Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager