Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman
Galerij

Reveille en serenade

16 juni 2014
Truus Peters

Bier kopen om te gooien bij Normaal

07 december 2015
Maria Te Stroet

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde
Galerij

Oranjehuis

31 mei 2014
a van hagen

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten