Het samenstellen van een slachtschotel is eigenlijk geen ouderwetse gewoonte. Men was vroeger niet zo scheutig met het serveren van meerdere soorten tegelijk. Wat op de schotel ligt is echter één bonk traditie. Het schoteltje hier op de foto werd tijdens de slachtvisite van museum Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5, 7021 HW Zelhem, vorig jaar in november, samengesteld op basis van originele Achterhoekse slachtproducten. Op de foto zie je van links naar rechts: echte kaantjes op een plak roggebrood, twee partjes smaltappel, bakbloedworst en balkenbrij. Als je deze ouderwetse streekproducten een keer geproefd hebt dan ben je voorgoed verloren. Ze wisten vroeger echt wel wat lekker was. En dat van de goedkoopste grondstoffen die voorhanden waren na het slachten van de vette pogge (varken). Varkenskoppen, poten, zwoerd (varkenshuid), bouillon, spekblokjes, zout en kruiden.

Categories:: Eten en drinken Zelhem Slacht Vlees November

Meer verhalen

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Achterhoekse brokkebonensoep

05 juni 2015
Gerhard Kwak
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Video

Het Ubbergs Volkslied zingen

08 juli 2014
Jan Willem van der Hogen
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman
Video

Smoks Hanne

08 augustus 2014
Harry Somsen

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt