Hier ziet U een oude touwslagerij. Vroeger hadden we geen stroom (electriciteit). Arbeid of mankracht was goedkoop. Nog goedkoper was kinderarbeid. Dus wanneer jongens niet goed wilden of konden leren moesten ze werken. Vanaf een jaar of 10- 11 konden ze dan werken bij de touwslager en ze werden dan RADDRAAIER. Dat was het meest simpele werk wat er was. Omdat het simpel werk was betaalde het slecht. Ze werkten dan ook 10 uren per dag, 6 dagen in de week. Daarbij kwam ook nog dat ze 's avonds de touwen mee naar huis namen en deze thuis afwerkten, in ons geval AFLUSSEN.

Werkwijze
We draaien TEGEN de wijzers van de klok in (heeft te maken met de spinrichting van het garen. Dit is rechts garen). Door het draaien komt er spanning op de aders (= slagen). De slagen willen gaan krullen, maar de SLEE is het gewicht, en die houdt de draden strak. Zit er genoeg spanning op de slagen gaan we lopen en met de TOL leggen we de slagen netjes naast elkaar. Gaan we te vroeg lopen krijgen we een los touwtje, gaan we te laat lopen kunnen we het touw als een stuk betonijzer recht omhoog zetten.


We halen het touw van de haken (goed bij elkaar houden) en steken de LUSSEN door het midden van het touw zodat we een mooi oog krijgen. Dit zijn allemaal korte touwen voor de boeren en de lengtes gaan van 4 voet (1.20 meter) tot 12 voet (3.60 meter). Dit zijn standaard maten, lengte in voet, verpakking per dozijn.

Gebruik
Deze touwen werden gebruikt om de koeien vast te zetten in de stallen gedurende de winter. In het noorden van het land stonden ze vast aan de horens (hoorntouw) en in het zuiden en midden van het land aan de nek (palen, reppels met ijzeren ring om de paal). In de zomer liepen de koeien in de wei met hoorns en werden met de hand gemolken (tot beginjaren 60). Dit ging dan als volgt: touw ging om de hoorns (voordoen), het lange gedeelte werd opgeknoopt (voordoen). Bij het melken pakte de boer het touw, zette de koe vast aan het hek, met de hand melken en daarna het touw weer opknopen. Er was ook een streek waar ze van het touw een halster maakten.

Lange touwen
Dit zijn allemaal korte touwen speciaal voor de boeren, maar vroeger werden de lange touwen op dezelfde manier gemaakt. Je zet dan de slee met glijbaan 300 meter ver weg, om de 10 meter een STAANDER ertussen. 300 meter beginnen en je hield dan ongeveer 200-220 meter over. Bij dikke touwen moest dan wel alles zwaarder zijn. B.V. draagbaar spoor met een lorry erop en op deze lorry 200- 300 kg stenen. Dit moest er voor zorgen dat de lijnen bij inspannen en draaien strak bleven.
Wij noemen zo'n lange baan een lijnbaan. Daar er vroeger veel touwslagerijen waren vind je dit nog terug in staatnamen: lijnbaanstraat, lijnbaansgracht, touwslagersbaan.

Bekijk hier het fragment uit de tv-uitzending over dit verhaal

Gerelateerde verhalen

Mandenmakerij: een harde wereld Mandenmakerij: een harde wereld

Video
Categories:: Ambachten Dreumel

Meer verhalen

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

'nDrom

02 september 2015
Hans Mellendijk
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

Orgels met de klank van vroeger

30 maart 2015
Niels Klop
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke