Landgoederen en hun bewoners hadden vroeger een belangrijke regiofunctie. Vaak werden bijeenkomsten en feestdagen georganiseerd voor de omgeving, sinterklaasfeesten voor personeelsleden en hun gezin én ze waren vanzelfsprekend een belangrijke werkgever voor de regio. Wij, de beheerders van Landgoed Vollenhof in Wezep willen die traditie weer een beetje in ere herstellen. In samenspraak met een aantal anderen uit de omgeving organiseren we daarom een kerstwandeling op 22 december. 

Het valt niet altijd mee om een landgoed draaiende te houden tegenwoordig. Bij Landgoed Vollenhof is dat niet anders. De eigenaren hebben het beheer daarom deels uit handen gegeven. De villa wordt verhuurd als vakantielokatie, de bijbehorende hoeve is in gebruik als zorgboerderij en Bed&Breakfast en de verschillende panden worden verwarmd met hout uit de bossen op het landgoed. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om de omgeving ook te blijven betrekken bij de activiteiten van een landgoed. Daarom organiseren we samen met onze buren een leuk evenement voor een grote groep mensen. 

Het herenhuis Vollenhof werd in de tweede kwart van de negentiende eeuw gebouwd, in neoclassicistische stijl. Het witte huis met de zonneblinden, dat een statige indruk maakt aan de voorzijde, is opvallend ondiep. Daardoor is het kleiner dan de eerste aanblik doet vermoeden. Het koetshuis en de andere gebouwen op het landgoed zijn te herkennen aan de roodgele kleur van de luiken. Het zijn de wapenkleuren van de families Van Riemsdijk en Van Heeckeren. In het koetshuis, dat wordt gebruikt als stalling en werkplaats, zijn nog drinkbakken voor de paarden aanwezig. Door luikjes in de zoldervloer werd het hooi omlaag gegooid in de ruiven. Aan de zijkant bevindt zich de tuigkamer, waar ook de koetsier zijn onderkomen had.

Buiten de gracht staat de achttiende-eeuwse hallehuisboerderij, met klompenhok voor de ingang. Op het erf is niet veel veranderd sinds boer Kragt er zijn koeien molk, al zijn de melkbussen inmiddels verdwenen. De kalverstal heeft een kookhuis, waar het veevoer werd gekookt. Iets verderop, aan de overkant van de weg staat de voormalige tuinmanswoning. Dit schilderachtige huisje werd in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd, nog met ouderwetse bedsteden. In het kleine huisje woonden vroeger twee gezinnen!

Voor meer informatie over het landgoed of de kerstwandeling kunt u terecht op de site van Landgoed Vollenhof

Categories:: Dagelijks leven Evenementen December Kerstmis Wezep

Meer verhalen

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen

Niets zeggen dan hebben we meer!

11 januari 2016
Andres mol

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster

Aaltens Volkslied

06 mei 2015
Ina Brethouwer
Video

Chocolade paaseieren

13 maart 2015
Annemieke Hulshof

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek
Galerij

Høkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide
Galerij

Liemerse schink

13 januari 2015
Gerhard Kwak

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot

De kloot laten soezen

26 augustus 2014
Harrie Dinkelman

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker