Landgoederen en hun bewoners hadden vroeger een belangrijke regiofunctie. Vaak werden bijeenkomsten en feestdagen georganiseerd voor de omgeving, sinterklaasfeesten voor personeelsleden en hun gezin én ze waren vanzelfsprekend een belangrijke werkgever voor de regio. Wij, de beheerders van Landgoed Vollenhof in Wezep willen die traditie weer een beetje in ere herstellen. In samenspraak met een aantal anderen uit de omgeving organiseren we daarom een kerstwandeling op 22 december. 

Het valt niet altijd mee om een landgoed draaiende te houden tegenwoordig. Bij Landgoed Vollenhof is dat niet anders. De eigenaren hebben het beheer daarom deels uit handen gegeven. De villa wordt verhuurd als vakantielokatie, de bijbehorende hoeve is in gebruik als zorgboerderij en Bed&Breakfast en de verschillende panden worden verwarmd met hout uit de bossen op het landgoed. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om de omgeving ook te blijven betrekken bij de activiteiten van een landgoed. Daarom organiseren we samen met onze buren een leuk evenement voor een grote groep mensen. 

Het herenhuis Vollenhof werd in de tweede kwart van de negentiende eeuw gebouwd, in neoclassicistische stijl. Het witte huis met de zonneblinden, dat een statige indruk maakt aan de voorzijde, is opvallend ondiep. Daardoor is het kleiner dan de eerste aanblik doet vermoeden. Het koetshuis en de andere gebouwen op het landgoed zijn te herkennen aan de roodgele kleur van de luiken. Het zijn de wapenkleuren van de families Van Riemsdijk en Van Heeckeren. In het koetshuis, dat wordt gebruikt als stalling en werkplaats, zijn nog drinkbakken voor de paarden aanwezig. Door luikjes in de zoldervloer werd het hooi omlaag gegooid in de ruiven. Aan de zijkant bevindt zich de tuigkamer, waar ook de koetsier zijn onderkomen had.

Buiten de gracht staat de achttiende-eeuwse hallehuisboerderij, met klompenhok voor de ingang. Op het erf is niet veel veranderd sinds boer Kragt er zijn koeien molk, al zijn de melkbussen inmiddels verdwenen. De kalverstal heeft een kookhuis, waar het veevoer werd gekookt. Iets verderop, aan de overkant van de weg staat de voormalige tuinmanswoning. Dit schilderachtige huisje werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd, nog met ouderwetse bedsteden. In het kleine huisje woonden vroeger twee gezinnen!

Voor meer informatie over het landgoed of de kerstwandeling kunt u terecht op de site van Landgoed Vollenhof

Categories:: Dagelijks leven Evenementen December Kerstmis Wezep

Meer verhalen

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek

Oogstfeest/proef lichtenvoorde

12 oktober 2015
Oogstfeest / Proef Lichtenvoorde

Jaarmarkt Oldebroek

19 augustus 2014
Ep Boeve

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak