Als opgroeiende jongeman kwam ik in Arnhem wonen. Over Arnhemse meisjes had ik nog geen enkel notie. Maar toen ik op de dag thuisgekomen gevraagd werd maar een Arnhems meisje te nemen, heb ik mijn moeder heel erg verbaasd aangekeken. Althans zo ging het verhaal toen door de familie. Ik heb daarna vele Arnhemse meisjes doorproefd en ik moet zeggen het smaakt best verslavend. 

Arnhemse meisjes zijn ovale krokant gebakken koekjes. Traditioneel niet van bladerdeeg maar van een soort gist/boter deeg gemaakt. In alle gevallen voor het bakken royaal met grove suiker bestrooid. Bakker Hagdorn bakte deze koekjes al in 1829 in Arnhem. De koekjes in de kenmerkende blikjes worden nu vaak verkocht als souvenir en staan internationaal bekend als 'Arnhem biscuits'. Het Hilton-hotel in Groot Brittannië gebruikt Arnhemse meisjes in hun traditionele rabarber-nagerecht als een soort crumble.

Recept voor snelle Arnhemse meisjes:

  • roomboterbladerdeeg
  • 1 ei
  • 100 g kristalsuiker
  • ½ glas water

Oventemperatuur 200 C, Baktijd 15 minuten. Verwarm de oven voor. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Steek uit elk deeglapje met een steker of met een glaasje rondjes van Ø 5 cm. Rol de rondjes met een deegroller in één richting uit tot ovaaltjes. Kook een suikerstroop van 50 gram suiker en het water, niet laten kleuren. Af laten koelen en mengen met losgeklopt ei.

Leg de deegstukjes op de bakplaat, bestrijk ze met het eimengsel en bestrooi ze met kristalsuiker. Bak deze Arnhemse meisjes in het midden van de oven lichtbruin en gaar.

(voor recept van simpele bladerdeeg: zie voor apart recept van Nederland Dis op http://www.nederlands-dis.nl/gebak-brood/bladerdeeg-snelrecept/)

Het oorspronkelijke recept:

Het meer oorspronkelijke recept van de Arnhemse meisjes van Hagdorn is van een soort gistdeeg. Daarvoor is nodig:

  • 190 ml melk
  • 10 gram verse gist of een ½ zakje droge gist
  • wat zout
  • 1/3 kilo fijne tarwebloem
  • 2 theelepels vers citroensap
  • 200 gram boter
  • grove witte suiker

Zeef de bloem in een deegkom, voeg zout erbij. Voeg de gist bij de niet te koude melk. Even laten staan. Bij de bloem voegen. Dan de citroensap erbij. Meng met een mixer al kloppend alle boter in kleine stukjes erbij. Dit levert een kleverig deeg op. Dek het af en zet een nacht koel weg.

Nu moet men wat bloemgebruiken, maar probeer zo zuinig mogelijk te zijn. Vorm het deeg tot een rol. Snij de rol in kleine plakjes. En maak hier bolletjes van. Zet dit weer met folie afgedekt een uurtje weg.

Warm na 50 minuten de oven op 165 ⁰C voor. Bedek een bakblik met bakpapier.

Rol de bolletjes dan door de grove suiker. Met een deegroller worden de koekjes tot hun uiteindelijke vorm uitgerold: een ovaal van ongeveer 15 centimeter lang en 5 tot 6 centimeter breed. Leg de koekjes op het bakblik. Bestrooi ze met de overige grove suiker. In ongeveer 25 minuten niet te donker bakken. Op een rooster laten afkoelen.

Dit recept is gebaseerd op het kookboek van Ronald Dahl en zijn Felicity. Of dit echt het authentieke recept is, blijft de vraag, want bakkers houden graag hun geheimen voor zich. En of juist Ronald Dahl wel het geheime recept aan de bakker heeft kunnen ontworstelen dat blijft de vraag. Maar het is zeker dat hij in ieder geval met zijn vrouw Felicity hier op bezoek is geweest. Of Ronald Dahl nog oog voor de rondwandelende Arnhemse meisjes gehad heeft, blijft onwaarschijnlijk, gezien het temperament van zijn vrouw.

Categories:: Eten en drinken Koek Arnhem

Meer verhalen

Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten
Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil
Video

De verdwaalde schoolmeester

26 maart 2015
Eric Borrias

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Zwemmen in de IJssel

10 oktober 2014
Wim Snel

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker

Eerst koffie, dan Toldiek

04 december 2015
Kim de Witte