Een eenzame ruiter reed in de avond, heuvel op, heuvel af. Even gloeide nog een rosse veeg licht van de ondergaande zon laag tussen de stammen van de bomen. Toen werd alles schemergrijs. De grote nachtvogel vloog over het bos en spreidde breed zijn zwarte vlerken. Het schemergrijs werd grauwzwart, het werd donker tussen de bomen en doodstil. In die stilte stonden de stammen als oude kromgebogen reuzen zwijgend en roerloos, dragend het zware geheim van de nacht. Regelmatig klonk in het duister de eenzame galop van de vreemde ruiter.

 Oude mensen weten te verhalen dat het een Fransman was. Bij een bocht van de weg zag hij in het bos een lichtje schijnen. Het straalde zo vriendelijk alsof het van een gastvrije hoeve kwam waar eenvoudige mensen hem gul zouden huisvesten. Hij stuurde er op aan; het paard echter bleef angstig snuivend staan.

 Nu de hoefslag opeens verstomd was, viel de stilte drukkend neer. De vreemde ruiter klopte zijn paard op de hals en sprak zacht enige woorden tot het dier. Maar het paard bleef staan als op de plek vastgenageld en legde zijn oren in de nek.

 Het lichtje lokte tussen de bomen. Toen gaf de ruiter zijn paard de sporen. Met één schichtige schok sprong het vooruit. Een doffe plomp in het zuigende moeras, een gil en angstig hulpgeroep; maar mijlen in de omtrek was er geen mens die het kon horen.

 De ruiter zag om naar het lichtje. Het was er niet meer. De boze geesten, die onder 't moeras wonen, trokken ruiter en paard snel de diepte in. Nog één versmorende noodkreet en toen sloot zich de stilte weer als een zwarte oneindigheid over het woud.

 Jaren later werden de sabel en de geraamten van de vreemde ruiter en zijn paard opgedolven. Maar wie laat in de stille avond langs de grindweg van Hoog Soeren naar Wiesel rakelings het Ruitergat voorbij gaat, kan soms een klein lichtje zien lonken tussen de bomen en een kreet horen, als een zwakke echo uit lang vervlogen tijden...


 Bron: "Veluwsche sagen" geschreven en verlucht door Gust. van de Wall Perné. Uitgegeven te Amsterdam bij Scheltens & Giltay, 1921, p. 89-94.

Categories:: Streek-en volksverhalen Wenum-Wiesel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Appelenpap

10 april 2015
Gerhard Kwak

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Audio

Het hijgende paard in de holle weg

14 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde
VideoGalerij

Kersen op brandewijn

08 augustus 2014
Mevrouw van Beuzingen

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden