Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Slachtschotel

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek