Wie kent er niet de verhalen van de Harderwijkse vissers, toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Vissers vertellen verhalen van toen, vele jaren geleden. Zoals aan de Kiekmuur bij de haven. Daar kwamen de Harderwiekers samen om de botters te zien binnenvaren. Daar stonden stoere vissers in weer en wind om dit alles gade te slaan. Bij stormweer werden er de kansen besproken van de binnenkomende botters om heelhuids in de haven te komen. Daar deed het aloude gezegde: “De beste stuurlui staan aan wal”, zijn naam alle eer aan. Bij de Kiekmuur werd gekeken of vader’s schuit al in het zicht was, maar bij stormweer hebben ook menigmaal angstige vrouwenogen uitgekeken of haar man er nog niet aankwam.

Verhalen van vroeger, je kunt er niet genoeg van krijgen. Historie die bewaard moet blijven. Harderwijk is een visserskoor rijk, die deze historie van het vissersleven met zang onder de aandacht van de mensen brengt.

“De Aalzangers”, opgericht op 1 mei 1985. Een enthousiaste club van Harderwiekse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwiekse vissersfamilie. En dat maakt “De Aalzangers” tot een koor van robuuste zeebonken en vissersmannen die bij elk tij hun mannetje en vrouwtje staan. Onder leiding van Henny van Gilst zingen zij over de zee, de golven, de vissers, hun vrouwen. Zij brengen het historische vissersleven en alles wat daar mee samen hangt, weer tot leven.

Als ze zingen waan je je in de tijd van de talrijke botters in de haven, de bruine vloot van vroeger, in het vissersstadje Harderwijk, stad met een rijk verleden. Daar is het water, daar is de haven, waar je altijd horen kon: we gaan aan boord. Prachtig toch?

Kom eens luisteren en droom mee over een ver verleden, ga mee naar het strand stil en verlaten, vaar mee op de woelige baren of dans mee op de ballade van de Zuiderzee. Want zeg nou eerlijk, als “De Aalzangers” zingen, bekruipt je het gevoel van het verleden. Heb je toch weer een stukkie van die goeie, ouwe tijd…

Video
Categories:: Muziek Evenementen Visserij Harderwijk

Meer verhalen

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

Op dansles bij Meijler en Mulder

29 maart 2016
Gerhard Kwak
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder