Het samenstellen van een slachtschotel is eigenlijk geen ouderwetse gewoonte. Men was vroeger niet zo scheutig met het serveren van meerdere soorten tegelijk. Wat op de schotel ligt is echter één bonk traditie. Het schoteltje hier op de foto werd tijdens de slachtvisite van museum Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5, 7021 HW Zelhem, vorig jaar in november, samengesteld op basis van originele Achterhoekse slachtproducten. Op de foto zie je van links naar rechts: echte kaantjes op een plak roggebrood, twee partjes smaltappel, bakbloedworst en balkenbrij. Als je deze ouderwetse streekproducten een keer geproefd hebt dan ben je voorgoed verloren. Ze wisten vroeger echt wel wat lekker was. En dat van de goedkoopste grondstoffen die voorhanden waren na het slachten van de vette pogge (varken). Varkenskoppen, poten, zwoerd (varkenshuid), bouillon, spekblokjes, zout en kruiden.

Categories:: Eten en drinken Zelhem Slacht Vlees November

Meer verhalen

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits

Dobbelen om sinterklaaslekkernijen

25 november 2014
Nederlands Bakkerijmuseum

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer

'Baas in eigen huis'

20 mei 2015
Mevrouw van Basten

Een bijzonder huwelijksaanzoek

11 juni 2015
Jacobiene Otten

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur