Veel mensen hadden het vroeger niet zo breed, dus werkelijk alles van de koe werd gebruikt voor consumptie. Dat gold ook voor de biest, de eerste melk die de koe geeft nadat er een kalf geboren is. Sommige mensen zweren er bij.

De biest was dikker en geler dan gewone melk en zat vol met afweerstoffen, die natuurlijk goed zijn voor een kalfje. Voor het pasgeboren dier is dat een soort krachtvoer. Je kon er pap of pannenkoeken van maken maar je moest wel 12 uur wachten na de bevalling. De biest moest niet koken, maar wellen: langzaam warm worden op een vuurtje. Er moest de hele tijd worden geroerd want de biest mocht niet koken en klonteren.

Vaak werd er iets van suiker of honing bijgegooid omdat de biest van zichzelf een beetje wrange smaak heeft.

Categories:: Eten en drinken Boerengebruik Drank Gelderland

Meer verhalen

Video

Beleg en ontzet van Huissen

12 mei 2014
Jan Wannet

Het Galaconcert van On-Ganse

05 februari 2015
Frédérique Donders

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Tielsche Kermiskoek

11 mei 2014
Magda van Ooijen
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur

De Veluwse heidekoek

26 februari 2016
Ton Kamphuis
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Als jij eet, eet iedereen

22 januari 2016
Frits Schoonderwal

Salueer niet meer, of toch nog ?

08 maart 2016
Ed van Seters

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten