Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma