Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Mispelkoekjes als basis voor Bommelaar Mispelbier

11 december 2015
Sil Stranders-Geluk