Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry
GalerijAudio

Halfvastenoptocht in Angerlo

06 maart 2015
Danny Berntssen
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts

Een  Botter vol verhalen….

26 januari 2016
Rob Spierenburg

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers