Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Zwembadchips

20 mei 2015
Gerhard Kwak

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole