Ridder in de orde van de zachte G

Carnavalsvereniging de On-Ganse is in 1953 opgericht en de verkiezing van de Ridder in de Orde van de zachte G vindt vanaf 1961 plaats. Er werd toen besloten als On-Ganse jaarlijks een groot eerbetoon te brengen aan een persoon die zich in onze ogen bijzonder verdienstelijk maakte voor onze stad, onze streek, provincie of zelfs het gehele taalgebied van de zachte G. Het moeten verdiensten zijn op maatschappelijk en/of cultureel gebied.

De orde is bewust zó genoemd als carnavalistische reactie op de mening van sommige geborneerde lieden uit de ‘Randstad Holland’, die menen dat men zijn keel behoort te schrapen om de ‘G’ ordentelijk uit te spreken. De ‘provincie’ (zo plegen dergelijke lieden de rest van Nederland aan te duiden) is echter niet van zins dit spraakgebrek over te nemen. De Orde van de Zachte G is tegelijkertijd dus ook een hulde aan de meer welluidende en enig juiste uitspraak.

 

Van Karel Aalbers tot Jan Terlouw

De Orde van de Zachte G is de hoogste onderscheiding binnen carnavalsvereniging de On-Ganse en wordt slechts eenmaal per jaar uitgereikt. Tot 2015 viel 52 grootheden deze eer inmiddels te beurt: van één der oprichters van de KRO, tot de Rector-Magnificus van de Nijmeegse Universiteit, van Wethouders en Burgemeesters van onze stad tot provinciale bestuurderen, van mensen uit het bedrijfsleven tot mensen uit de wereld van Kunst & Cultuur. Allemaal maakten zij een onuitwisbare indruk of zetten zij Arnhem op een bijzondere wijze op de kaart. Sinds 1961 is de orde uitgereikt aan personen als Marga Klompé, Jan Terlouw, Anton en vorig jaar Alex van Hooff, Karel Aalbers, Emile Hartkamp en Pauline Krikke.

In 2015 zal deze hoge orde uitgereikt worden aan Angelique Krüger. Zij heeft de Gelderse cultuur op de kaart gezet. Omroep Gelderland is gericht op het streekeigene op het gebied van sport, cultuur, maatschappelijke veranderingen, multiculturaliteit, geschiedenis en volkscultuur. En Angelique ís de belichaming van dit streekeigene en wordt daarom de 53e ridder in de Orde van Zachte G. Deze zal op zaterdag 14 februari tijdens de Grote Pronkzitting van de On-Ganse uitgereikt worden.

Categories:: Evenementen Carnaval Arnhem Februari

Meer verhalen

VideoGalerij

VuurFestival Meddo

27 februari 2015
Klaas te Kamp

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins
Video

De dierentolk

27 mei 2015
Joke Bouwman

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

Gebetsgang von Emmerich nach Netterden (GLD)

07 maart 2015
Vereniging Leefbaarheid Netterden

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw