Conferentieoord
De oorsprong van het huidige Landgoedhotel Woodbrooke, Barchem - het voormalige Woodbrookershuis te Barchem en tevens het oudste conferentieoord van Nederland - ligt in het begin van de vorige eeuw. Leidse studenten theologie en filosofie bezochten toen het landgoed Woodbrooke, nabij Birmingham in Engeland. Hier hadden de quakers een centrum voor geestelijke en sociale scholing opgericht. De studenten waren zo onder de indruk van de open sfeer van het centrum dat zij na terugkomst in Nederland in 1908 de ‘Vereeniging van Oud-Woodbrookers in Holland’ oprichtten.

Zomercursussen
De doelstelling luidde: ‘in de geest die op Woodbrooke heerst, versterking en verrijking van het godsdienstig leven te brengen’, een uniek streven voor Nederland. Toentertijd werd het geestelijke en politieke klimaat in Nederland bepaald door verzuiling. Er lag een taboe op omgang met andersgelovigen en er was nauwelijks ruimte voor persoonlijke geloofsbeleving, los van de officiële kerkelijke leerstellingen.


Tussen 1910 en 1912 organiseerde de vereniging verschillende zomercursussen in Barchem. Zij trokken de aandacht van Jonkvrouwe Justine Baronesse Van Heeckeren van Kell, eigenaresse van Huis Ruurlo, die in 1912 een deel van haar grondbezit, namelijk 17 hectare bos en hei aan de vereniging schonk. Een jaar later bouwde de vereniging een lezingenzaaltje op de Kalenberg dat een getrouwe kopie was van de Lecture Hall in Woodbrooke. Dit is de huidige Kapel, waar tegenwoordig Berglezingen worden gehouden en dat tevens dienst doet als trouwlocatie.

Pioniers
Niet alleen waren de Woodbrookers pioniers van de œcumene. Onder leiding van de theologisch hoogleraar Willem Banning traden voor het eerst mensen met een christelijke levensovertuiging toe tot de Partij van de Arbeid, die kort na de tweede wereldoorlog werd opgericht. De Woodbrookers werden ook baanbrekers van het vormingswerk in Nederland. Tot 1990 heeft het Woodbrookershuis onderdak geboden aan het vormingswerk.


De huidige Vereniging Woodbrookers Barchem organiseert meerdere keren per jaar cursussen waarin het accent ligt op vraagstukken van levensbeschouwing, cultuur, ethiek en filosofie. Onderdeel van de cursussen zijn stiltebijeenkomsten in de Kapel. Deze Kapel, de gebouwen en het landgoed worden nu in de Stichting Landgoed de Kalenberg geëxploiteerd.

Categories:: Dagelijks leven Barchem

Meer verhalen

Video

Gezond door kruiden?

13 mei 2015
Elvira van Tinteren

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen
Galerij

Gelderse worst

09 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink
Video

Doesburg Binnenste Buiten

01 juli 2014
Jaap Geurtsen

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik
Galerij

Mgr. Zwijsentocht

02 juli 2014
Truus Peters

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Soepvleis uut Wenters

27 februari 2015
Gerhard Kwak