Van ekkes en umme….

Grunningers gaan ’hun bed op’ en sommige Friezen werken bij het ‘wetterskip.’ In Zeeland ‘bint ons sunig’ en in Brabant hebben ze ‘ons mam’. Ik vind het best, iedereen doet maar, maar alsjeblieft niet met mij. Ik ben te vaak verhuisd en heb er geen zin meer in. Ik wil me niet steeds buitengesloten voelen. Maar ja, ik woon sinds een paar jaar in Groesbeek en dus word ik geconfronteerd met het Groesbeeks, een uiterst langgerekt taaltje waarvan er ook nog eens meerdere varianten blijken te zijn. Op de markt, in het zwembad, op het voetbalveld en zelfs in de wachtkamer van de dokter…. Er is geen ontkomen aan. Iedereen spreekt… nee…. rekt en trekt, Groesbeeks.

Ik woon in een prachtige plattelandsgemeenschap waar we een sterk buurtgevoel hebben. Wij spreken geen woord Groesbeeks maar horen er toch bij. Bruiloften, groenmaken, buurtfeest, rouwen… we maken het allemaal mee. En ik verzeker u, soms is dat lastig. Mijn buren wonen hun hele leven in Groesbeek, dus ja, ze spreken … gruusbeks. Van ekkes en umme en kèhkèhkèh. Mijn nichtje van vier dat even met me meeging naar de buren, koeien kijken en zo, had net tijdens een vakantie in Engeland geleerd dat er in de wereld nog iets anders wordt gesproken dan het Nederlands, namelijk Engels. Ze luisterde met groot ontzag naar de in overall gestoken buurman en vroeg aan mij of ‘hij Engels was’.

Een andere buurman vertelde enthousiast over zijn nije sjeep… Koortsachtig ratelde het in mijn hoofd: nieuwe schapen? Het bleek over een nieuwe auto te gaan, een fourwheeldrive. Een nieuwe jeep dus! Het meest humoristisch vond ik het verhaal van mijn Marokkaanse cursist. De man verstaat en spreekt goed Nederlands, maar heeft moeite met schrijven. Dat leer ik hem. Hij was onlangs in het ziekenhuis opgenomen. Zijn kamergenoot kreeg veel bezoek en daar werd achter de ziekenhuisgordijntjes een onverstaanbaar taaltje gesproken. Verbaasd luisterde Mohammed. Hij verstond er geen woord van. Toen het bezoek bij deze man weg ging, vroeg hij dan ook aan zijn kamergenoot: ‘Uit welk land kom je?’ Het antwoord luidde: “Uit Groesbeek!”

Foto: de Zuidmolen in Groesbeek (via Google Streetview)

Categories:: Dagelijks leven Dialect Groesbeek Communicatie

Meer verhalen

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
Video

Midwinterhoornblazen

12 mei 2014
Bert Bloemert

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

In de ban van het Corsovirus

28 april 2015
Stichting Bloemencorso

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer
Galerij

Shetlandmendag Voorst

22 juli 2014
Rein Hazelaar
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen
Galerij

Voedsel bereiden, door 5 generaties

10 juni 2014
Marijke Jansen-Limbeek
Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Hattem herdenkt de bevrijding

29 april 2015
Elly v.d Wetering
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker
Video

Kaarsenmaken

13 oktober 2014
Jan Klarenbeek
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman