Uit de nalatenschap van zijn vader, slager Kwak uit Winterswijk, ontving uw schrijver destijds een worsthoorntje. Het kleine metalen trechtertje was vroeger niet weg te denken uit de dagelijkse werkzaamheden van een slager of huisslachter. Het werd namelijk gebruikt tijdens het maken van de worsten bij de huisslachtingen en in de slagerij.

Op het hoorntje werd een varkensdarm gestroopt. Vervolgens werd met de duim het gemalen en gekruide worstdeeg in de darm geduwd. Dat was een secuur werkje want het was zaak om zo min mogelijk lucht mee te stoppen. Door luchtbellen kreeg de worst tijdens het drogen namelijk een ongelijkmatige vorm waardoor het droogproces niet gelijkmatig verliep en bederf kon toeslaan.

Tegenwoordig wordt het hoorntje bijna niet meer gebruikt. Alleen op de verschillende slachtvisites in Oost-Gelderland. Bijvoorbeeld bij museum Smedekinck in Zelhem wordt het nog volop gebruikt door de boerinnen die daar boeren worsten maken.

Categories:: Eten en drinken Gelderland

Meer verhalen

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën

Een broodje tin

01 februari 2016
Martijn van Zon