Vroeger werden gewoonlijk ruim voor palmpasen in de Veluwe in een aantal dorpen en stadjes in de streek rond Barneveld en Wageningen andere palmpaasbroodjes gebakken. In smaak lijken ze het meest op Zeeuwse bolussen. De broodjes zijn iets minder donker gebakken als Zeeuwse bolussen maar hebben wel een vergelijkbare smaak en structuur en worden niet tot een soort drol als bij Zeeuwse bolussen opgerold maar in de grove vorm van een haantje.

Bij twee bakkers in dat stuk van de Veluwe worden de “Haantjes pik”vandaag de dag nog gebakken: bij Bakkerij van Voorthuizen in Wageningen en bij De al bijna 120 jaar oude Bakkerij Koot in Barneveld. Maar ook elders ( in het hele land) zijn er nog een paar bakkers die een vergelijkbaar Palmpaashaantje bakken. Net zoals vaker gebruikelijk bij bakkers houden bakkers die dit nu bakken het recept geheim van de originele “Haantjes Pik”.

Maar met volgend recept kan men erg lekkere eigen “Haantjes Pik” bakken.

HAANTJE PIK een traditionele paaslekkernij van de West Veluwe

½ kilo liefst zeeuwse bloem of speltbloem
1 zakje droge gist of 25 gram verse gist
1 schepje suiker
¼ liter melk ( handwarm)
80 gram rietsuiker
1 theelepel zout
100 gram boter ( net gesmolten, maar niet warm)
150 gram lichte basterdsuiker
3 eetlepels gemalen ceylon kaneel

Maak een giststarter van een beetje lauwe melk, met een aar scheppen bloem een schepje suiker de gist. Zet het op een lauwwarme plek tot het gaat bruisen.
Zeef de bloem in een deegkom. Giet het zout langs de rand. Giet de giststarter erbij. Werk die door de bloem en voeg langzaam al roerend de rest van de melk erbij.
Voeg dan de gesmolten boter, de rietsuiker, de helft van het kaneel erbij en kneed alles door elkaar zodat er een goed ( licht plakkerig) deeg ontstaat. Dek de deeglom af met een doek en laat het deeg minstens een kwartier rustig zetten en voorrijzen.

Kneed het dan een kwartier op een licht met olie ingevet aanrecht. Veeg de deegkom goed leeg en kwast deze ook in met wat olie.
Doe het deeg in de deegkom. Zet het deeg nu weer afgedekt op een lauwwarme plek zeker een uur weg om te rijzen. Het volume moet in die tijd zeker meer dan verdubbeld zijn.
Meng de lichte basterdsuiker met de rest van het kaneel. Strooi hiervan 2/3 op je werkvlak. Verdeel het deeg in tien delen en rol deze door de suiker uit tot lange strengen. Zorg dat het deeg overal met de kaneelsuiker bedekt is. Vorm die strengen tot een soort haantje..

Neem een bakblik, leg er een vel bakpapier op. Verdeel de haantjes over het bakblik en laat de haantjes weer afgedekt op een lauwwarme plek zeker een half uur narijzen. Veel langer is niet echt nodig, want dan raakt men ook de haantjes vorm een beetje kwijt.
Verwarm de oven voor op 220⁰C. Bestrooi de haantjes net voor het bakken nog met de rest van de kaneel/basterdsuiker en bak de broodjes in 6 tot 8 minuten gaar. Maar laat ze vooral niet te lang in de oven en haal ze gelijk na het bakken uit de oven, want anders kleuren ze te donker en worden ze te weinig klef. Haal de broodjes uit de oven. Maar laat ze niet ver afkoelen. Want dan kan men ze het beste in een grote plastic bak doen en ze daar helemaal in laten afkoelen. Zo blijven ze heel lekker klef en plakkerig. Sommige bakkers bewaarden ze vroeger in speciale platte houten bakkerdozen.

Traditioneel worden ze gegeten met roomboter besmeerd en dan soms zelfs weer met kaneelsuiker bestrooid. En ze worden natuurlijk op Palmpaasstokken gezet. Maar dan loopt men het risico dat aan het eind van de Palmpaasoptocht de kinderen met een kale palmpaasstok thuiskomen. 


Het recept van gewone palmpaasbroodjes
Recept Zeeuwse Bolus

In de uitzending van 28 maart 2016 de Paasstafel met Haantje Pik

Video
Categories:: Eten en drinken Brood en banket Recept Palmpasen Wageningen Barneveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma
Video

Palingroken in een historische context

31 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo

Mosterd Muziekdag in Doesburg

11 november 2014
Albert
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling