Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld