Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Video

Schuttersfeest Didam

09 mei 2014
Maria Wigman OVD didam
Video

Vroeg Carnaval in Nöttedarp

20 januari 2016
Clemens Elshoff

Bruid strooi wat uit

20 maart 2015
Meneer Wilbrink en Meneer Cornelissen
Galerij

Reuzel met kaantjes

06 februari 2015
Gerhard Kwak

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven
Galerij

Verkleedpartijen

23 juni 2014
Dianne Wesselink
Video

Bonenstaaktoernooi Eerbeek

22 juni 2015
Bonenstaaktoernooi Eerbeek VOG

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Galerij

Gatgraven

09 oktober 2014
Halbo Bosker

Eén borreltje en dan wegwezen

06 november 2015
Gerhard Kwak

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman

Ridder in de orde van de zachte G

05 februari 2015
Frédérique Donders

Kniepertjes bakken

29 juni 2015
J. Roessink

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette
Video

Wasberrekoek

03 november 2014
Debby Peters

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak