Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Galerij

Zwoerdrolletjes

08 februari 2015
Gerhard Kwak

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen