Nieuwjaarsduik Borculo - een sociale, frisse traditie sinds het bestaan van Berkelland

Sinds het ontstaan van de gemeente Berkelland per 1 januari 2005 organiseert de Stichting voor Cultuur, Sport en Spel in de Hambroekplas te Borculo de verfrissende Nieuwjaarsduik, die is begonnen als duik in de nieuwe gemeente Berkelland. In samenwerking met een schoenenwinkel worden elk jaar t-shirts uitgedeeld, met de opdruk van de omtrek van diezelfde gemeente Berkelland erop.

 

Met bruidskledij het water in

Daarnaast komen er elk jaar steeds meer deelnemers in hun eigen ‘outfit’.

Soms zijn er dames in allemaal dezelfde jurkjes, soms zijn er stellen in bruidskledij, of vriendengroepen in dierenpakken.

Vaak komt het voor dat groepjes deelnemers vooraf of na de duik gezamenlijk champagne drinken, of een andere alcoholhoudende drank.

Het gezellige van de Nieuwjaarsduik is dat naast de verfrissende duik ook al veel nieuwjaarswensen kunnen worden uitgedeeld aan personen, die men toch de eerste dagen van het nieuwe jaar wel ontmoet. Het is dus een hele sociale bijeenkomst, die overigens ook snel weer is afgelopen, omdat iedereen vervolgens naar huis gaat om te douchen en elders nieuwjaarswensen gaat brengen.

 

Ongecontroleerde spierbewegingen

Nadat de deelnemers het water in geweest zijn, krijgen ze een lekkere warme kop erwtensoep. Het is een vreemde gewaarwording, dat mensen dan hun spieren niet onder controle kunnen krijgen en bevend aan de soep gaan. Dit komt doordat het lichaam pas na afloop van de actie reageert op de kou, maar veroorzaakt regelmatig reacties als “ontwenningsverschijnselen na de jaarwisseling?” of woorden van gelijke strekking.

 

Hilariteit om de duikers

Tegenwoordig is een duikteam paraat, om in noodgevallen te kunnen inspringen. Na afloop van de Nieuwjaarsduik, doen de leden van het duikteam hun eigen duik om de natuur onder water in de Hambroekplas in al haar schoonheid te bewonderen.

De eerste keer kwam dit wat vreemd over, want sommige personen, die nog aanwezig waren, vreesden dat er een deelnemer onder water was geraakt. Dit veroorzaakte enige hilariteit.

Helaas moest de ‘duik’ in 2009 en 2011 worden afgelast, omdat de Hambroekplas bevroren was. De overige jaren kon de ‘duik’ gelukkig wel doorgaan en waren de weersomstandigheden goed.

Categories:: Evenementen Oud en nieuw Borculo Januari Keuze van de redactie

Meer verhalen

Galerij

Kidskoningin Zutphen

16 september 2014
Ciska Lagendijk
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding