Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Achterhoek

Meer verhalen

De tovenaar en de schipper

26 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze

Eerste noaber, tweede noaber, derde noaber

17 november 2014
Chrisje Mogendorff-Ooïnk

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Naoberschap

24 november 2014
G.J. Klanderman
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs
VideoGalerij

De bouw van een midwinterhoorn

13 december 2014
Jan Beukhof
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

De Zwarte vrouwe van Staverden

26 februari 2015
Redactie

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten

Schooltradities van De Marlijn

10 maart 2016
Hettie Sipman
Audio

De vloek van de kolk

22 september 2014
Ger Hofstee

Zypendaalse appelstruif

27 januari 2016
Paul Hoftijzer