Wie kent er niet de verhalen van de Harderwijkse vissers, toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Vissers vertellen verhalen van toen, vele jaren geleden. Zoals aan de Kiekmuur bij de haven. Daar kwamen de Harderwiekers samen om de botters te zien binnenvaren. Daar stonden stoere vissers in weer en wind om dit alles gade te slaan. Bij stormweer werden er de kansen besproken van de binnenkomende botters om heelhuids in de haven te komen. Daar deed het aloude gezegde: “De beste stuurlui staan aan wal”, zijn naam alle eer aan. Bij de Kiekmuur werd gekeken of vader’s schuit al in het zicht was, maar bij stormweer hebben ook menigmaal angstige vrouwenogen uitgekeken of haar man er nog niet aankwam.

Verhalen van vroeger, je kunt er niet genoeg van krijgen. Historie die bewaard moet blijven. Harderwijk is een visserskoor rijk, die deze historie van het vissersleven met zang onder de aandacht van de mensen brengt.

“De Aalzangers”, opgericht op 1 mei 1985. Een enthousiaste club van Harderwiekse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwiekse vissersfamilie. En dat maakt “De Aalzangers” tot een koor van robuuste zeebonken en vissersmannen die bij elk tij hun mannetje en vrouwtje staan. Onder leiding van Henny van Gilst zingen zij over de zee, de golven, de vissers, hun vrouwen. Zij brengen het historische vissersleven en alles wat daar mee samen hangt, weer tot leven.

Als ze zingen waan je je in de tijd van de talrijke botters in de haven, de bruine vloot van vroeger, in het vissersstadje Harderwijk, stad met een rijk verleden. Daar is het water, daar is de haven, waar je altijd horen kon: we gaan aan boord. Prachtig toch?

Kom eens luisteren en droom mee over een ver verleden, ga mee naar het strand stil en verlaten, vaar mee op de woelige baren of dans mee op de ballade van de Zuiderzee. Want zeg nou eerlijk, als “De Aalzangers” zingen, bekruipt je het gevoel van het verleden. Heb je toch weer een stukkie van die goeie, ouwe tijd…

Video
Categories:: Muziek Evenementen Visserij Harderwijk

Meer verhalen

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Folk-song over Bommel-gevoel

17 december 2015
Laurens Krah
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer
Video

Het Geldersch Volkslied

03 november 2014
h.b.barmentloo

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink