Ook als kind kwam ik op vrijdag of zaterdag op de markt in Arnhem. Mijn moeder was dol op de markt bij de kerk in Arnhem, omdat ze daar bijna alles kon krijgen wat ze nodig had om ons lekker te voeden. Ook zij kocht regelmatig speciale aardappels bij de aardappelboer die een kraam had op die markt. De aardappelboer kwam niet uit Arnhem maar uit de Betuwe van de overkant van de Rijn. En dat was goed te horen. Hij had in een kraam in vakken waar alle soorten mogelijke en onmogelijke aardappels te vinden waren. Als kind vond ik de kraam eigenlijk niets, want in piepers was ik niet geïnteresseerd. Maar sommige aardappels vond ik van wegens de vorm ervan wel grappig en zeker in combinatie met de namen die er op bordjes bij stond. Het opende zo wel een deur naar een nieuwe zoektocht naar meer willen weten.

Toen we op een dag dan ook hoorden dat we die avond een aardappelkoek zouden eten, omdat men ergens het recept ervoor was tegengekomen, had ik gelijk voor mezelf in mijn hoofd een beeld daarvan gemaakt . Bij het eten viel de aardappelkoek toch om te zien behoorlijk tegen. Het rook toch wel lekker, maar er werd gelijk als argument bijgezegd dat dit een echt ARNHEMSE AARDAPPELKOEK was. En daarmee moest hij ook gelijk lekker en goed zijn. Met mijn tegenargument dat de aardappels van de markt helemaal niet Arnhems waren, schoot ik niet veel mee op. Zo belandde een grote punt Arnhemse aardappelkoek op mijn bord. En wat je op je bord hebt , moest je toen opeten. Maar daar had ik uiteindelijk helemaal niet zoveel moeite mee. Alleen hierdoor heette het gerecht bij ons verder Drielse koek. Vernoemd naar de aardappelhandelaar van de markt, die zich van geen kwaad bewust was.

Nog steeds staat de zelfde kraam op de markt van Arnhem, al ruim 75 jaar staan de aardappels van BRACHTEN uiteraard uit DRIEL daar te koop.

Het recept

Arnhemse Aardappelkoek: Een traditioneel gerecht, niet alleen een streekgerecht uit Arnhem, maar vroeger werd ook elders deze Arnhemse specialiteit gemaakt. Een soort lokale variatie op het tegenwoordig bekendere aardappelgerecht Rösti.

  • ¾ kilo nieuwe of niet afkokende aardappels
  • 100 gram gerookt doorregen spek
  • 50 gram reuzel of boter
  • 150 gram jong belegen boerenkaas ( geraspt)
  • peper en zout

Kook de aardappels, die eerst schoon geboend zijn, in een bodempje water met wat zout net niet gaar. Giet ze dan af en overgiet ze met koud water. Pel de aardappels en rasp ze grof.

Bak in tussen de spek in kleine reepjes in de reuzel of boter uit. Schep de reepjes spek uit het vet en laat uitdruipen. Vermeng dit samen met de geraspte kaas door de aardappels. Schep nog wat spekvet door het mengsel. Zet een koekenpan op het vuur, doe er wat reuzel in en druk vervolgens het aardappelmengsel als een koek verdeeld over de bodem aan. Bak de ene kant langzaam bruin, keer dan de aardappelkoek en bak de andere kant mooi bruin.

Lekker met zelfgemaakte appelmoes. Op de site van Nederlands Dis staat een oud recept daarvoor. 

Categories:: Eten en drinken Arnhem Driel Keuze van de redactie

Meer verhalen

'Jenne met de benne' op kerstavond

22 november 2014
B. Kleijn Winkel

Sacramentsprocessie in Loil

31 juli 2015
Ap Dieker

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Slachtvisite bij museum Smedekinck

29 oktober 2014
Klein Lebbink
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg