Knieperkes zijn “ijzerkoekjes”, dunne wafels die met behulp van een speciaal wafelijzer gebakken worden en vervolgens opgerold. In de Achterhoek bestaat deze traditie al eeuwen. In vroegere tijden werden de wafels in december als platte wafels gegeten, symbool van het jaar dat zich had ontrold. Vanaf begin januari werden ze dan als rolletjes gepresenteerd. Deze knieperkes staan symbool voor het onbekende nieuwe jaar dat zich nog niet heeft ontvouwd en dat geheimen in zich bergt. Tegenwoordig worden op het Achterhoekse platteland de wafels eigenlijk alleen nog als rolletjes gegeten.

Er is een boek te schrijven over het knieperkes bakken. Over het materiaal, de methode, de historische ontwikkeling, over de oudste wafelijzers en versieringsmotieven en ga zo maar door. Het oude wafelijzer van mijn overgrootouders hangt nu aan de muur op de boerderij. Vroeger werd dat boven het open vuur gebruikt in de “olde kökken”. Maar we gaan met de tijd mee. De familie heeft nu een elektrisch wafelijzer, veel makkelijker en ook de jeugd op de boerderij vindt het een bijzonder leuke bezigheid om in december de wafels te bakken.

Het knieperkes bakken beleeft de laatste jaren een renaissance omdat de koekjes zo lekker krokant en smakelijk zijn. Hieronder een familierecept, maar er zijn meer recepten in omloop. Het geheim van mijn moeder is dat ze een eetlepel jenever door het beslag roert. Daar wordt de wafel namelijk heerlijk bros van!

Recept:

500 g bloem
350 g suiker
175 g boter, gesmolten
3 dl lauwwarm water en een eetlepel jenever
1 ei
1 eetlepel anijszaad (of 2 eetlepels)
1 zakje vanillesuiker
een beetje zout

Smelt de boter in een pannetje maar laat deze niet te heet worden. Zeef de bloem en roer alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg het water en de jenever toe en meng alles goed totdat een mooi vloeibare geheel ontstaat. Kluts de eieren en voeg deze ook toe evenals de gesmolten boter. Controleer of het beslag taai vloeibaar is. Laat het een nacht afgedekt staan in een niet te warme omgeving. Maar je kunt ook zonder uitstel aan het bakken slaan. Controleer nogmaals of het beslag traag als stroop is. Laat het wafelijzer heet worden nadat het met wat boter is ingevet. Pak een lepel en giet hiermee het beslag op het hete wafelijzer. Kort aandrukken. Na een aantal tellen (even oefenen) is de wafel lichtbruin. Haal de warme wafel met een spatel uit het ijzer, leg deze op een houten plank en rol de wafel direct om de steel van een pollepel. Het moet nogal snel gebeuren, je moet er handigheid in krijgen. Veel succes en veel plezier!

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Oud en nieuw Brood en banket Aalten Recept Keuze van de redactie

Meer verhalen

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen

Achterhoekse heufkeze

24 november 2015
Gerhard Kwak

Normaal gooit met gouden LP

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs  

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling