Wie kende destijds het Zwarte Veen beter dan "Wisselink Hendrik" die zeventig jaren van zijn leven met zijn kudde schapen over de heide zwierf. Hij werd in 1858 geboren, op zijn vijftiende begon hij met zijn werk en tot 1938 was hij in het Zwarte Veen met zijn schapen een vertrouwde verschijning. Hendrik was een gezellige prater en vertelde over alles wat verband hield met zijn schäöpkes en de heide. Zijn hond was altijd bij hem maar ook had hij steevast een klein schepje bij zich, waarmee hij kluiten zand naar de schapen gooide die niet bij de troep bleven. Hendrik was in de kost bij de familie Schuurman op boerderij Nieuw-Vossers aan de rand van het veen. Hij sliep daar op de opkamer, boven de kelder.

Met de voeten in de venneputten

Hendrik gebruikte zijn veen ook om gezond te blijven, als hij verkouden was ging hij een tijdje met zijn voeten in één van de gegraven venneputten zitten En dan bun'k d'r met un dag stomp weer af”. Alle weilanden die tegenwoordig richting Harreveld en Lichtenvoorde liggen waren in de tijd van scheper Hendrik nog uitgestrekte paarsbloeiende heidevelden, met hier en daar jeneverstruiken en veel grillig gevormde dennen. Bijzondere moerasplanten, zingende vogels, veel konijnen en vossen, het was door de eeuwen heen een heel bijzonder natuurgebied geworden. Hendrik had ook een paar bijenkorven naast de schaapskooi staan. Hij verdiende aan de wol en de handel met schapen, maar hij ging ook wel schapen scheren bij de boeren in de omgeving.

De boeren willen gras

In de crisistijd, de jaren dertig van de 20e eeuw, werd het veen steeds meer ontgonnen. Uiteraard ging het hem aan het hart dat hij om zich heen zag, dat het veen steeds meer verdween. De turf die in het veen gestoken werd was in die tijd zeer belangrijk voor de verwarming van de huizen. Hij begreep ook wel dat dit de tijdgeest was en dat hij de ontwikkelingen niet kon tegenhouden. Hij zei: De boer'n wilt gres, maor ikke veur mi'j holle leever de heide”.

Er was geen plaats meer voor scheper Hendrik met zijn kudde. Een gedeelte van de heide werd natuurreservaat met de naam Vennebulten en bestaat tot op de dag van vandaag. Op dezelfde plek van de oude schaapskooi van Wisselink Hendrik staat nu een een nieuwe zwart geteerde houten kooi naar oud model. Hendrik Wisselink stierf begin 1945, hij werd 85 jaar.

Categories:: Ambachten Dieren Varsseveld Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry

Biest

12 september 2014
A. Klaassen

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Driekoningen, ik kan het lied nog zo zingen

06 januari 2015
Marian v't Hullenaar-Seegers

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen
Video

Ik kwam weer thuis, in de Betuwe

15 maart 2016
Hilde Vos
VideoGalerij

Krentenwegge als kraamcadeau

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt
Video

Karnemelksesaus

18 juni 2014
E. Takke
Galerij

Keizer schieten

29 september 2014
Marjon Sloetjes

Hete bliksem

10 juli 2014
Vera Top

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé