Landgoederen en hun bewoners hadden vroeger een belangrijke regiofunctie. Vaak werden bijeenkomsten en feestdagen georganiseerd voor de omgeving, sinterklaasfeesten voor personeelsleden en hun gezin én ze waren vanzelfsprekend een belangrijke werkgever voor de regio. Wij, de beheerders van Landgoed Vollenhof in Wezep willen die traditie weer een beetje in ere herstellen. In samenspraak met een aantal anderen uit de omgeving organiseren we daarom een kerstwandeling op 22 december. 

Het valt niet altijd mee om een landgoed draaiende te houden tegenwoordig. Bij Landgoed Vollenhof is dat niet anders. De eigenaren hebben het beheer daarom deels uit handen gegeven. De villa wordt verhuurd als vakantielokatie, de bijbehorende hoeve is in gebruik als zorgboerderij en Bed&Breakfast en de verschillende panden worden verwarmd met hout uit de bossen op het landgoed. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om de omgeving ook te blijven betrekken bij de activiteiten van een landgoed. Daarom organiseren we samen met onze buren een leuk evenement voor een grote groep mensen. 

Het herenhuis Vollenhof werd in de tweede kwart van de negentiende eeuw gebouwd, in neoclassicistische stijl. Het witte huis met de zonneblinden, dat een statige indruk maakt aan de voorzijde, is opvallend ondiep. Daardoor is het kleiner dan de eerste aanblik doet vermoeden. Het koetshuis en de andere gebouwen op het landgoed zijn te herkennen aan de roodgele kleur van de luiken. Het zijn de wapenkleuren van de families Van Riemsdijk en Van Heeckeren. In het koetshuis, dat wordt gebruikt als stalling en werkplaats, zijn nog drinkbakken voor de paarden aanwezig. Door luikjes in de zoldervloer werd het hooi omlaag gegooid in de ruiven. Aan de zijkant bevindt zich de tuigkamer, waar ook de koetsier zijn onderkomen had.

Buiten de gracht staat de achttiende-eeuwse hallehuisboerderij, met klompenhok voor de ingang. Op het erf is niet veel veranderd sinds boer Kragt er zijn koeien molk, al zijn de melkbussen inmiddels verdwenen. De kalverstal heeft een kookhuis, waar het veevoer werd gekookt. Iets verderop, aan de overkant van de weg staat de voormalige tuinmanswoning. Dit schilderachtige huisje werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd, nog met ouderwetse bedsteden. In het kleine huisje woonden vroeger twee gezinnen!

Voor meer informatie over het landgoed of de kerstwandeling kunt u terecht op de site van Landgoed Vollenhof

Categories:: Dagelijks leven Evenementen December Kerstmis Wezep

Meer verhalen

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

Abe-worst

01 april 2015
Gerhard Kwak

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen

Carbidschieten rukt op naar de stad

28 december 2015
Ina Brethouwer

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter