Vorig jaar ben ik voor het eerst koning geworden van het St. Gangulphusgilde in Huissen. We hebben daarnaast ook nog het St. Laurentiusgilde, het gilde van jonge vrijgezellen, Die zijn in het blauw gekleed en die kunnen ook als ze niet getrouwd zijn toch vanaf hun 35e overstappen. Daar ben ik twee keer koning van geweest in 1984 en 1986. Als koning kun je ook nog keizer worden maar dan moet ik dit jaar en volgend nog koning worden. Drie keer op een rij dus.

Ik zit nu 42 jaar bij het gilde. Ik vind het schitterend om zoiets uit te mogen beelden. Echt prachtig! Om de traditie voort te zetten, de verhalen van vroeger te horen en verder te vertellen. Dat is schitterend en mooi om te doen. Het leeft ook nog heel goed en dat wil ik verder brengen naar anderen. We gaan naar concoursen en vertellen dan veel van onszelf.

Ik draag nu het koningszilver, uit 1502. Verder draag ik het St. Gangulphusbrosbeeldje, maar alleen op speciale dagen want het is te kostbaar om iedere dag mee te lopen. Als ik ergens naar toe ga neem ik dan ook twee mensen mee om het te bewaken. Verder heb ik ook nog het Sint Janneke bij me. Dat is de oudste dekenstok die we bij het gilde hebben en komt ook uit de 16e eeuw.

Ik ben bij het gilde begonnen via mijn broer. Ik ben begonnen als tamboer en daarna ben ik vendelier geworden. Dat doe ik nu al 26 jaar en is prachtig om te doen, echt waar.

Ik heb twee zoons die ook bij het gilde hebben gezeten, maar helaas zijn ze gestopt. Ze zijn allebei vendelier geweest, maar vanwege hun studie moesten ze stoppen. Maar ik denk dat het over een poosje wel weer gaat kriebelen en dat ze zeggen: "paps heeft het ook gedaan, dus laten we het voortzetten." Dat komt wel goed! Mijn vrouw Annette is dit jaar koningin. In principe wordt de vrouw van de koning altijd koningin.

In deze streek moet het Gilde gehandhaafd worden. Anders wordt het allemaal zo arm als dit soort dingen verdwijnt. Als je op concoursen of waar dan ook loop, krijg ik allemaal leuke reacties van mensen. Dat is geweldig!

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Huissen Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman
Galerij

Wolcorso Lievelde

03 maart 2015
Lisette Hissink

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink