Van ekkes en umme….

Grunningers gaan ’hun bed op’ en sommige Friezen werken bij het ‘wetterskip.’ In Zeeland ‘bint ons sunig’ en in Brabant hebben ze ‘ons mam’. Ik vind het best, iedereen doet maar, maar alsjeblieft niet met mij. Ik ben te vaak verhuisd en heb er geen zin meer in. Ik wil me niet steeds buitengesloten voelen. Maar ja, ik woon sinds een paar jaar in Groesbeek en dus word ik geconfronteerd met het Groesbeeks, een uiterst langgerekt taaltje waarvan er ook nog eens meerdere varianten blijken te zijn. Op de markt, in het zwembad, op het voetbalveld en zelfs in de wachtkamer van de dokter…. Er is geen ontkomen aan. Iedereen spreekt… nee…. rekt en trekt, Groesbeeks.

Ik woon in een prachtige plattelandsgemeenschap waar we een sterk buurtgevoel hebben. Wij spreken geen woord Groesbeeks maar horen er toch bij. Bruiloften, groenmaken, buurtfeest, rouwen… we maken het allemaal mee. En ik verzeker u, soms is dat lastig. Mijn buren wonen hun hele leven in Groesbeek, dus ja, ze spreken … gruusbeks. Van ekkes en umme en kèhkèhkèh. Mijn nichtje van vier dat even met me meeging naar de buren, koeien kijken en zo, had net tijdens een vakantie in Engeland geleerd dat er in de wereld nog iets anders wordt gesproken dan het Nederlands, namelijk Engels. Ze luisterde met groot ontzag naar de in overall gestoken buurman en vroeg aan mij of ‘hij Engels was’.

Een andere buurman vertelde enthousiast over zijn nije sjeep… Koortsachtig ratelde het in mijn hoofd: nieuwe schapen? Het bleek over een nieuwe auto te gaan, een fourwheeldrive. Een nieuwe jeep dus! Het meest humoristisch vond ik het verhaal van mijn Marokkaanse cursist. De man verstaat en spreekt goed Nederlands, maar heeft moeite met schrijven. Dat leer ik hem. Hij was onlangs in het ziekenhuis opgenomen. Zijn kamergenoot kreeg veel bezoek en daar werd achter de ziekenhuisgordijntjes een onverstaanbaar taaltje gesproken. Verbaasd luisterde Mohammed. Hij verstond er geen woord van. Toen het bezoek bij deze man weg ging, vroeg hij dan ook aan zijn kamergenoot: ‘Uit welk land kom je?’ Het antwoord luidde: “Uit Groesbeek!”

Foto: de Zuidmolen in Groesbeek (via Google Streetview)

Categories:: Dagelijks leven Dialect Groesbeek Communicatie

Meer verhalen

Video

Ganzenhoeders in Gelselaar

29 mei 2015
Herman Wannink
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Bräöderkes of knorhaantjes

05 augustus 2015
Gerhard Kwak

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen

Staringavonden

15 juni 2015
Alma van der Schoot

't Olde Wief binnenhalen

09 augustus 2015
Ina Brethouwer