Toen Gerrit Arendsen Raedt in 2005 met de gedachte van een heuse wandelvierdaagse speelde kon hij niet bevroeden dat jaarlijks zo’n veertienhonderd deelnemers naar de Achterhoek afreizen om vier dagen te wandelen in de prachtige omgeving van Barchem.

De aanleiding in 2005 was een radio-uitzending waarin werd meegedeeld dat niet alle inschrijvingen voor de Vierdaagse van Nijmegen konden worden gehonoreerd.

“Wat zou het mooi zijn wanneer we in Barchem een alternatief konden bieden,” dacht Gerrit.

Koppen werden bij elkaar gestoken, intensief overleg volgde en toen ook wandelvereniging DOS uit Barchem bereid bleek een jaarlijkse tocht in het eerste weekend van juli op te offeren ten behoeve van de nieuwe vierdaagse kon men van start. De Stichting Barchemse 4Daagse werd opgericht.

In 2006 werd met hulp van velen de eerste Barchemse 4Daagse georganiseerd. Dat bleek meteen een succes: ruim 1.050 wandelaars schreven zich in. Door de jaren heen heeft de “Barchemse” binnen wandelend Nederland een goede naam opgebouwd: goed georganiseerd, enthousiaste vrijwilligers, mooie routes en een gezellige, gastvrije sfeer. Dit laatste mede door de inzet van zo’n 140 vrijwilligers die maar één ding willen: de deelnemers vier onvergetelijke dagen bezorgen! Deelnemers komen dan ook vanuit heel Nederland om kennis te maken met de Achterhoek en de bijzondere sfeer. Uniek is ook dat men kan kiezen uit maar liefst vier afstanden: 20, 30, 40 en 50 kilometer. De prestatie is om vier dagen uit te lopen; een, twee of drie dagen wandelen is dus niet mogelijk. De laatste edities schreven jaarlijks meer dan 1.300 deelnemers in!

In 2015 is het tweede lustrum van de Barchemse 4Daagse! Gerrit Arendsen Raedt is niet meer in ons midden maar zijn initiatief leeft voort en is een niet meer weg te denken traditie in Barchem en wandelend Nederland.

Categories:: Sport en vrije tijd Wandelen Keuze van de redactie Barchem

Meer verhalen

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn

Van ekkes en umme....

05 oktober 2014
annet kooijmans

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil
Video

Pot deur mekare met nägelholt

06 april 2015
Gerhard Kwak

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

Jan van Riemsdijk; liedjeszanger en dichter

02 november 2015
Ton van de Vosse
Video

Schaapscheerders maaltijd

07 augustus 2014
Gertjan Janssen

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Frühschoppen

12 februari 2015
Geert Smits