Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

De Achterhoekse buurtwinkel

22 december 2015
Paul Hoftijzer

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker
Video

Vlees keuren

18 juni 2014
Wim Kersten

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

Kerstnachtmuziek Ammerzoden

14 december 2015
Wim Durksz

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje

Streekroman brengt tradities in beeld

22 maart 2016
Gerda Geven en Marjon Hoeks

Nieuwjaar winnen

27 mei 2014
Rita van Liere

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink