Wie kent er niet de verhalen van de Harderwijkse vissers, toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Vissers vertellen verhalen van toen, vele jaren geleden. Zoals aan de Kiekmuur bij de haven. Daar kwamen de Harderwiekers samen om de botters te zien binnenvaren. Daar stonden stoere vissers in weer en wind om dit alles gade te slaan. Bij stormweer werden er de kansen besproken van de binnenkomende botters om heelhuids in de haven te komen. Daar deed het aloude gezegde: “De beste stuurlui staan aan wal”, zijn naam alle eer aan. Bij de Kiekmuur werd gekeken of vader’s schuit al in het zicht was, maar bij stormweer hebben ook menigmaal angstige vrouwenogen uitgekeken of haar man er nog niet aankwam.

Verhalen van vroeger, je kunt er niet genoeg van krijgen. Historie die bewaard moet blijven. Harderwijk is een visserskoor rijk, die deze historie van het vissersleven met zang onder de aandacht van de mensen brengt.

“De Aalzangers”, opgericht op 1 mei 1985. Een enthousiaste club van Harderwiekse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwiekse vissersfamilie. En dat maakt “De Aalzangers” tot een koor van robuuste zeebonken en vissersmannen die bij elk tij hun mannetje en vrouwtje staan. Onder leiding van Henny van Gilst zingen zij over de zee, de golven, de vissers, hun vrouwen. Zij brengen het historische vissersleven en alles wat daar mee samen hangt, weer tot leven.

Als ze zingen waan je je in de tijd van de talrijke botters in de haven, de bruine vloot van vroeger, in het vissersstadje Harderwijk, stad met een rijk verleden. Daar is het water, daar is de haven, waar je altijd horen kon: we gaan aan boord. Prachtig toch?

Kom eens luisteren en droom mee over een ver verleden, ga mee naar het strand stil en verlaten, vaar mee op de woelige baren of dans mee op de ballade van de Zuiderzee. Want zeg nou eerlijk, als “De Aalzangers” zingen, bekruipt je het gevoel van het verleden. Heb je toch weer een stukkie van die goeie, ouwe tijd…

Video
Categories:: Muziek Evenementen Visserij Harderwijk

Meer verhalen

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

Uitgeblazen eieren beschilderen

01 maart 2015
Gerry Klein Overmeen
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer
Galerij

Buurtspraak

02 oktober 2014
G. Broere
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker