Ook als kind kwam ik op vrijdag of zaterdag op de markt in Arnhem. Mijn moeder was dol op de markt bij de kerk in Arnhem, omdat ze daar bijna alles kon krijgen wat ze nodig had om ons lekker te voeden. Ook zij kocht regelmatig speciale aardappels bij de aardappelboer die een kraam had op die markt. De aardappelboer kwam niet uit Arnhem maar uit de Betuwe van de overkant van de Rijn. En dat was goed te horen. Hij had in een kraam in vakken waar alle soorten mogelijke en onmogelijke aardappels te vinden waren. Als kind vond ik de kraam eigenlijk niets, want in piepers was ik niet geïnteresseerd. Maar sommige aardappels vond ik van wegens de vorm ervan wel grappig en zeker in combinatie met de namen die er op bordjes bij stond. Het opende zo wel een deur naar een nieuwe zoektocht naar meer willen weten.

Toen we op een dag dan ook hoorden dat we die avond een aardappelkoek zouden eten, omdat men ergens het recept ervoor was tegengekomen, had ik gelijk voor mezelf in mijn hoofd een beeld daarvan gemaakt . Bij het eten viel de aardappelkoek toch om te zien behoorlijk tegen. Het rook toch wel lekker, maar er werd gelijk als argument bijgezegd dat dit een echt ARNHEMSE AARDAPPELKOEK was. En daarmee moest hij ook gelijk lekker en goed zijn. Met mijn tegenargument dat de aardappels van de markt helemaal niet Arnhems waren, schoot ik niet veel mee op. Zo belandde een grote punt Arnhemse aardappelkoek op mijn bord. En wat je op je bord hebt , moest je toen opeten. Maar daar had ik uiteindelijk helemaal niet zoveel moeite mee. Alleen hierdoor heette het gerecht bij ons verder Drielse koek. Vernoemd naar de aardappelhandelaar van de markt, die zich van geen kwaad bewust was.

Nog steeds staat de zelfde kraam op de markt van Arnhem, al ruim 75 jaar staan de aardappels van BRACHTEN uiteraard uit DRIEL daar te koop.

Het recept

Arnhemse Aardappelkoek: Een traditioneel gerecht, niet alleen een streekgerecht uit Arnhem, maar vroeger werd ook elders deze Arnhemse specialiteit gemaakt. Een soort lokale variatie op het tegenwoordig bekendere aardappelgerecht Rösti.

  • ¾ kilo nieuwe of niet afkokende aardappels
  • 100 gram gerookt doorregen spek
  • 50 gram reuzel of boter
  • 150 gram jong belegen boerenkaas ( geraspt)
  • peper en zout

Kook de aardappels, die eerst schoon geboend zijn, in een bodempje water met wat zout net niet gaar. Giet ze dan af en overgiet ze met koud water. Pel de aardappels en rasp ze grof.

Bak in tussen de spek in kleine reepjes in de reuzel of boter uit. Schep de reepjes spek uit het vet en laat uitdruipen. Vermeng dit samen met de geraspte kaas door de aardappels. Schep nog wat spekvet door het mengsel. Zet een koekenpan op het vuur, doe er wat reuzel in en druk vervolgens het aardappelmengsel als een koek verdeeld over de bodem aan. Bak de ene kant langzaam bruin, keer dan de aardappelkoek en bak de andere kant mooi bruin.

Lekker met zelfgemaakte appelmoes. Op de site van Nederlands Dis staat een oud recept daarvoor. 

Categories:: Eten en drinken Arnhem Driel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak

Verjaardagstaart maken

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Van ballon tot baron

01 maart 2016
Edcar Vermeulen

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

Oma's 'moes' op Nieuwjaarsdag

27 juni 2014
Johan en Francis Tiemens

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde