Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Spelen met een varkensblaas

12 februari 2015
Gerhard Kwak

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Elke viool de naam van een vrouw

23 februari 2015
Kees Wijnhoud

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Beugelen als sport

22 april 2015
Harry Peters
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Vette bek halen

13 mei 2014
liesbeth mulder
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
Video

Heggenvlechten, de natuurlijke veekering

29 februari 2016
Hans van Berlo

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top