Vorig jaar ben ik voor het eerst koning geworden van het St. Gangulphusgilde in Huissen. We hebben daarnaast ook nog het St. Laurentiusgilde, het gilde van jonge vrijgezellen, Die zijn in het blauw gekleed en die kunnen ook als ze niet getrouwd zijn toch vanaf hun 35e overstappen. Daar ben ik twee keer koning van geweest in 1984 en 1986. Als koning kun je ook nog keizer worden maar dan moet ik dit jaar en volgend nog koning worden. Drie keer op een rij dus.

Ik zit nu 42 jaar bij het gilde. Ik vind het schitterend om zoiets uit te mogen beelden. Echt prachtig! Om de traditie voort te zetten, de verhalen van vroeger te horen en verder te vertellen. Dat is schitterend en mooi om te doen. Het leeft ook nog heel goed en dat wil ik verder brengen naar anderen. We gaan naar concoursen en vertellen dan veel van onszelf.

Ik draag nu het koningszilver, uit 1502. Verder draag ik het St. Gangulphusbrosbeeldje, maar alleen op speciale dagen want het is te kostbaar om iedere dag mee te lopen. Als ik ergens naar toe ga neem ik dan ook twee mensen mee om het te bewaken. Verder heb ik ook nog het Sint Janneke bij me. Dat is de oudste dekenstok die we bij het gilde hebben en komt ook uit de 16e eeuw.

Ik ben bij het gilde begonnen via mijn broer. Ik ben begonnen als tamboer en daarna ben ik vendelier geworden. Dat doe ik nu al 26 jaar en is prachtig om te doen, echt waar.

Ik heb twee zoons die ook bij het gilde hebben gezeten, maar helaas zijn ze gestopt. Ze zijn allebei vendelier geweest, maar vanwege hun studie moesten ze stoppen. Maar ik denk dat het over een poosje wel weer gaat kriebelen en dat ze zeggen: "paps heeft het ook gedaan, dus laten we het voortzetten." Dat komt wel goed! Mijn vrouw Annette is dit jaar koningin. In principe wordt de vrouw van de koning altijd koningin.

In deze streek moet het Gilde gehandhaafd worden. Anders wordt het allemaal zo arm als dit soort dingen verdwijnt. Als je op concoursen of waar dan ook loop, krijg ik allemaal leuke reacties van mensen. Dat is geweldig!

Galerij
Categories:: Sport en vrije tijd Huissen Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen
Video

Trouwen? Je ex krijgt een pop!

03 maart 2016
Gerrit Hettelaar

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Galgenmaal à la Keltie bij afscheid Normaal

14 december 2015
Keltie de kok
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen
Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee