Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Aaltjesdagen

14 maart 2016
Stichting Aaltjesdagen

De terugkeer van de spookhond Kladdegat

12 maart 2015
Evert van Olst

Jong gehuwden stukje

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats

Opbaren in het lijkenhuisje

01 april 2015
Johannes de Jong

Deerns kieken op Hemelvaartsdag

24 april 2015
Gerhard Kwak

Erwtensoep met pannenkoeken

09 november 2015
Truus Peters
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein

Pannenkoekentaart op pannenkoekdag

09 maart 2016
Saakje het bakmeisje

Haring happen

12 februari 2015
C.V. De Bultendarpers

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay
Galerij

Ringsteken (rijden) in Loil

21 november 2014
Ap Dieker
Video

Pakjesavond met brokken chocolade

14 mei 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

De vrek van de Plaggeweg

11 mei 2014
Mijngelderland

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

De buurt uitschieten

15 september 2015
Willem Arentsen
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink