Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons