Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde: een verassende culinaire ontdekkingstocht
Lichtenvoorde heeft ongelooflijk veel te bieden op culinair gebied. Omdat er relatief veel restaurants en ambacht bedrijven zijn in het dorp, houdt men elkaar scherp. "De kwaliteit is erg hoog en er worden veel exclusieve producten geleverd", vertelt Hugo Jansen van bakkerij Oude Wesselink. Hij is één van de organisatoren van het Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde.  


Oogstfeest
De naam van het evenement zegt het al : niet alleen het proeven van de lekkerste gerechten uit Lichtenvoorde, ook de oogst staat op deze dag centraal. Daar is het in 2010 immers allemaal mee begonnen. Jansen organiseerde destijds de Oogstdag nog op een locatie buiten het dorp. Inmiddels hebben meerdere ondernemers zich bij het initiatief van de bakker aangesloten en werd de Oogstdag in combinatie met een proeverij  in het centrum gehouden.

Hoewel het accent dit jaar meer op het culinaire deel van het programma is komen te liggen, heeft de organisatie ook de boeiende tradities die bij een oogstfeest horen niet uit het oog verloren. In het centrum zal met ouderwetse machines en tractoren worden gedemonstreerd hoe er vroeger werd geoogst. "Er staan onder andere een dorsmachine en een bindmachine van vijftig oud", zegt de eigenaar van bakkerij Oude Wesselink. Ter plekke worden er strobalen mee gemaakt." Hoe in vervlogen tijden bloem werd gemalen, is ook allemaal te zien.Culinair Lichtenvoorde beleven
In en om een grote tent op de markt presenteren de plaatselijk horeca en ambacht bedrijven zich. Het uitganspunt van de deelnemende horeca en ambacht bedrijven is het betrekken van de bezoekers bij het bereiden van de producten en de gebruikte grondstoffen. Zo kunnen bezoekers zelf spelbrood bakken, worst bakken en bekijken hoe verschillende gerechten worden bereid met als doel het inzichtelijk maken van het gebruik van verse en veelal gezonde grondstoffen. Op het terrein is te zien hoe tarwe word gedorst, vermalen en gebakken, ook zijn alle machines waarmee tarwe word geoogst te bekijken.

Ambachtmarkt

In de aansluitende straten is een markt met  allerlei ambachtelijke marktkramen. Hier word paling gerookt, worst gemaakt en  manden gevlochten, gezondheids sieraden, groente en fruit en een aantal kinder attracties.

Klassieke auto’s
Uit 1920/1930 komen de meeste auto’s die worden gedemonstreerd. Glimmend staan deze prachtexemplaren te pronken in de straten van het Lichtenvoordse centrum. Waan je terug in de goeie oude tijd. Van Chevrolet tot Rols-Rouce staat tussen deze prachtige collectie.


 

Gerelateerde verhalen

't Olde Wief binnenhalen 't Olde Wief binnenhalen

Categories:: Evenementen Boerengebruik Lichtenvoorde Oktober

Meer verhalen

De flatsen opruumn veur de voetbal

17 oktober 2015
Gerbert Abbink

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Eieren rollen

28 oktober 2014
Stien Meuleman
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer
Galerij

De Koning van Huissen

17 juni 2014
Harry Berendsen
Video

Wereldlichtjesdag

01 december 2014
Lily Harting-Companjen

Witte Wieven bij Solse Gat

26 februari 2015
Ben Veenhuis

Kiepenpap voor het goede doel

07 maart 2016
Marjolijn van Manen

Sigaretten en bowl op verjaardagen

16 februari 2015
Jaap Prins

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
Video

De taal van de molenwieken

22 september 2014
Ans Roefs

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman
Audio

Dankdag en biddag

08 maart 2015
Theo van Dalen