Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen