Een rauwe ham (schink of schinke) zoals de boeren en later de slagers in de Liemers hem maakten. De ham wordt gemaakt van het onderste platte deel van de varkensham. De zogenaamde plaat. Alleen de dikke bovenbil, het schnitzeldeel, wordt verwijderd. Het vlees wordt ruim 3 weken in droog zout gelegd waaraan een beetje peper is toegevoegd. Na het zouten is de ham ongeveer 30% ingedroogd. Het vlees wordt vervolgens ingesmeerd met een mengsel van zout, peper en smout (gesmolten varkensvet) (foto) en hangt dan meer dan 9 maanden te drogen. Pas dan is de kleur en de smaak optimaal. Vroeger was dat door de omstandigheden op de boerderij zeker niet het geval. Rauwe hammen werden vroeger gemaakt om het boerengezin ook gedurende de winter van vlees(waar) te voorzien. Ze hingen vaak onder slechte omstandigheden in de wieme, het plafond boven de kachel, (foto) en dat kwam de kwaliteit zeker niet ten goede ondanks het feit dat ze vaak in linnen zakken werden opgehangen en ook toen al met reuzel werden besmeerd.

 

Bederf

Dat insmeren met reuzel gebeurde om vliegen te weren. Deze legden namelijk hun eitjes in de insneden en beschadigingen van de ham waardoor de ham na enige weken vol maden zat en niet meer eetbaar was. Door de reuzel werd de kwaliteit nog een beetje bewaard, maar door de touwtjes waaraan de ham werd opgehangen ontstonden vaak schimmels en door de ouderdom werd het spek vaak 'gasterig of garstig' genoemd. De kleur werd langzaam vuil geel, de smaak was sterk ranzig en de geur was nauwelijks te harden. (foto) Desondanks werd de ham toch gegeten want weggooien was eigenlijk geen optie. Meer informatie over streekproducten.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Vlees Liemers

Meer verhalen

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Ambachtelijk snoep maken

31 augustus 2015
Hanneke Hoed

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet
Video

De traditionele paasstollen

11 maart 2015
Hugo Jansen

Kent u het woord sjibbolet?

19 november 2015
Marten Brascamp

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek