Hete bliksem is eigenlijk bij de boeren op de Veluwe ontstaan. Het is een maaltijd die werd gemaakt van de wat lelijkere appels die nog best konden worden gebruikt. Vroeger was het voor de mensen natuurlijk hard werken voor weinig geld. Van de gebutste appels en wat later ook van mooiere appels werd hete bliksem gemaakt. De maaltijd is lekker fris van smaak, voor zowel jong als oud en is daarnaast zeer voedzaam. Door het gebruik van de gebutste/lelijke appels werd ook alles gebruikt, dus was men ook gelijk zuinig.

De naam Hete Bliksem komt voort uit het feit dat de maaltijd er zo onschuldig uit ziet op je bord. Echter als je van je bord neemt brandt je al snel je mond omdat de appels in het gerecht de hitte aardig lang vasthouden.

Van oudsher werd het met spek, later met een speklapje en nog later ook wel met worst gegeten. En dat wordt het nog steeds.

Ik zal hierbij ook het recept toevoegen wat uit mijn grootmoeders receptenboek komt.

 

RECEPT:

1 kg aardappelen, 450 gram zoete en 550 gram zure appelen, 300gr. gerookte spek.

  • Kook het spek in ruim kokend water (30 minuten). Schil de appelen en haal de klokhuizen eruit.
  • Doe de geschilde en in stukken gesneden aardappelen in de pan en daarbovenop de in vieren gesneden zoete aardappelen. Daarbovenop komen de in vieren gesneden zure appelen.
  • Alles wordt zo bij elkaar gaar gekookt en afgegoten. Haal de spek uit de pan en snijd het in plakken of dobbelstenen.
  • Stamp de afgegoten aardappelen en appelen door elkaar. Let het spek er bovenop en serveer het goed heet.

EET SMAKELIJK!

Ik kan zeggen ik maak het vanaf de herfst meestal weer en dan wordt er door mijn stiefkids ook echt wel om gevraagd. Die vinden het super lekker.

Uiteraard gaat alles een beetje met z’n tijd mee. Wij eten namelijk geen varkensvlees dus wordt de spek bij ons vervangen door uitgebakken rundercervelaat, dat is een supergoed alternatief.

 

Foto: archieffoto via Wikipedia

Categories:: Eten en drinken Veluwe Streekgerecht Recept

Meer verhalen

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen
Galerij

Borskorn

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak