Aaltjesdagen is een jaarlijks, meerdaags festival in Harderwijk, dat sinds 1983 ieder tweede weekend van juni plaatsvindt. Inmiddels is dit het langstlopende jaarlijk terugkerende festival van de Veluwe dat meer dan 50.000 bezoekers trekt. Inwoners en toeristen van alle leeftijden laten zich ieder jaar opnieuw weer verrassen door het bomvolle programma.Aaltjesdag zou in eerste instantie Boulevarddag heetten. Toen begin jaren 80 de boulevard vernieuwd werd vond de gemeente Harderwijk dat dit eens flink gevierd moest worden. Mede om de toeristen een nieuwe reden te geven om naar Harderwijk te komen. Toch kwam de naam weer te vervallen omdat de binnenstad en middenstand ook zoveel mogelijk bij het evenement betrokken zouden worden. De exacte oorsprong van de naam Aaltjesdag is niet bekend. In de ene versie gaat het verhaal rond dat de naam van de aannemer, die de boulevard vernieuwd had, Aalt was. In de andere versie gaat het verhaal dat de naam tot stand kwam omdat de dag samenviel met de start van het palingvisseizoen. Ieder jaar wordt er een Aaltjespenning uitgereikt aan iemand die veel voor het toerisme heeft gedaan en nog doet.


Nog steeds probeert de organisatie zowel de boulevard als de binnenstad tijdens het evenement vol te plannen met leuke activiteiten. Het is en blijft een feest voor zowel Harderwijkers als toeristen, vol met muziek, cultuur, eten, braderie en heel veel gezelligheid voor alle leeftijden.

Er zijn een aantal vaste locaties waar de verschillende onderdelen van de Aaltjesdagen plaatsvinden. Naast de Stille Wei waar in 2016 de nieuwe Aaltjesdagen Foodmarkt wordt gehouden (met gezellige foodtrucks, bandjes, DJ’s en attracties) heb je het Kerkplein, waar de ‘boeldag’ gehouden wordt.


Op het Strandeiland zijn uiteenlopende (water)sportactiviteiten te doen en te bekijken. Ook kun je terecht bij de jaarlijkse Braderie die je door de historische binnenstad en over de boulevard zal leiden. In het Hortuspark kunnen kinderen hun hart ophalen in het speelparadijs en er zal vanaf het einde van de middag een gezellig Salsafeest losbarsten met demonstraties, workshops en vrijdansen. In de haven varen botters in en uit en zijn de oude ambachten te bewonderen. Ontdek wie het beste paling kan roken tijdens de wedstrijd palingroken.

In het plantagepark en de Smeepoortstraat zal de kunstliefhebber met plezier rondkijken bij “Kunst in het Park”. Op het centrale plein van de binnenstad worden de terrasbezoekers getrakteerd op muziek. Maar ook door de rest van de stad zullen meerdere shanty koren hun zeemansliederen ten gehoor brengen. Er zijn nogveel meer plannen, dus hou de website goed in de gaten voor het complete programma.

Datum Aaltjesdagen: 10 + 11 juni 2016
Locatie: binnenstad Harderwijk
Verwacht aantal bezoekers 60.000 - 80.000

Categories:: Evenementen Juni Harderwijk

Meer verhalen

Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Advocaatje met een sigaretje

24 november 2015
Monique Stalpers

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Liedjes bij bruiloft

08 augustus 2014
Albert Steert