Conferentieoord
De oorsprong van het huidige Landgoedhotel Woodbrooke, Barchem - het voormalige Woodbrookershuis te Barchem en tevens het oudste conferentieoord van Nederland - ligt in het begin van de vorige eeuw. Leidse studenten theologie en filosofie bezochten toen het landgoed Woodbrooke, nabij Birmingham in Engeland. Hier hadden de quakers een centrum voor geestelijke en sociale scholing opgericht. De studenten waren zo onder de indruk van de open sfeer van het centrum dat zij na terugkomst in Nederland in 1908 de ‘Vereeniging van Oud-Woodbrookers in Holland’ oprichtten.

Zomercursussen
De doelstelling luidde: ‘in de geest die op Woodbrooke heerst, versterking en verrijking van het godsdienstig leven te brengen’, een uniek streven voor Nederland. Toentertijd werd het geestelijke en politieke klimaat in Nederland bepaald door verzuiling. Er lag een taboe op omgang met andersgelovigen en er was nauwelijks ruimte voor persoonlijke geloofsbeleving, los van de officiële kerkelijke leerstellingen.


Tussen 1910 en 1912 organiseerde de vereniging verschillende zomercursussen in Barchem. Zij trokken de aandacht van Jonkvrouwe Justine Baronesse Van Heeckeren van Kell, eigenaresse van Huis Ruurlo, die in 1912 een deel van haar grondbezit, namelijk 17 hectare bos en hei aan de vereniging schonk. Een jaar later bouwde de vereniging een lezingenzaaltje op de Kalenberg dat een getrouwe kopie was van de Lecture Hall in Woodbrooke. Dit is de huidige Kapel, waar tegenwoordig Berglezingen worden gehouden en dat tevens dienst doet als trouwlocatie.

Pioniers
Niet alleen waren de Woodbrookers pioniers van de œcumene. Onder leiding van de theologisch hoogleraar Willem Banning traden voor het eerst mensen met een christelijke levensovertuiging toe tot de Partij van de Arbeid, die kort na de tweede wereldoorlog werd opgericht. De Woodbrookers werden ook baanbrekers van het vormingswerk in Nederland. Tot 1990 heeft het Woodbrookershuis onderdak geboden aan het vormingswerk.


De huidige Vereniging Woodbrookers Barchem organiseert meerdere keren per jaar cursussen waarin het accent ligt op vraagstukken van levensbeschouwing, cultuur, ethiek en filosofie. Onderdeel van de cursussen zijn stiltebijeenkomsten in de Kapel. Deze Kapel, de gebouwen en het landgoed worden nu in de Stichting Landgoed de Kalenberg geëxploiteerd.

Categories:: Dagelijks leven Barchem

Meer verhalen

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Huiskamer Filmfestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay
Galerij

Een traditionele Achterhoekse bruiloft

21 oktober 2014
Harm en Mielke van Egmond

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen

De coloradokever

28 april 2015
Gerhard Kwak
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Op naar Spanje, met Normaal op de achtergrond!

03 december 2015
Michelle van Assen

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen