Wie kent er niet de verhalen van de Harderwijkse vissers, toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Vissers vertellen verhalen van toen, vele jaren geleden. Zoals aan de Kiekmuur bij de haven. Daar kwamen de Harderwiekers samen om de botters te zien binnenvaren. Daar stonden stoere vissers in weer en wind om dit alles gade te slaan. Bij stormweer werden er de kansen besproken van de binnenkomende botters om heelhuids in de haven te komen. Daar deed het aloude gezegde: “De beste stuurlui staan aan wal”, zijn naam alle eer aan. Bij de Kiekmuur werd gekeken of vader’s schuit al in het zicht was, maar bij stormweer hebben ook menigmaal angstige vrouwenogen uitgekeken of haar man er nog niet aankwam.

Verhalen van vroeger, je kunt er niet genoeg van krijgen. Historie die bewaard moet blijven. Harderwijk is een visserskoor rijk, die deze historie van het vissersleven met zang onder de aandacht van de mensen brengt.

“De Aalzangers”, opgericht op 1 mei 1985. Een enthousiaste club van Harderwiekse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwiekse vissersfamilie. En dat maakt “De Aalzangers” tot een koor van robuuste zeebonken en vissersmannen die bij elk tij hun mannetje en vrouwtje staan. Onder leiding van Henny van Gilst zingen zij over de zee, de golven, de vissers, hun vrouwen. Zij brengen het historische vissersleven en alles wat daar mee samen hangt, weer tot leven.

Als ze zingen waan je je in de tijd van de talrijke botters in de haven, de bruine vloot van vroeger, in het vissersstadje Harderwijk, stad met een rijk verleden. Daar is het water, daar is de haven, waar je altijd horen kon: we gaan aan boord. Prachtig toch?

Kom eens luisteren en droom mee over een ver verleden, ga mee naar het strand stil en verlaten, vaar mee op de woelige baren of dans mee op de ballade van de Zuiderzee. Want zeg nou eerlijk, als “De Aalzangers” zingen, bekruipt je het gevoel van het verleden. Heb je toch weer een stukkie van die goeie, ouwe tijd…

Video
Categories:: Muziek Evenementen Visserij Harderwijk

Meer verhalen

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen