Een eenzame ruiter reed in de avond, heuvel op, heuvel af. Even gloeide nog een rosse veeg licht van de ondergaande zon laag tussen de stammen van de bomen. Toen werd alles schemergrijs. De grote nachtvogel vloog over het bos en spreidde breed zijn zwarte vlerken. Het schemergrijs werd grauwzwart, het werd donker tussen de bomen en doodstil. In die stilte stonden de stammen als oude kromgebogen reuzen zwijgend en roerloos, dragend het zware geheim van de nacht. Regelmatig klonk in het duister de eenzame galop van de vreemde ruiter.

 Oude mensen weten te verhalen dat het een Fransman was. Bij een bocht van de weg zag hij in het bos een lichtje schijnen. Het straalde zo vriendelijk alsof het van een gastvrije hoeve kwam waar eenvoudige mensen hem gul zouden huisvesten. Hij stuurde er op aan; het paard echter bleef angstig snuivend staan.

 Nu de hoefslag opeens verstomd was, viel de stilte drukkend neer. De vreemde ruiter klopte zijn paard op de hals en sprak zacht enige woorden tot het dier. Maar het paard bleef staan als op de plek vastgenageld en legde zijn oren in de nek.

 Het lichtje lokte tussen de bomen. Toen gaf de ruiter zijn paard de sporen. Met één schichtige schok sprong het vooruit. Een doffe plomp in het zuigende moeras, een gil en angstig hulpgeroep; maar mijlen in de omtrek was er geen mens die het kon horen.

 De ruiter zag om naar het lichtje. Het was er niet meer. De boze geesten, die onder 't moeras wonen, trokken ruiter en paard snel de diepte in. Nog één versmorende noodkreet en toen sloot zich de stilte weer als een zwarte oneindigheid over het woud.

 Jaren later werden de sabel en de geraamten van de vreemde ruiter en zijn paard opgedolven. Maar wie laat in de stille avond langs de grindweg van Hoog Soeren naar Wiesel rakelings het Ruitergat voorbij gaat, kan soms een klein lichtje zien lonken tussen de bomen en een kreet horen, als een zwakke echo uit lang vervlogen tijden...


 Bron: "Veluwsche sagen" geschreven en verlucht door Gust. van de Wall Perné. Uitgegeven te Amsterdam bij Scheltens & Giltay, 1921, p. 89-94.

Categories:: Streek-en volksverhalen Wenum-Wiesel Keuze van de redactie

Meer verhalen

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Roosjes maken voor de Ooyse kermis

19 juni 2014
Merel Lammertink
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Maaien met de zeis

06 augustus 2014
Jan Reijnen

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld