Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp