Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Een WimKokje doen

30 juni 2014
Saskia van Heijster
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole
GalerijVideo

Kinderdorp Haalderen

27 mei 2015
Robbert Weideveld
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen

Op zaoterdag in de teil

24 september 2014
An Bloemberg
VideoGalerij

Mijn levende Sarahverhaal

27 mei 2014
magda

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink

Pinksterfeest in Gorssel?

16 oktober 2015
Marten Brascamp
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere