Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde: een verassende culinaire ontdekkingstocht
Lichtenvoorde heeft ongelooflijk veel te bieden op culinair gebied. Omdat er relatief veel restaurants en ambacht bedrijven zijn in het dorp, houdt men elkaar scherp. "De kwaliteit is erg hoog en er worden veel exclusieve producten geleverd", vertelt Hugo Jansen van bakkerij Oude Wesselink. Hij is één van de organisatoren van het Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde.  


Oogstfeest
De naam van het evenement zegt het al : niet alleen het proeven van de lekkerste gerechten uit Lichtenvoorde, ook de oogst staat op deze dag centraal. Daar is het in 2010 immers allemaal mee begonnen. Jansen organiseerde destijds de Oogstdag nog op een locatie buiten het dorp. Inmiddels hebben meerdere ondernemers zich bij het initiatief van de bakker aangesloten en werd de Oogstdag in combinatie met een proeverij  in het centrum gehouden.

Hoewel het accent dit jaar meer op het culinaire deel van het programma is komen te liggen, heeft de organisatie ook de boeiende tradities die bij een oogstfeest horen niet uit het oog verloren. In het centrum zal met ouderwetse machines en tractoren worden gedemonstreerd hoe er vroeger werd geoogst. "Er staan onder andere een dorsmachine en een bindmachine van vijftig oud", zegt de eigenaar van bakkerij Oude Wesselink. Ter plekke worden er strobalen mee gemaakt." Hoe in vervlogen tijden bloem werd gemalen, is ook allemaal te zien.Culinair Lichtenvoorde beleven
In en om een grote tent op de markt presenteren de plaatselijk horeca en ambacht bedrijven zich. Het uitganspunt van de deelnemende horeca en ambacht bedrijven is het betrekken van de bezoekers bij het bereiden van de producten en de gebruikte grondstoffen. Zo kunnen bezoekers zelf spelbrood bakken, worst bakken en bekijken hoe verschillende gerechten worden bereid met als doel het inzichtelijk maken van het gebruik van verse en veelal gezonde grondstoffen. Op het terrein is te zien hoe tarwe word gedorst, vermalen en gebakken, ook zijn alle machines waarmee tarwe word geoogst te bekijken.

Ambachtmarkt

In de aansluitende straten is een markt met  allerlei ambachtelijke marktkramen. Hier word paling gerookt, worst gemaakt en  manden gevlochten, gezondheids sieraden, groente en fruit en een aantal kinder attracties.

Klassieke auto’s
Uit 1920/1930 komen de meeste auto’s die worden gedemonstreerd. Glimmend staan deze prachtexemplaren te pronken in de straten van het Lichtenvoordse centrum. Waan je terug in de goeie oude tijd. Van Chevrolet tot Rols-Rouce staat tussen deze prachtige collectie.


 

Gerelateerde verhalen

't Olde Wief binnenhalen 't Olde Wief binnenhalen

Categories:: Evenementen Boerengebruik Lichtenvoorde Oktober

Meer verhalen

Bloempap

26 februari 2015
van Dale
VideoGalerij

Olieslaan uit beukennootjes

12 juli 2014
Ben van Os
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Fiedeltjesvleis van mijn oma

08 december 2015
Paul Hoftijzer

Zomaar een carnavalszaterdag in Waskuupstad

24 februari 2015
Eugene te Wildt
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Op brommers achter de brandweer aan

03 februari 2015
Dhr. J. Attema
Galerij

Goudsmeden

24 februari 2015
Carla Dubbink

Wandelen in Barchem: al tien jaar een feest!

08 juni 2015
Arjan Klein Hazebroek

December-herinneringen aan een banketbakkerij

05 november 2015
Jan Kreijenbroek
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer

Alles in de pan met allebak

29 december 2015
Angela Bakker

D'n donderbeitel

27 maart 2015
Gerhard Kwak

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak

Pa's verzameling

07 juli 2015
Teunie

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters
VideoGalerij

IJzersterk in duurzaam werk!

05 december 2014
Smederij Hissink

Oranje Tompouce

16 juni 2014
bezoeker grand defilé

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis