Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé