Vorig jaar ben ik voor het eerst koning geworden van het St. Gangulphusgilde in Huissen. We hebben daarnaast ook nog het St. Laurentiusgilde, het gilde van jonge vrijgezellen, Die zijn in het blauw gekleed en die kunnen ook als ze niet getrouwd zijn toch vanaf hun 35e overstappen. Daar ben ik twee keer koning van geweest in 1984 en 1986. Als koning kun je ook nog keizer worden maar dan moet ik dit jaar en volgend nog koning worden. Drie keer op een rij dus.

Ik zit nu 42 jaar bij het gilde. Ik vind het schitterend om zoiets uit te mogen beelden. Echt prachtig! Om de traditie voort te zetten, de verhalen van vroeger te horen en verder te vertellen. Dat is schitterend en mooi om te doen. Het leeft ook nog heel goed en dat wil ik verder brengen naar anderen. We gaan naar concoursen en vertellen dan veel van onszelf.

Ik draag nu het koningszilver, uit 1502. Verder draag ik het St. Gangulphusbrosbeeldje, maar alleen op speciale dagen want het is te kostbaar om iedere dag mee te lopen. Als ik ergens naar toe ga neem ik dan ook twee mensen mee om het te bewaken. Verder heb ik ook nog het Sint Janneke bij me. Dat is de oudste dekenstok die we bij het gilde hebben en komt ook uit de 16e eeuw.

Ik ben bij het gilde begonnen via mijn broer. Ik ben begonnen als tamboer en daarna ben ik vendelier geworden. Dat doe ik nu al 26 jaar en is prachtig om te doen, echt waar.

Ik heb twee zoons die ook bij het gilde hebben gezeten, maar helaas zijn ze gestopt. Ze zijn allebei vendelier geweest, maar vanwege hun studie moesten ze stoppen. Maar ik denk dat het over een poosje wel weer gaat kriebelen en dat ze zeggen: "paps heeft het ook gedaan, dus laten we het voortzetten." Dat komt wel goed! Mijn vrouw Annette is dit jaar koningin. In principe wordt de vrouw van de koning altijd koningin.

In deze streek moet het Gilde gehandhaafd worden. Anders wordt het allemaal zo arm als dit soort dingen verdwijnt. Als je op concoursen of waar dan ook loop, krijg ik allemaal leuke reacties van mensen. Dat is geweldig!

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Huissen Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier