Van ekkes en umme….

Grunningers gaan ’hun bed op’ en sommige Friezen werken bij het ‘wetterskip.’ In Zeeland ‘bint ons sunig’ en in Brabant hebben ze ‘ons mam’. Ik vind het best, iedereen doet maar, maar alsjeblieft niet met mij. Ik ben te vaak verhuisd en heb er geen zin meer in. Ik wil me niet steeds buitengesloten voelen. Maar ja, ik woon sinds een paar jaar in Groesbeek en dus word ik geconfronteerd met het Groesbeeks, een uiterst langgerekt taaltje waarvan er ook nog eens meerdere varianten blijken te zijn. Op de markt, in het zwembad, op het voetbalveld en zelfs in de wachtkamer van de dokter…. Er is geen ontkomen aan. Iedereen spreekt… nee…. rekt en trekt, Groesbeeks.

Ik woon in een prachtige plattelandsgemeenschap waar we een sterk buurtgevoel hebben. Wij spreken geen woord Groesbeeks maar horen er toch bij. Bruiloften, groenmaken, buurtfeest, rouwen… we maken het allemaal mee. En ik verzeker u, soms is dat lastig. Mijn buren wonen hun hele leven in Groesbeek, dus ja, ze spreken … gruusbeks. Van ekkes en umme en kèhkèhkèh. Mijn nichtje van vier dat even met me meeging naar de buren, koeien kijken en zo, had net tijdens een vakantie in Engeland geleerd dat er in de wereld nog iets anders wordt gesproken dan het Nederlands, namelijk Engels. Ze luisterde met groot ontzag naar de in overall gestoken buurman en vroeg aan mij of ‘hij Engels was’.

Een andere buurman vertelde enthousiast over zijn nije sjeep… Koortsachtig ratelde het in mijn hoofd: nieuwe schapen? Het bleek over een nieuwe auto te gaan, een fourwheeldrive. Een nieuwe jeep dus! Het meest humoristisch vond ik het verhaal van mijn Marokkaanse cursist. De man verstaat en spreekt goed Nederlands, maar heeft moeite met schrijven. Dat leer ik hem. Hij was onlangs in het ziekenhuis opgenomen. Zijn kamergenoot kreeg veel bezoek en daar werd achter de ziekenhuisgordijntjes een onverstaanbaar taaltje gesproken. Verbaasd luisterde Mohammed. Hij verstond er geen woord van. Toen het bezoek bij deze man weg ging, vroeg hij dan ook aan zijn kamergenoot: ‘Uit welk land kom je?’ Het antwoord luidde: “Uit Groesbeek!”

Foto: de Zuidmolen in Groesbeek (via Google Streetview)

Categories:: Dagelijks leven Dialect Groesbeek Communicatie

Meer verhalen

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse
Video

Het fruitcorso, geen sinecure

08 september 2014
dhr.Groeneyk
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

Kerststallen al eeuwen oud.

23 december 2014
henk van Dorland
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

De Kleeftocht

20 mei 2014
Guido Lavalaye

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa