Wie kent er niet de verhalen van de Harderwijkse vissers, toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Vissers vertellen verhalen van toen, vele jaren geleden. Zoals aan de Kiekmuur bij de haven. Daar kwamen de Harderwiekers samen om de botters te zien binnenvaren. Daar stonden stoere vissers in weer en wind om dit alles gade te slaan. Bij stormweer werden er de kansen besproken van de binnenkomende botters om heelhuids in de haven te komen. Daar deed het aloude gezegde: “De beste stuurlui staan aan wal”, zijn naam alle eer aan. Bij de Kiekmuur werd gekeken of vader’s schuit al in het zicht was, maar bij stormweer hebben ook menigmaal angstige vrouwenogen uitgekeken of haar man er nog niet aankwam.

Verhalen van vroeger, je kunt er niet genoeg van krijgen. Historie die bewaard moet blijven. Harderwijk is een visserskoor rijk, die deze historie van het vissersleven met zang onder de aandacht van de mensen brengt.

“De Aalzangers”, opgericht op 1 mei 1985. Een enthousiaste club van Harderwiekse zangers, waarvan vaders, grootvaders en over-grootvaders hun oorsprong in de visserij hebben liggen. Want allemaal zijn ze wel een afstammeling van een rasechte Harderwiekse vissersfamilie. En dat maakt “De Aalzangers” tot een koor van robuuste zeebonken en vissersmannen die bij elk tij hun mannetje en vrouwtje staan. Onder leiding van Henny van Gilst zingen zij over de zee, de golven, de vissers, hun vrouwen. Zij brengen het historische vissersleven en alles wat daar mee samen hangt, weer tot leven.

Als ze zingen waan je je in de tijd van de talrijke botters in de haven, de bruine vloot van vroeger, in het vissersstadje Harderwijk, stad met een rijk verleden. Daar is het water, daar is de haven, waar je altijd horen kon: we gaan aan boord. Prachtig toch?

Kom eens luisteren en droom mee over een ver verleden, ga mee naar het strand stil en verlaten, vaar mee op de woelige baren of dans mee op de ballade van de Zuiderzee. Want zeg nou eerlijk, als “De Aalzangers” zingen, bekruipt je het gevoel van het verleden. Heb je toch weer een stukkie van die goeie, ouwe tijd…

Video
Categories:: Muziek Evenementen Visserij Harderwijk

Meer verhalen

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Hoort, hoort! Zegt het voort!

26 oktober 2015
Frans van den Bos
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker