Hete bliksem is eigenlijk bij de boeren op de Veluwe ontstaan. Het is een maaltijd die werd gemaakt van de wat lelijkere appels die nog best konden worden gebruikt. Vroeger was het voor de mensen natuurlijk hard werken voor weinig geld. Van de gebutste appels en wat later ook van mooiere appels werd hete bliksem gemaakt. De maaltijd is lekker fris van smaak, voor zowel jong als oud en is daarnaast zeer voedzaam. Door het gebruik van de gebutste/lelijke appels werd ook alles gebruikt, dus was men ook gelijk zuinig.

De naam Hete Bliksem komt voort uit het feit dat de maaltijd er zo onschuldig uit ziet op je bord. Echter als je van je bord neemt brandt je al snel je mond omdat de appels in het gerecht de hitte aardig lang vasthouden.

Van oudsher werd het met spek, later met een speklapje en nog later ook wel met worst gegeten. En dat wordt het nog steeds.

Ik zal hierbij ook het recept toevoegen wat uit mijn grootmoeders receptenboek komt.

 

RECEPT:

1 kg aardappelen, 450 gram zoete en 550 gram zure appelen, 300gr. gerookte spek.

  • Kook het spek in ruim kokend water (30 minuten). Schil de appelen en haal de klokhuizen eruit.
  • Doe de geschilde en in stukken gesneden aardappelen in de pan en daarbovenop de in vieren gesneden zoete aardappelen. Daarbovenop komen de in vieren gesneden zure appelen.
  • Alles wordt zo bij elkaar gaar gekookt en afgegoten. Haal de spek uit de pan en snijd het in plakken of dobbelstenen.
  • Stamp de afgegoten aardappelen en appelen door elkaar. Let het spek er bovenop en serveer het goed heet.

EET SMAKELIJK!

Ik kan zeggen ik maak het vanaf de herfst meestal weer en dan wordt er door mijn stiefkids ook echt wel om gevraagd. Die vinden het super lekker.

Uiteraard gaat alles een beetje met z’n tijd mee. Wij eten namelijk geen varkensvlees dus wordt de spek bij ons vervangen door uitgebakken rundercervelaat, dat is een supergoed alternatief.

 

Foto: archieffoto via Wikipedia

Categories:: Eten en drinken Veluwe Streekgerecht Recept

Meer verhalen

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Halloween, hier moet je bij zijn !

29 oktober 2015
Roor de Gans
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
GalerijVideo

Kinderdorp Haalderen

27 mei 2015
Robbert Weideveld

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak