Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Achterhoek

Meer verhalen

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

Scheprecht van een molenaar

04 juli 2014
Sylvia van Hunnik

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks
Galerij

Bijzondere uitvaart met loopkoets

18 augustus 2014
Addy Borgstein en Jolanda Verkuijl-Borgstein
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers

De melkbus

22 juli 2014
jan Reijnen

Zo ontstond 'Oldebroek'

28 juli 2014
Dini van der Velde

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen

Traditioneel schapenscheren

12 mei 2014
André Karper

Communicatie via briefjes

09 mei 2014
R.J.Vreekamp
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Zingen op Koninginnedag

02 juli 2014
Rita Brouwer
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Kersenpittenspuwen

02 juli 2014
Erik van der Pol

Zweurdjesmaag

17 november 2015
Gerhard Kwak

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut