Wie kent er niet de verhalen van de Harderwijkse vissers, toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Vissers vertellen verhalen van toen, vele jaren geleden. Zoals aan de Kiekmuur bij de haven. Daar kwamen de Harderwiekers samen om de botters te zien binnenvaren. Daar stonden stoere vissers in weer en wind om dit alles gade te slaan. Bij stormweer werden er de kansen besproken van de binnenkomende botters om heelhuids in de haven te komen. Daar deed het aloude gezegde: “De beste stuurlui staan aan wal”, zijn naam alle eer aan. Bij de Kiekmuur werd gekeken of vader’s schuit al in het zicht was, maar bij stormweer hebben ook menigmaal angstige vrouwenogen uitgekeken of haar man er nog niet aankwam.

Verhalen van vroeger, je kunt er niet genoeg van krijgen. Historie die bewaard moet blijven. Harderwijk is een visserskoor rijk, die deze historie van het vissersleven met zang onder de aandacht van de mensen brengt.

“De Aalzangers”, opgericht op 1 mei 1985. Een enthousiaste club van Harderwiekse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwiekse vissersfamilie. En dat maakt “De Aalzangers” tot een koor van robuuste zeebonken en vissersmannen die bij elk tij hun mannetje en vrouwtje staan. Onder leiding van Henny van Gilst zingen zij over de zee, de golven, de vissers, hun vrouwen. Zij brengen het historische vissersleven en alles wat daar mee samen hangt, weer tot leven.

Als ze zingen waan je je in de tijd van de talrijke botters in de haven, de bruine vloot van vroeger, in het vissersstadje Harderwijk, stad met een rijk verleden. Daar is het water, daar is de haven, waar je altijd horen kon: we gaan aan boord. Prachtig toch?

Kom eens luisteren en droom mee over een ver verleden, ga mee naar het strand stil en verlaten, vaar mee op de woelige baren of dans mee op de ballade van de Zuiderzee. Want zeg nou eerlijk, als “De Aalzangers” zingen, bekruipt je het gevoel van het verleden. Heb je toch weer een stukkie van die goeie, ouwe tijd…

Video
Categories:: Muziek Evenementen Visserij Harderwijk

Meer verhalen

Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld

Griesmeelpudding met stevenssaus

20 mei 2015
Paul Hoftijzer

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

Handige pleister

22 juni 2015
Gerhard Kwak

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

Bruidstaart bij 1 jaar huwelijk

18 juni 2014
Max Voorberg
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen