Nägelholt of naegelholt is een gedroogde stuk rundvlees dat erg veel lijkt op runderrookvlees. Naegelholt is echter niet gerookt, maar wordt ongerookt, niet zelden in de buitenlucht, gedroogd. De naam is ontstaan omdat het stuk vlees vroeger na het slachten van een koe gezouten werd en daarna gedroogd. Het drogen gebeurde aan een spijker (naegel) in de warme en droge wieme (droogrek voor vlees aan de zolder). Het gezouten vlees werd daar zo droog als hout (holt). Een onvergetelijke ouderwets lekkere delicatesse die nog steeds door verschillende slagers in Gelderland gemaakt wordt. Voor het maken van naegelholt wordt mager rundvlees van de rosbiefdelen uit de achterbout gebruikt. Het vlees wordt in de pekel gelegd en moet daarin enkele weken blijven liggen zodat het zout er helemaal in trekt. Daarna wordt het in schoon water gelegd zodat een teveel aan zout aan de buitenkant er weer uit kan trekken. Soms wordt het vlees daarna , zoals op de foto, omwikkeld met varkensnet, het buikvlies van een varken, waardoor de buitenkant wat zachter blijft. Tot slot moet naegelholt drogen. Tegenwoordig droogt de vleeswaar niet zo lang meer (zie de foto met de gesneden plakken), maar vroeger hing het vlees niet zelden maanden in de wieme. Met als gevolg een keihard stuk vlees, zo droog als hout en bremzout.

 

Snijden

Vraag aan jouw slager om het naegelholt zo dun mogelijk te snijden. Je moet er door heen kunnen kijken. Zelfs dan is de smaak nog vol genoeg om eindeloos te genieten. De vleeswaar moet, eenmaal afgesneden, niet te lang blijven liggen omdat dan door indroging de zoute smaak de overhand krijgt. Vroeger at men naegelholt op een snee grof- of roggebrood besmeerd met wat reuzel (gesmolten varkensvet) en bestrooid met kaantjes. Een aanslag op je streefgewicht. Maar bijzonder smakelijk.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Slacht Vlees Achterhoek

Meer verhalen

Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks
Video

”De Aalzangers” brengen verleden tot leven!

18 januari 2016
Sam Schaftenaar
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink
VideoGalerij

Hanzedag Doesburg

19 juli 2014
Frieda Oosten

Veurkauwen

11 augustus 2014
Gerda Tiessink
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen
VideoGalerij

De kermis in Keijenborg

25 september 2014
S. Bergervoet

Spiegels bedekken bij overlijden

18 juni 2014
Marjan Heil

Grenstreffen

22 juli 2014
Herman Roerdink
Galerij

Lepeltje koningin Beatrix

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry
Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink