Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Bloempap

26 februari 2015
van Dale

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak