Landgoederen en hun bewoners hadden vroeger een belangrijke regiofunctie. Vaak werden bijeenkomsten en feestdagen georganiseerd voor de omgeving, sinterklaasfeesten voor personeelsleden en hun gezin én ze waren vanzelfsprekend een belangrijke werkgever voor de regio. Wij, de beheerders van Landgoed Vollenhof in Wezep willen die traditie weer een beetje in ere herstellen. In samenspraak met een aantal anderen uit de omgeving organiseren we daarom een kerstwandeling op 22 december. 

Het valt niet altijd mee om een landgoed draaiende te houden tegenwoordig. Bij Landgoed Vollenhof is dat niet anders. De eigenaren hebben het beheer daarom deels uit handen gegeven. De villa wordt verhuurd als vakantielokatie, de bijbehorende hoeve is in gebruik als zorgboerderij en Bed&Breakfast en de verschillende panden worden verwarmd met hout uit de bossen op het landgoed. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om de omgeving ook te blijven betrekken bij de activiteiten van een landgoed. Daarom organiseren we samen met onze buren een leuk evenement voor een grote groep mensen. 

Het herenhuis Vollenhof werd in de tweede kwart van de negentiende eeuw gebouwd, in neoclassicistische stijl. Het witte huis met de zonneblinden, dat een statige indruk maakt aan de voorzijde, is opvallend ondiep. Daardoor is het kleiner dan de eerste aanblik doet vermoeden. Het koetshuis en de andere gebouwen op het landgoed zijn te herkennen aan de roodgele kleur van de luiken. Het zijn de wapenkleuren van de families Van Riemsdijk en Van Heeckeren. In het koetshuis, dat wordt gebruikt als stalling en werkplaats, zijn nog drinkbakken voor de paarden aanwezig. Door luikjes in de zoldervloer werd het hooi omlaag gegooid in de ruiven. Aan de zijkant bevindt zich de tuigkamer, waar ook de koetsier zijn onderkomen had.

Buiten de gracht staat de achttiende-eeuwse hallehuisboerderij, met klompenhok voor de ingang. Op het erf is niet veel veranderd sinds boer Kragt er zijn koeien molk, al zijn de melkbussen inmiddels verdwenen. De kalverstal heeft een kookhuis, waar het veevoer werd gekookt. Iets verderop, aan de overkant van de weg staat de voormalige tuinmanswoning. Dit schilderachtige huisje werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd, nog met ouderwetse bedsteden. In het kleine huisje woonden vroeger twee gezinnen!

Voor meer informatie over het landgoed of de kerstwandeling kunt u terecht op de site van Landgoed Vollenhof

Categories:: Dagelijks leven Evenementen December Kerstmis Wezep

Meer verhalen

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Galerij

Veluwse schellars

29 januari 2015
Gerhard Kwak

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Video

Mechteld ten Ham

05 november 2014
Lizette van Hoven

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

De streekdrachten van de Noord-Veluwe

18 juni 2015
Rein Lotterman

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen
Video

Bakerpraatjes, vroeger en nu

20 april 2015
Silvia de Haan
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk

Keltische horoscoopbomen in Zevenaar

08 februari 2016
Ton van den Beld
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt