Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Achterhoek

Meer verhalen

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Groesbeeks Kermisbrood

11 mei 2014
Jette

“De duker zal ow halen”

18 mei 2015
Ina Brethouwer

Onweer

08 maart 2015
Gerry
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof
Video

De carriere van een schaapsherder

18 februari 2016
Elly Jansen
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Hattem viert Sint Maarten op 10 november

17 februari 2015
Gerrit Kouwenhoven

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Trouwkleding dragen op trouwdag

02 september 2014
Marco Loef

Het laatste stukje kerkenpad in Puiflijk

05 januari 2016
Jan Reijnen