Vroeg hadden de mensen op het land kracht voedsel nodig, ze aten altijd producten met veel koolhydraten en vetten om zo de dag goed door te komen.

Ze aten bijvoorbeeld Smaltappel en Gortepap omdat dat kracht voedsel is.

Smaltappels wordt gemaakt met reuzel en Gortepap met volle melk en room.

Reuzel of smout is dierlijk vet, voornamelijk afkomstig van de varkensbuik. Reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes, de zogenaamde kaantjes. Reuzel kan ook afkomstig zijn van niervet. Het werd gebruikt om op het brood te smeren, zoals tegenwoordig de boter, of verwerkt in stroopvet. Ook was het bruikbaar om vlees in te braden.

 

Recept Gortepap:

ingrediënten:

200 ml melk

200 ml slagroom ongezoet

100 gr parelgort

1 vanille stokje

50 gr suiker

 

Bereidingswijze

Snij het vanille stokje open en schraap het zaad er uit met een klein mesje.Doe alles in een grote steel pan en zet het op laag vuur met de deksel er op, om de 5 min even goed doorroeren en inlaten koken tot de gort gaar is en het een pap aan het worden is. ( De gort blijft wel zijn eigen structuur behouden)

 

Recept voor Smaltappel:

Ingrediënten:

25 gr reuzel

2 appels in blokjes

20 gr suiker

snufje kaneel

 

Bereidingswijze

Doe de reuzel in een koekenpan en laat het warm worden net zoals boter. Als de reuzel goed heet is voeg je de appelblokjes toe en bak je deze bruin. Voeg als de appels bruin zijn de suiker en kaneel toe. Schep de Smaltappel op de Gortepap en genieten maar.

Evt. extra toevoegen gebakken bloedworst, of kaantjes van bloedworst.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Gerelateerde verhalen

Smaltappel bakken in reuzel Smaltappel bakken in reuzel

VideoGalerij
Categories:: Eten en drinken Streekgerecht Recept Tolkamer

Meer verhalen

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz

Zomerfeest Ugchelen

27 juli 2015
Margriet van der Doe

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends