Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk