'Die Schöne': De geschiedenis van de paasstol

De paasstol is een product waarvan de herkomst niet exact is vast te stellen. De naam doet wel aan Duitse oorsprong denken, maar dezelfde vorm kwam ook al voor bij de Friese kerstbroden en is al enige eeuwen in gebruik. Van oorsprong zijn de stollen een vruchtbaarheidssymbool (Klobebrot) wat nog duidelijk te zien is aan de kerf of kloof in het deeg aangebracht.

Christbrote

Al in 1329 was er sprake van stollen in Duitsland. Bisschop Heinrich von Naumburg gaf in dat jaar de bakkers een nieuw gilde – privilege met de opdracht hem en zijn opvolgers voortaan met kerst en pasen twee stollen te bakken, elk gemaakt van een halve schepel tarwe. Uit deze beginperiode zijn geen recepten overgeleverd maar men mag aannemen dat de receptuur steeds werd aangepast aan de ontwikkeling van de bakkunst.

In de archieven in Dresden worden paasstol genoemd anno 1438. In 1496 werden de stollen als handelswaar op de markten verkocht. Daar werd voorts in 1528 verklaard dat het bakken van fijnere gebaksoorten – waaronder de stol werd geschaard – voortaan uitsluitend door koekbakkers mochten worden vervaardigd en niet langer door ‘gewone’ broodbakkers. Vele malen worden in Duitse archieven de stollen vermeld als pachtbetaling aan vorstelijke en geestelijke hoge heren. De vermaarde ‘Koningsstol’ in Dresden wordt als zodanig al genoemd in 1529. Uitvoerige recepten van stollen werden echter pas na 1700 als ‘ boterstollen’ opgetekend in vakboeken, afkomstig uit Berlijn en Leipzig.

Het traditionele recept

Bij bakkerij Oude Wesselink worden de stollen gebakken volgens traditioneel recept. Hiervoor word de beste kwaliteit bloem gebruikt, ten eerste voor de smaak maar de hoge kwaliteit heeft nog een ander doel. De stollen bevatten zoveel vulling dat een lagere kwaliteit bloem deze niet kan dragen en dat de broden zullen inzakken.

De stollen worden gevuld met krenten en rozijnen, deze worden voor het toevoegen geweekt in lauw water om ervoor te zorgen dat ze zacht zijn en geen vocht uit het deeg kunnen trekken.er word 150 % krenten en rozijnen aan het deeg toegevoegd. Hiernaast voegen we een mix van noten en gedroogde vruchten toe. De noten worden voor het toevoegen gebruineerd in de oven. Dit zorgt voor een optimale smaakbeleving. Midden in de stol word een pil zuivere amandelsijs gerold. Wanneer de spijs in de stol is gerold halen we de stol door de geschaafde amandelen. Als laatste worden de stollen direct na het bakken afgestreken met gesmolten roomboter, hierdoor word de kort zacht en kan het niet meer uitdrogen.

In de uitzending van 28 maart 2016 de bakker die al twee keer het beste paasbrood bakte:

Gerelateerde verhalen

Boterlammetje Boterlammetje

Video
Categories:: Feestdagen Eten en drinken Pasen Ruurlo Lichtenvoorde

Meer verhalen

Molukse nationale dag

18 juni 2014
Marsalina Patty

Westerbouwing

03 februari 2015
Mevrouw Eutjes

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide

Koude klompen

17 december 2015
Gerhard Kwak

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters
Galerij

Twee mannen met elkaar in de onecht verbonden

12 februari 2015
Herman en Rene

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo

Gekookte oren voor de hond

27 oktober 2014
Rita van Liere
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij
Video

Elke maandag de 'boerendeun'

18 maart 2015
Janine Stortelder

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak

Kattekoppen schieten op het schuttersfeest van Babberich

12 december 2015
Gilde St. Jan Babberich

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star