Uit de nalatenschap van zijn vader, slager Kwak uit Winterswijk, ontving uw schrijver destijds een worsthoorntje. Het kleine metalen trechtertje was vroeger niet weg te denken uit de dagelijkse werkzaamheden van een slager of huisslachter. Het werd namelijk gebruikt tijdens het maken van de worsten bij de huisslachtingen en in de slagerij.

Op het hoorntje werd een varkensdarm gestroopt. Vervolgens werd met de duim het gemalen en gekruide worstdeeg in de darm geduwd. Dat was een secuur werkje want het was zaak om zo min mogelijk lucht mee te stoppen. Door luchtbellen kreeg de worst tijdens het drogen namelijk een ongelijkmatige vorm waardoor het droogproces niet gelijkmatig verliep en bederf kon toeslaan.

Tegenwoordig wordt het hoorntje bijna niet meer gebruikt. Alleen op de verschillende slachtvisites in Oost-Gelderland. Bijvoorbeeld bij museum Smedekinck in Zelhem wordt het nog volop gebruikt door de boerinnen die daar boeren worsten maken.

Categories:: Eten en drinken Gelderland

Meer verhalen

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
Galerij

Buurtgebruiken rondom geboorte

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons
Galerij

De Grolse wanten

12 mei 2014
T.ten Dolle ten Pas

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen
AudioGalerij

De Funkenmarieke van de Braoiers Lauwe

08 februari 2015
Dorien van Kerkhof

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek