Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Achterhoek

Meer verhalen

Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

Herdersverhaal uit de Loenermark

21 mei 2014
Sjoerd Stellingwerf

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Eigen pan of papier mee naar de slager

20 april 2015
Gerhard Kwak

Flipje hielp kinderen de winter door

29 juli 2014
Alexandra van Steen
Video

Mooi-Ann van Velp

22 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
VideoGalerij

Buurtgebruiken rondom het huwelijk

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

Botterdagen Elburg

13 oktober 2014
Teis van de Weerdhof

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink