Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Onweer

08 maart 2015
Gerry
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer

Bóllekaerl

30 april 2015
Ina Brethouwer
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Diekhook in 't Lech

20 april 2015
Marloes Fleissner

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Verkleden met Koninginnedag

15 juni 2014
Ria Rozendal

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg