Al in 1378 gaf Willem Hertog van Gelre veiligheid aan de stad Elburg en de omliggende buurtschappen waar onder Audenbroek. (later Oldebroek).

Dat betekent dat Oldebroek al vele eeuwen bestaat. Één van de oudste bewoningen lag aan de oost. kant van Oldebroek richting Heerde. Die woningen bestonden uit plaggenhutten en daarin woonden mens en dier. Bij die plaggenhutten stond één grote hut. In die hut woonde de reus Wolbert . Die naam kreeg hij omdat hij geboren was op de Woldberg. Wolbert woonde daar met zijn vrouw en was een vriendelijke man. De overige bewoners waren blij met de reus, want hij was niet alleen groot maar ook sterk en dat kwam natuurlijk goed van pas bij het bouwen van een hut of een nieuwe veestal. Wolbert haalde de bomen uit het bos en trok de kar met heideplaggen.

Maar zei Joost van den Vondel niet: “Er is geen ding zo goed en klaar, of het hapert wel eens hier of daar.“ Zo was het ook bij Wolbert. Naast al zijn goede eigenschappen had hij in ieder geval één slechte: hij had er een hekel aan om zich te wassen en schone kleren aan te trekken. Zijn vrouw vond dat natuurlijk niet zo prettig maar Wolbert trok zich daar niets van aan. Hij zei “Vrouw je weet dat ik mij helemaal heb gewassen toen ik met je getrouwd ben zelfs mijn voeten maar dat doe ik niet weer.“ En wat de vrouw ook probeerde, Wolbert was niet op andere gedachten te brengen.

Intussen was ook zijn broek helemaal versleten. De vrouw van Wolbert had een nieuwe broek gemaakt maar Wolbert was niet van plan die aan te doen. Ten einde raad ging ze met de nieuwe broek naar haar moeder en vroeg haar om raad. Die woonde in de buurt van Veessen. Moeders weten immers overal raad op.

Bij thuiskomst vroeg Wolbert “Hoe was het bij je moeder?“ ”Goed hoor“, zei ze, “en ze heeft nog iets voor je meegegeven.“ Uit haar tas pakte ze een fles met iets te drinken. Wolbert proefde ervan en vond het lekker. De hele fles dronk hij leeg en daarna was hij nogal slaperig en na een poosje snurkte hij.

Zijn vrouw riep een paar buurvrouwen en samen trokken ze hem de oude broek uit, ze maakten een vuurtje en de broek werd verbrand En toen werd Wolbert wakker “Waar is mijn broek?“ vroeg hij. “Die heb ik verbrand en een nieuwe ligt bij mijn moeder“ zei zijn vrouw.

Eerst wilde Wolbert niet maar na een poosje ging hij toch maar op stap om de broek te halen. Op zijn klompen liep hij richting Heerde. In die tijd was de A28 en de spoorlijn er nog niet en tot aan Heerde was het nog één grote zandvlakte. Na een poosje kreeg Wolbert zand in de klompen. Hij schudde dat er uit en nu kun je nog zien waar dat was. Als je van Wezep naar Heerde rijd zie je links en rechts allemaal heuveltjes in het landschap en daar heeft Wolbert de klompen uitgeschud. Op één plek had hij de beide klompen vol zand en ook dat is nog goed te zien, daar is de Wezeperberg .

Dicht bij Veessen vond hij de nieuwe broek daar ligt nu nog de plek Nijbroek. Toen Wolbert thuis kwam kon hij z’n draai niet vinden. Hij riep maar: “Och mien olde broek mien olde broek”

Later is Wolbert verhuisd naar Duitsland. Daar woonde ook de familie van Wolbert. De hutbewoners konden Wolbert niet vergeten en als dank voor alles wat hij gedaan had noemden zij ons dorp Oldebroek

Categories:: Streek-en volksverhalen Verhaal Oldebroek

Meer verhalen

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven

Bruiloft in de tent

20 mei 2015
Riet Winkel

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer
Galerij

Volksfeest Winterswijk

12 november 2014
Merel Lindenhovius

Schooiersvrowke

12 mei 2014
Marijke Jansen
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer

Høkbestendige Gebitjens

01 december 2015
Bas Geijs

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
Video

Schuttersgilde St. Sebastianus

09 mei 2014
Rick Basten

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters