Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
Video

Paardenmarkt en het Paardenmoppen toernooi

03 april 2015
Rien de la Cousine
Galerij

Vakantietraditie in Nunspeet

17 november 2014
George Bootsma
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
VideoGalerij

Koningschieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen
Video

De traditie van het eerste kievitsei

21 november 2014
Antoinette Thole

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde

Drie generaties huisslachters

20 juni 2014
Piet van der Linden

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland