Knieperkes zijn “ijzerkoekjes”, dunne wafels die met behulp van een speciaal wafelijzer gebakken worden en vervolgens opgerold. In de Achterhoek bestaat deze traditie al eeuwen. In vroegere tijden werden de wafels in december als platte wafels gegeten, symbool van het jaar dat zich had ontrold. Vanaf begin januari werden ze dan als rolletjes gepresenteerd. Deze knieperkes staan symbool voor het onbekende nieuwe jaar dat zich nog niet heeft ontvouwd en dat geheimen in zich bergt. Tegenwoordig worden op het Achterhoekse platteland de wafels eigenlijk alleen nog als rolletjes gegeten.

Er is een boek te schrijven over het knieperkes bakken. Over het materiaal, de methode, de historische ontwikkeling, over de oudste wafelijzers en versieringsmotieven en ga zo maar door. Het oude wafelijzer van mijn overgrootouders hangt nu aan de muur op de boerderij. Vroeger werd dat boven het open vuur gebruikt in de “olde kökken”. Maar we gaan met de tijd mee. De familie heeft nu een elektrisch wafelijzer, veel makkelijker en ook de jeugd op de boerderij vindt het een bijzonder leuke bezigheid om in december de wafels te bakken.

Het knieperkes bakken beleeft de laatste jaren een renaissance omdat de koekjes zo lekker krokant en smakelijk zijn. Hieronder een familierecept, maar er zijn meer recepten in omloop. Het geheim van mijn moeder is dat ze een eetlepel jenever door het beslag roert. Daar wordt de wafel namelijk heerlijk bros van!

Recept:

500 g bloem
350 g suiker
175 g boter, gesmolten
3 dl lauwwarm water en een eetlepel jenever
1 ei
1 eetlepel anijszaad (of 2 eetlepels)
1 zakje vanillesuiker
een beetje zout

Smelt de boter in een pannetje maar laat deze niet te heet worden. Zeef de bloem en roer alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg het water en de jenever toe en meng alles goed totdat een mooi vloeibare geheel ontstaat. Kluts de eieren en voeg deze ook toe evenals de gesmolten boter. Controleer of het beslag taai vloeibaar is. Laat het een nacht afgedekt staan in een niet te warme omgeving. Maar je kunt ook zonder uitstel aan het bakken slaan. Controleer nogmaals of het beslag traag als stroop is. Laat het wafelijzer heet worden nadat het met wat boter is ingevet. Pak een lepel en giet hiermee het beslag op het hete wafelijzer. Kort aandrukken. Na een aantal tellen (even oefenen) is de wafel lichtbruin. Haal de warme wafel met een spatel uit het ijzer, leg deze op een houten plank en rol de wafel direct om de steel van een pollepel. Het moet nogal snel gebeuren, je moet er handigheid in krijgen. Veel succes en veel plezier!

Categories:: Eten en drinken Achterhoek Oud en nieuw Brood en banket Aalten Recept Keuze van de redactie

Meer verhalen

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse
Video

Zwarte Cross

23 maart 2015
Tante Rikie
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering

Ketelkoek op tweede kerstdag

16 december 2015
Paul Hoftijzer

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Het liefdeslaantje van Vorden

06 januari 2016
Ina Brethouwer