Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts

Generaties lang vernoemd naar Opa

12 maart 2015
Gerdien van der Zee

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Lammetjesdag en schaapsscheerdersfeest

28 december 2015
Geesje Eleveld
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Omenten van fruitbomen

18 november 2015
Jan Reijnen

Naveltje bloot en andere geboortelikeuren

30 maart 2015
Willem Heuzinkveld

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg