De spookpaarden uit de Waal

Iedereen die woont achter de dijk, die weet het. De Waal is niet te vertrouwen. ‘s Zomers kan-ie traag door ’t oneindig laagland gaan, maar in de winter…. als het water hoger en hoger stijgt, als het stormt. Dan kan het spoken aan de Waal. Dan sluiten ze de coupures. Doorgangen in de dijk, bij dorpen en steden langs de Waal. Alsof er een hap uit de dijk genomen is. Bij hoog water gaan die dicht. Met balken, stro en…paardenmest! Waarom paardenmest? Luister maar...

Lang geleden gebruikten de mensen geen mest maar zand. Maar als de Waal echt tekeer ging hield dat het water niet tegen. Tot dat ene jaar. Al weken kwamen de verhalen van kooplieden en schippers over de rampspoed van het hoge water in andere streken, kadavers van verdronken vee dreven in de Waal. "Sluit de coupures!"

Planken werden aangebracht, zand gestort. Het water steeg hoger en hoger. De lucht werd gitzwart, regen geselde de streek. Her en der stonden mannen op de dijk, turend naar de Waal, wakend. Hun stok diep in de dijk gestoken, als houvast.

Een van hen was Lambert. Hij had vaak aan de Waal gestaan, maar zo bar als nu had hij nog nooit meegemaakt. Golven beukte tegen de dijk. Schuimkoppen spatten uiteen. Plots zag hij hoe uit het kolkende water twee paardenhoeven houvast zochten in de dijk. De Waal trok ze terug, maar bij een volgende golf opnieuw en nu stak boven het water het hoofd van een paard.

Maar geen gewoon paard. Een spookpaard, gemaakt van het schuim van de kolkende Waal. Bij een derde poging vonden de hoeven houvast en daar stond op de dijk een reusachtig paard van wit schuim. Het dier steigerde en galopeerde weg.

Meer spookpaarden kwamen uit de kolkende waal omhoog. Galoppeerden over de dijk.

kataklop,kataklop…… kataklop. En altijd die paar tellen stilte en dan weer..kataklop. Lambert stond verstijfd van angst, genageld aan de dijk.

De volgende morgen ging de storm liggen. Alle mannen op de dijk hadden de spookpaarden gezien en gehoord. Toen ze bij de coupure kwamen was die gevuld met …..mest. Het water was tegengehouden! De paarden hadden hun mest laten vallen toen ze over de coupure sprongen!

Kataklop… En daarom doen ze dat vandaag de dag nog steeds. Ga maar eens kijken, als het echt hoog water is aan de Waal.

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

VideoAudio
Categories:: Streek-en volksverhalen Betuwe Volksverhaal

Meer verhalen

De pindasoep uit Ghana naar Beek

26 januari 2016
Corry Vermeulen
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)
Galerij

Balkenbrij

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Piepkesbal Geesteren

07 augustus 2015
Stichting Piepkesbal

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma