Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen
Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak