Het verhaal gaat dat het ’s nachts spookt rond kasteel Staverden. Na twaalven doolt de ‘Zwarte vrouwe van Staverden’ rond en men kan haar horen huilen. Wie zich op dat tijdstip in de kasteeltuin begeeft, zou het wellicht niet meer kunnen navertellen…

De jonge Leonora, ook bekend als Eleonora of Lenora, was verliefd op Herman. Haar ouders echter zagen haar liever trouwen met Zweder van Wisch. Leonora haatte hem, maar op het sterfbed van haar moeder moest ze beloven met Zweder te trouwen.

Leonora wist de bruiloft uit te stellen door te vluchten naar Kasteel Wildeborch bij Vorden. Maar niet lang daarna werd het kasteel belegerd door Diebald, een helper van Zweder. Net toen Leonora dacht dat ze aan zijn grillen was overgeleverd, werd ze gered door haar geliefde Herman. Ze trouwden en bleven samen op de Wildeborch wonen.

Korte tijd later ging Herman op jacht, maar hij werd overvallen door Zweder en door hem met een speer gedood. Zweder eiste het kasteel en Leonora op. Nog dezelfde dag werd Herman begraven. Leonora, met gebroken hart, vluchtte op de terugweg van de begrafenis en zwierf enkele dagen over de Veluwe alvorens bij haar stiefmoeder op Staverden aan te kloppen.

Deze nam haar liefdevol op, maar Leonora kwijnde weg en stierf een vroege dood. Ze werd begraven onder de bomen achter het slot. Een legende was geboren.

Achter Kasteel Staverden ligt Leonora's Poll, een gedenksteen op een klein eilandje in de Staverdense Beek, met het opschrift 'Leonora 1353'. De steen herinnert aan de legende over Leonora van Barchem, die in 1353 aan liefdesverdriet stierf.

Categories:: Streek-en volksverhalen Staverden

Meer verhalen

Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman
VideoGalerij

Het vertolken van oude zeemansliederen

26 november 2014
Harrie Biesterbos
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster
Galerij

Spelen met een snorrebotje

02 maart 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek
Video

Kloten maken, vakwerk

26 september 2014
h.b.barmentloo
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel