansen, te zingen en te flirten!

Een prachtig gebruik is het dansen om de meiboom. Een speciaal hiervoor uit het bos gehaalde boom, kaal gemaakt met soms nog wat takken bovenaan. Aan de kruin worden linten vastgemaakt, meestal rood en wit, die tijdens het dansen worden vastgehouden. Mannen en vrouwen dansen om en om rondom en vlechten op deze wijze hun lint om de boom.
Door dit dansen zou men de levenskrachten aanwakkeren, zowel in de natuur als in zichzelf. Het is een inspirerend ritueel om de groeikracht in de natuur te vieren en je dankbaarheid daarover te uiten. Maar ook om te beleven hoe je in jezelf je mannelijke en vrouwelijke eigenschappen kunt verenigen.

Een vreugdevol feest van liefde is het zeker! En daar hoort Meiwijn bij: zoete witte wijn met de bijzondere smaak van Lievevrouwebedstro, soms met aardbeitjes of ander fruit erin. Vanavond pluk ik alvast de blaadjes…

Bekijk hier het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal

Video
Categories:: Dagelijks leven Mei Volksgeloof Drank Culemborg Keuze van de redactie

Meer verhalen

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
Video

De touwslager

09 juni 2015
Dick Jagtenberg
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen

Het huwelijk vroeger

08 augustus 2014
Albert Steert

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder