Vroeg hadden de mensen op het land kracht voedsel nodig, ze aten altijd producten met veel koolhydraten en vetten om zo de dag goed door te komen.

Ze aten bijvoorbeeld Smaltappel en Gortepap omdat dat kracht voedsel is.

Smaltappels wordt gemaakt met reuzel en Gortepap met volle melk en room.

Reuzel of smout is dierlijk vet, voornamelijk afkomstig van de varkensbuik. Reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes, de zogenaamde kaantjes. Reuzel kan ook afkomstig zijn van niervet. Het werd gebruikt om op het brood te smeren, zoals tegenwoordig de boter, of verwerkt in stroopvet. Ook was het bruikbaar om vlees in te braden.

 

Recept Gortepap:

ingrediënten:

200 ml melk

200 ml slagroom ongezoet

100 gr parelgort

1 vanille stokje

50 gr suiker

 

Bereidingswijze

Snij het vanille stokje open en schraap het zaad er uit met een klein mesje.Doe alles in een grote steel pan en zet het op laag vuur met de deksel er op, om de 5 min even goed doorroeren en inlaten koken tot de gort gaar is en het een pap aan het worden is. ( De gort blijft wel zijn eigen structuur behouden)

 

Recept voor Smaltappel:

Ingrediënten:

25 gr reuzel

2 appels in blokjes

20 gr suiker

snufje kaneel

 

Bereidingswijze

Doe de reuzel in een koekenpan en laat het warm worden net zoals boter. Als de reuzel goed heet is voeg je de appelblokjes toe en bak je deze bruin. Voeg als de appels bruin zijn de suiker en kaneel toe. Schep de Smaltappel op de Gortepap en genieten maar.

Evt. extra toevoegen gebakken bloedworst, of kaantjes van bloedworst.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Smaltappel bakken in reuzel Smaltappel bakken in reuzel

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Streekgerecht Recept Tolkamer

Meer verhalen

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens