Vorig jaar ben ik voor het eerst koning geworden van het St. Gangulphusgilde in Huissen. We hebben daarnaast ook nog het St. Laurentiusgilde, het gilde van jonge vrijgezellen, Die zijn in het blauw gekleed en die kunnen ook als ze niet getrouwd zijn toch vanaf hun 35e overstappen. Daar ben ik twee keer koning van geweest in 1984 en 1986. Als koning kun je ook nog keizer worden maar dan moet ik dit jaar en volgend nog koning worden. Drie keer op een rij dus.

Ik zit nu 42 jaar bij het gilde. Ik vind het schitterend om zoiets uit te mogen beelden. Echt prachtig! Om de traditie voort te zetten, de verhalen van vroeger te horen en verder te vertellen. Dat is schitterend en mooi om te doen. Het leeft ook nog heel goed en dat wil ik verder brengen naar anderen. We gaan naar concoursen en vertellen dan veel van onszelf.

Ik draag nu het koningszilver, uit 1502. Verder draag ik het St. Gangulphusbrosbeeldje, maar alleen op speciale dagen want het is te kostbaar om iedere dag mee te lopen. Als ik ergens naar toe ga neem ik dan ook twee mensen mee om het te bewaken. Verder heb ik ook nog het Sint Janneke bij me. Dat is de oudste dekenstok die we bij het gilde hebben en komt ook uit de 16e eeuw.

Ik ben bij het gilde begonnen via mijn broer. Ik ben begonnen als tamboer en daarna ben ik vendelier geworden. Dat doe ik nu al 26 jaar en is prachtig om te doen, echt waar.

Ik heb twee zoons die ook bij het gilde hebben gezeten, maar helaas zijn ze gestopt. Ze zijn allebei vendelier geweest, maar vanwege hun studie moesten ze stoppen. Maar ik denk dat het over een poosje wel weer gaat kriebelen en dat ze zeggen: "paps heeft het ook gedaan, dus laten we het voortzetten." Dat komt wel goed! Mijn vrouw Annette is dit jaar koningin. In principe wordt de vrouw van de koning altijd koningin.

In deze streek moet het Gilde gehandhaafd worden. Anders wordt het allemaal zo arm als dit soort dingen verdwijnt. Als je op concoursen of waar dan ook loop, krijg ik allemaal leuke reacties van mensen. Dat is geweldig!

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Huissen Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Alles voor de jeugd!

18 juni 2014
Joan van Buren

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten