De mispel is een typisch Zaltbommelse vrucht, twee mispelbloemen sieren al 7 eeuwen het wapen van de stad en met carnaval heet Zaltbommel 'Mispelgat'. Als beginnend Bommels brouwer had ik al eens onderzoek gedaan naar het brouwen van Mispelbier. Er zijn wat hobbybrouwers met een mispelboom in de tuin die daar een experiment aan gewaagd hebben. Volgens hen was weeïg, melig, zuur en zonder schuim het oordeel. Dat voorspelde weinig goeds en mijn mispelbierplannen kwamen op een laag pitje te staan. Tot de lokale carnavalsvereniging kwam met het verzoek Mispelbier voor hen te brouwen.

Ik moest dieper de archieven in dus, daar kwam ik het boek “Reis door Amerika” van Pehr Kalm tegen. Dit was een Zweedse professor in de huishoudkunde die halverwege de 18e eeuw een rondreis maakte door Amerika. In 1748 was Pehr in Rakoon, daar maakte men naast mispelbrandewijn ook mispelbier . En niet zomaar een bier, nee volgens Pehr was het een bier “aangenamer dan meest alle anderen”. De truc van het recept is om eerst koekjes te bakken van de mispels en die zeer aromatische koekjes te gebruiken als bieringrediënt.

Mooi Pehr, bedankt voor het optekenen dacht ik toen ik aan de brouwketel stond. De eerste paar mispelkoekjes waren mijn ontbijt en ze smaakten heerlijk, de rest van de koekjes ging de brouwketel in. Een heerlijk mispelaroma vulde de brouwruimte. Twee weken later toen het bier uitvergist was kon ik het eindelijk proeven. Pehr had gelijk! Dit is waarlijk een bier aangenamer dan meest alle anderen. Ook de leden van de carnavalsvereniging waren erg te spreken over het resultaat. Dit deed mij besluiten om meer van het bier te brouwen zodat de hele stad ervan kon meegenieten. Zo kwam Zaltbommel aan zijn Bommelaar Mispelbier.

Categories:: Ambachten Drank Bier Zaltbommel

Meer verhalen

Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman

Aan de zwaluwen het weer aflezen

15 juli 2015
Ina Brethouwer

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze
Video

De tuin van het bruidspaar versieren

13 augustus 2014
O. Heinen
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
Galerij

Rolpens

15 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij

Bussentrappertie

19 augustus 2014
Theo Meijer

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink
Galerij

Eieren zoeken bij de Bekmansbrook

11 juli 2014
Gerrit Klokman

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Pikballen

19 november 2015
Gerhard Kwak

Radiozendmarkt

28 mei 2014
marijke buter

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse

Joodse gerechten in olie

14 december 2015
Paul Hoftijzer