Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Verse worst na de nachtmis

05 februari 2015
Mevrouw G.Vach

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars
Video

Slepen van boeren gerij op oudejaarsavond

03 december 2015
Adri Nitrauw
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry
Video

De Zeebeer

26 mei 2015
Bakker Rien

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart
Galerij

Nationale Buitenspeeldag

12 juni 2014
Brenda Larbui

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen