Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Jaromir te Zutphen

18 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

Lopen met het bevrijdingsvuur

31 maart 2015
Henk Zegers
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten