Landgoederen en hun bewoners hadden vroeger een belangrijke regiofunctie. Vaak werden bijeenkomsten en feestdagen georganiseerd voor de omgeving, sinterklaasfeesten voor personeelsleden en hun gezin én ze waren vanzelfsprekend een belangrijke werkgever voor de regio. Wij, de beheerders van Landgoed Vollenhof in Wezep willen die traditie weer een beetje in ere herstellen. In samenspraak met een aantal anderen uit de omgeving organiseren we daarom een kerstwandeling op 22 december. 

Het valt niet altijd mee om een landgoed draaiende te houden tegenwoordig. Bij Landgoed Vollenhof is dat niet anders. De eigenaren hebben het beheer daarom deels uit handen gegeven. De villa wordt verhuurd als vakantielokatie, de bijbehorende hoeve is in gebruik als zorgboerderij en Bed&Breakfast en de verschillende panden worden verwarmd met hout uit de bossen op het landgoed. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om de omgeving ook te blijven betrekken bij de activiteiten van een landgoed. Daarom organiseren we samen met onze buren een leuk evenement voor een grote groep mensen. 

Het herenhuis Vollenhof werd in de tweede kwart van de negentiende eeuw gebouwd, in neoclassicistische stijl. Het witte huis met de zonneblinden, dat een statige indruk maakt aan de voorzijde, is opvallend ondiep. Daardoor is het kleiner dan de eerste aanblik doet vermoeden. Het koetshuis en de andere gebouwen op het landgoed zijn te herkennen aan de roodgele kleur van de luiken. Het zijn de wapenkleuren van de families Van Riemsdijk en Van Heeckeren. In het koetshuis, dat wordt gebruikt als stalling en werkplaats, zijn nog drinkbakken voor de paarden aanwezig. Door luikjes in de zoldervloer werd het hooi omlaag gegooid in de ruiven. Aan de zijkant bevindt zich de tuigkamer, waar ook de koetsier zijn onderkomen had.

Buiten de gracht staat de achttiende-eeuwse hallehuisboerderij, met klompenhok voor de ingang. Op het erf is niet veel veranderd sinds boer Kragt er zijn koeien molk, al zijn de melkbussen inmiddels verdwenen. De kalverstal heeft een kookhuis, waar het veevoer werd gekookt. Iets verderop, aan de overkant van de weg staat de voormalige tuinmanswoning. Dit schilderachtige huisje werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd, nog met ouderwetse bedsteden. In het kleine huisje woonden vroeger twee gezinnen!

Voor meer informatie over het landgoed of de kerstwandeling kunt u terecht op de site van Landgoed Vollenhof

Categories:: Dagelijks leven Evenementen December Kerstmis Wezep

Meer verhalen

Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak
AudioVideo

De zoute ringen van Herwijnen

16 januari 2015
Dittie van Zee
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Jammarkt Neede

19 augustus 2014
Margreet Boot

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein
VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp
Galerij

Mijn vriendin als Sarah

15 december 2014
Anita Berntsen

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

Hutspot met bruine bonen

20 februari 2015
Mevrouw van Eede
Video

Eibertjesdag Nunspeet

09 oktober 2014
Bert Vlug
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek
Video

Kalveropfokclubwedstrijd Bronckhorst

10 juni 2015
KOC Bronckhorst
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet