Het is zaterdag, 9 uur in de ochtend. De Olde Waskupen maken zich op om naar de kerk te gaan voor de heilige eucharistie viering die om half tien begint.

In een mooie dienst, voorgegaan door pastoor Jurgen Jansen die zijn best doet om de mis in het dialect te verzorgen, klinken de geweldige tonen van de Eternal Singers. Met mooie carnavalsliederen en het motto lied, waarbij de Olde Waskupen ingetogen meezingen, geven zij de dienst een extra dimensie.

Na afloop van de dienst trekken de carnavalisten in optocht naar het stadsplein waar met een mooie ceremonie het jeugdmonument wordt onthuld door de jeugdprins. Hiermee is het jeugdcarnaval van d’Olde Waskupen officieel geopend. Het grote carnavalsfeest zelf was vrijdagavond al geopend door Prins Henk 2e met het onthullen van het monument en de officiële receptie. Deze ochtend heeft Prins Henk 2e dus alleen een bijrol, hij staat in de schaduw van zijn jeugdhoogheid Prins Dave I. Gezamenlijk trekken jong en oud naar zalencentrum de Gracht om samen een groot blagenbal te vieren. Carnaval vieren kun je per slot van rekening niet jong genoeg leren.

Terwijl de kleine Olde Waskupen nog een poosje doorvieren trekken de grote Prins, het college van oud Prinsen en het bestuur deze middag door Waskuupstad. Zoals gebruikelijk wordt 's-Heerenberg, tijdens carnaval omgedoopt tot Waskuupstad, prachtig versierd. Alle bewoners van straten en buurten zijn al de hele dag in de weer om de straat zo mooi mogelijk te versieren. Aan het college van oud Prinsen de taak om hier de mooiste uit te selecteren en die in het zonnetje te zetten. Nadat de straten versierd zijn komen de buurten, straten, buurtschappen samen om met de straat of buurt een straatversierfeest te vieren. Op allerlei plekken in garages, tenten, kelders en buurthuizen wordt het carnaval groots gevierd, hiervoor wordt gezamenlijk ingekocht of iedereen brengt spontaan iets mee. Dergelijke feesten zijn uiteraard niet compleet zonder een bezoek van de hoogheid met zijn gevolg of/en het Waskupenbestuur. Deze bezoeken op deze middag gemiddeld zo'n 12 tot 13 feesten. Ook diverse dweilorkesten trekken rond om de feesten op te luisteren met opzwepende klanken.

Deze carnavalsmiddag, met afstand de leukste middag van het hele carnavalsfeest, laat maar weer eens zien waar het carnaval echt gevierd wordt en hoe het feest mensen samen brengt. Genieten in zijn puurste vorm. Na deze intensieve dag gaan bestuur en Prins nog langs diverse café's en zalen om rond middernacht huiswaarts te treden en in te zetten op de nodige rust want carnavalszondag klopt al bijna aan de deur.

Categories:: Evenementen 's-Heerenberg Religie Carnaval Februari

Meer verhalen

Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

De weerwolf van Millingen

23 mei 2014
Rob Haverkamp
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud
Galerij

Jarenlang met Bennie Jolink op de foto

18 december 2015
Jan Gert De Boer
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

De modelbotter in de huiskamer

26 oktober 2015
Lex Terpstra
Video

Mannen onder elkaar bij de barbier

21 april 2015
Jean van Rossum
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman