Het samenstellen van een slachtschotel is eigenlijk geen ouderwetse gewoonte. Men was vroeger niet zo scheutig met het serveren van meerdere soorten tegelijk. Wat op de schotel ligt is echter één bonk traditie. Het schoteltje hier op de foto werd tijdens de slachtvisite van museum Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5, 7021 HW Zelhem, vorig jaar in november, samengesteld op basis van originele Achterhoekse slachtproducten. Op de foto zie je van links naar rechts: echte kaantjes op een plak roggebrood, twee partjes smaltappel, bakbloedworst en balkenbrij. Als je deze ouderwetse streekproducten een keer geproefd hebt dan ben je voorgoed verloren. Ze wisten vroeger echt wel wat lekker was. En dat van de goedkoopste grondstoffen die voorhanden waren na het slachten van de vette pogge (varken). Varkenskoppen, poten, zwoerd (varkenshuid), bouillon, spekblokjes, zout en kruiden.

Categories:: Eten en drinken Zelhem Slacht Vlees November

Meer verhalen

Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak
Audio

De koolhazen

20 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Met een bijl in eiken gebinten slaan

13 oktober 2014
h.b.barmentloo
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal