Het beroep van goudsmid bestaat al vele eeuwen en voert terug tot de oude azteken en egyptenaren die zeer bedreven waren in het bewerken van goud en zilver. Veel mensen denken dat de goudsmid alleen met goud werkt maar dat is niet zo.

Vroeger was het alleen mogelijk om met de hand deze sieraden te maken. Tegenwoordig zijn er ook zeer moderne technieken beschikbaar waarbij je een 3d ontwerp direct in goud of in zilver kunt laten printen bij gespecialiseerde bedrijven. Vooral bij zeer complexe ontwerpen kan dit een uitkomst zijn.

De goudsmid maakt klein werk (sieraden, trouwringen) van goud, zilver en andere edelmetalen al dan niet gecombineerd met edelstenen of welke andere materialen dan ook. Het woord smid verwijst nog naar het smeden het bewerken van metalen met een hamer en een aambeeld.

Verder is het goed te weten dat alle goud en zilver Nederland gekeurd dient te worden. Dus als een sieraad is gemaakt door een goudsmid of edelsmid dan dient daar een meesterteken en een gehalte teken in te staan. Dit keuren wordt o.a. door Waarborg Holland gedaan.

 

Goudsmeden bij Atelier Nubiar

Voor ons is goudsmeden veel meer geworden dan een stukje edelmetaal te bewerken tot een sieraad. Wij hebben ontdekt dat achter ieder sieraad een verhaal schuilgaat. Waarom laat iemand een sieraad maken? en wat betekent dat nu precies voor die persoon of voor de ontvanger en/of drager van dat sieraad? Alle grote momenten en emoties in het leven komen voorbij in ons atelier: geboorte, dood, liefdes, verdriet, vriendschappen, waardering, trots, huwelijksaanzoeken van mensen zoals jij en ik. Daarom begint ieder sieraad bij ons met een kennismakingsgesprek met koffie of thee. Wij vinden het een voorrecht om deelgenoot te worden van die verhalen en daar een tastbare herinnering voor te maken. Die liefde stoppen wij dan ook in de sieraden die we maken.

Wij willen graag eerst uw verhaal horen en dan gaan we pas aan de slag. Afhankelijk van wat er gemaakt gaat worden kijken we of het uit plaatmateriaal gemaakt moet worden of dat we het kunnen gieten of dat we een 3d ontwerp moeten maken en wasmodel moet realiseren. Daarbij is het vooral ook mooi om met oud goud of zilver te werken omdat daar vaak herinneringen aan zitten. Stukken die men heeft gekregen van iemand die men dierbaar is. Tijdens het smeden weten we dan ook waarom en voor wie dat sieraad gaan maken. Het hele proces van het maken van het sieraad leggen we vast in een foto en film.

Als de klant bij ons het sieraad komt ophalen dan laten we eerst het filmpje zien wat we gemaakt hebben van het maakproces van het sieraad. We sluiten al onze filmpjes af met een plaatje van Flipje en de tekst made in Tiel, omdat we natuurlijk Gelderland, de Betuwe en Tiel een warm hart toedragen. Zo hebben we met behulp van 3d technieken ook zilveren Flipjes laten maken die wij soms bij bijzondere zaken inzetten.

Verder merken we ook dat het veel mensen interesse hebben voor het vak en we geven dan ook regelmatig kleinschalige workshops en proberen hier ook bijzondere ervaring van te maken.Mensen komen en hebben vaak nog nooit iets met goudsmeden gedaan in de workshop gaan ze van een plaatje zilver een ring of een hanger maken, ze gaan zagen, vijlen, solderen, schuren, soms hameren en het sieraad mooi afwerken, aan het eind van de middag gaan ze super trots naar huis met een zelfgemaakt sieraad. Ook hiervan maken we dan weer een filmpje en die krijgt men dan thuis gezonden.

Kortom goudsmeden is een prachtig ambacht waar je zowel met oude en nieuwe technieken aan de slag kunt. Je kunt er prachtige dingen mee doen en andere mensen mee blij maken op verschillende manier. Hetzij door sieraden te maken hetzij door kennis en kunde te delen met je klanten en/of collega's.

Hartelijke groet,

Carla Dubbink & Aart-George Broekema (atelier Nubiar)

www.nubiar.nl

Galerij
Categories:: Ambachten Tiel Handgemaakt

Meer verhalen

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer
Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Beeldhouwen in Bredevoort

06 oktober 2015
Paul Hoftijzer
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje
Galerij

Zondagse streekdracht Zelhem

11 augustus 2014
Gerrie Luesink en Jan Saalmink

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

De Dikke Broeder bakken

11 mei 2014
Jette

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Video

Welke balkenbrij lust u graag?

08 juni 2015
Annet Joosten
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen