Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

De Karbonadekoets

27 juni 2014
Jo Berendsen

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema