Het is zaterdag, 9 uur in de ochtend. De Olde Waskupen maken zich op om naar de kerk te gaan voor de heilige eucharistie viering die om half tien begint.

In een mooie dienst, voorgegaan door pastoor Jurgen Jansen die zijn best doet om de mis in het dialect te verzorgen, klinken de geweldige tonen van de Eternal Singers. Met mooie carnavalsliederen en het motto lied, waarbij de Olde Waskupen ingetogen meezingen, geven zij de dienst een extra dimensie.

Na afloop van de dienst trekken de carnavalisten in optocht naar het stadsplein waar met een mooie ceremonie het jeugdmonument wordt onthuld door de jeugdprins. Hiermee is het jeugdcarnaval van d’Olde Waskupen officieel geopend. Het grote carnavalsfeest zelf was vrijdagavond al geopend door Prins Henk 2e met het onthullen van het monument en de officiële receptie. Deze ochtend heeft Prins Henk 2e dus alleen een bijrol, hij staat in de schaduw van zijn jeugdhoogheid Prins Dave I. Gezamenlijk trekken jong en oud naar zalencentrum de Gracht om samen een groot blagenbal te vieren. Carnaval vieren kun je per slot van rekening niet jong genoeg leren.

Terwijl de kleine Olde Waskupen nog een poosje doorvieren trekken de grote Prins, het college van oud Prinsen en het bestuur deze middag door Waskuupstad. Zoals gebruikelijk wordt 's-Heerenberg, tijdens carnaval omgedoopt tot Waskuupstad, prachtig versierd. Alle bewoners van straten en buurten zijn al de hele dag in de weer om de straat zo mooi mogelijk te versieren. Aan het college van oud Prinsen de taak om hier de mooiste uit te selecteren en die in het zonnetje te zetten. Nadat de straten versierd zijn komen de buurten, straten, buurtschappen samen om met de straat of buurt een straatversierfeest te vieren. Op allerlei plekken in garages, tenten, kelders en buurthuizen wordt het carnaval groots gevierd, hiervoor wordt gezamenlijk ingekocht of iedereen brengt spontaan iets mee. Dergelijke feesten zijn uiteraard niet compleet zonder een bezoek van de hoogheid met zijn gevolg of/en het Waskupenbestuur. Deze bezoeken op deze middag gemiddeld zo'n 12 tot 13 feesten. Ook diverse dweilorkesten trekken rond om de feesten op te luisteren met opzwepende klanken.

Deze carnavalsmiddag, met afstand de leukste middag van het hele carnavalsfeest, laat maar weer eens zien waar het carnaval echt gevierd wordt en hoe het feest mensen samen brengt. Genieten in zijn puurste vorm. Na deze intensieve dag gaan bestuur en Prins nog langs diverse café's en zalen om rond middernacht huiswaarts te treden en in te zetten op de nodige rust want carnavalszondag klopt al bijna aan de deur.

Categories:: Evenementen 's-Heerenberg Religie Carnaval Februari

Meer verhalen

VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland