Het samenstellen van een slachtschotel is eigenlijk geen ouderwetse gewoonte. Men was vroeger niet zo scheutig met het serveren van meerdere soorten tegelijk. Wat op de schotel ligt is echter één bonk traditie. Het schoteltje hier op de foto werd tijdens de slachtvisite van museum Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5, 7021 HW Zelhem, vorig jaar in november, samengesteld op basis van originele Achterhoekse slachtproducten. Op de foto zie je van links naar rechts: echte kaantjes op een plak roggebrood, twee partjes smaltappel, bakbloedworst en balkenbrij. Als je deze ouderwetse streekproducten een keer geproefd hebt dan ben je voorgoed verloren. Ze wisten vroeger echt wel wat lekker was. En dat van de goedkoopste grondstoffen die voorhanden waren na het slachten van de vette pogge (varken). Varkenskoppen, poten, zwoerd (varkenshuid), bouillon, spekblokjes, zout en kruiden.

Categories:: Eten en drinken Zelhem Slacht Vlees November

Meer verhalen

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer
Audio

Tuutlied

28 mei 2014
Wim Monnich
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

Sinterklaos

16 januari 2015
Joop Boxstart

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry