Vroeger werden gewoonlijk ruim voor palmpasen in de Veluwe in een aantal dorpen en stadjes in de streek rond Barneveld en Wageningen andere palmpaasbroodjes gebakken. In smaak lijken ze het meest op Zeeuwse bolussen. De broodjes zijn iets minder donker gebakken als Zeeuwse bolussen maar hebben wel een vergelijkbare smaak en structuur en worden niet tot een soort drol als bij Zeeuwse bolussen opgerold maar in de grove vorm van een haantje.

Bij twee bakkers in dat stuk van de Veluwe worden de “Haantjes pik”vandaag de dag nog gebakken: bij Bakkerij van Voorthuizen in Wageningen en bij De al bijna 120 jaar oude Bakkerij Koot in Barneveld. Maar ook elders ( in het hele land) zijn er nog een paar bakkers die een vergelijkbaar Palmpaashaantje bakken. Net zoals vaker gebruikelijk bij bakkers houden bakkers die dit nu bakken het recept geheim van de originele “Haantjes Pik”.

Maar met volgend recept kan men erg lekkere eigen “Haantjes Pik” bakken.

HAANTJE PIK een traditionele paaslekkernij van de West Veluwe

½ kilo liefst zeeuwse bloem of speltbloem
1 zakje droge gist of 25 gram verse gist
1 schepje suiker
¼ liter melk ( handwarm)
80 gram rietsuiker
1 theelepel zout
100 gram boter ( net gesmolten, maar niet warm)
150 gram lichte basterdsuiker
3 eetlepels gemalen ceylon kaneel

Maak een giststarter van een beetje lauwe melk, met een aar scheppen bloem een schepje suiker de gist. Zet het op een lauwwarme plek tot het gaat bruisen.
Zeef de bloem in een deegkom. Giet het zout langs de rand. Giet de giststarter erbij. Werk die door de bloem en voeg langzaam al roerend de rest van de melk erbij.
Voeg dan de gesmolten boter, de rietsuiker, de helft van het kaneel erbij en kneed alles door elkaar zodat er een goed ( licht plakkerig) deeg ontstaat. Dek de deeglom af met een doek en laat het deeg minstens een kwartier rustig zetten en voorrijzen.

Kneed het dan een kwartier op een licht met olie ingevet aanrecht. Veeg de deegkom goed leeg en kwast deze ook in met wat olie.
Doe het deeg in de deegkom. Zet het deeg nu weer afgedekt op een lauwwarme plek zeker een uur weg om te rijzen. Het volume moet in die tijd zeker meer dan verdubbeld zijn.
Meng de lichte basterdsuiker met de rest van het kaneel. Strooi hiervan 2/3 op je werkvlak. Verdeel het deeg in tien delen en rol deze door de suiker uit tot lange strengen. Zorg dat het deeg overal met de kaneelsuiker bedekt is. Vorm die strengen tot een soort haantje..

Neem een bakblik, leg er een vel bakpapier op. Verdeel de haantjes over het bakblik en laat de haantjes weer afgedekt op een lauwwarme plek zeker een half uur narijzen. Veel langer is niet echt nodig, want dan raakt men ook de haantjes vorm een beetje kwijt.
Verwarm de oven voor op 220⁰C. Bestrooi de haantjes net voor het bakken nog met de rest van de kaneel/basterdsuiker en bak de broodjes in 6 tot 8 minuten gaar. Maar laat ze vooral niet te lang in de oven en haal ze gelijk na het bakken uit de oven, want anders kleuren ze te donker en worden ze te weinig klef. Haal de broodjes uit de oven. Maar laat ze niet ver afkoelen. Want dan kan men ze het beste in een grote plastic bak doen en ze daar helemaal in laten afkoelen. Zo blijven ze heel lekker klef en plakkerig. Sommige bakkers bewaarden ze vroeger in speciale platte houten bakkerdozen.

Traditioneel worden ze gegeten met roomboter besmeerd en dan soms zelfs weer met kaneelsuiker bestrooid. En ze worden natuurlijk op Palmpaasstokken gezet. Maar dan loopt men het risico dat aan het eind van de Palmpaasoptocht de kinderen met een kale palmpaasstok thuiskomen. 


Het recept van gewone palmpaasbroodjes
Recept Zeeuwse Bolus

In de uitzending van 28 maart 2016 de Paasstafel met Haantje Pik

Video
Categories:: Eten en drinken Brood en banket Recept Palmpasen Wageningen Barneveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Een gupse water in het gezicht

26 juni 2015
N. Weijenberg-Dekker
Video

Schele Guurte

28 oktober 2014
Gery Groot Zwaaftink

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak

Het worstenhoorntje

22 januari 2016
Gerhard Kwak
Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

Tafel dekken en woonkamer wisselen

21 november 2014
Barones van Mariënwaerdt

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Martinusdag

26 maart 2016
Mare Tip (6 jaar)

Rumtopf

03 februari 2015
Nelly Hermeling
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter
Galerij

Slagwapen en smeermiddel

24 februari 2015
Gerhard Kwak

Blote benen met Pasen

08 maart 2015
Gerry
Video

Op jacht met Midland Hunt

01 februari 2016
Marc Mattijssen

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven