Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde: een verassende culinaire ontdekkingstocht
Lichtenvoorde heeft ongelooflijk veel te bieden op culinair gebied. Omdat er relatief veel restaurants en ambacht bedrijven zijn in het dorp, houdt men elkaar scherp. "De kwaliteit is erg hoog en er worden veel exclusieve producten geleverd", vertelt Hugo Jansen van bakkerij Oude Wesselink. Hij is één van de organisatoren van het Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde.  


Oogstfeest
De naam van het evenement zegt het al : niet alleen het proeven van de lekkerste gerechten uit Lichtenvoorde, ook de oogst staat op deze dag centraal. Daar is het in 2010 immers allemaal mee begonnen. Jansen organiseerde destijds de Oogstdag nog op een locatie buiten het dorp. Inmiddels hebben meerdere ondernemers zich bij het initiatief van de bakker aangesloten en werd de Oogstdag in combinatie met een proeverij  in het centrum gehouden.

Hoewel het accent dit jaar meer op het culinaire deel van het programma is komen te liggen, heeft de organisatie ook de boeiende tradities die bij een oogstfeest horen niet uit het oog verloren. In het centrum zal met ouderwetse machines en tractoren worden gedemonstreerd hoe er vroeger werd geoogst. "Er staan onder andere een dorsmachine en een bindmachine van vijftig oud", zegt de eigenaar van bakkerij Oude Wesselink. Ter plekke worden er strobalen mee gemaakt." Hoe in vervlogen tijden bloem werd gemalen, is ook allemaal te zien.Culinair Lichtenvoorde beleven
In en om een grote tent op de markt presenteren de plaatselijk horeca en ambacht bedrijven zich. Het uitganspunt van de deelnemende horeca en ambacht bedrijven is het betrekken van de bezoekers bij het bereiden van de producten en de gebruikte grondstoffen. Zo kunnen bezoekers zelf spelbrood bakken, worst bakken en bekijken hoe verschillende gerechten worden bereid met als doel het inzichtelijk maken van het gebruik van verse en veelal gezonde grondstoffen. Op het terrein is te zien hoe tarwe word gedorst, vermalen en gebakken, ook zijn alle machines waarmee tarwe word geoogst te bekijken.

Ambachtmarkt

In de aansluitende straten is een markt met  allerlei ambachtelijke marktkramen. Hier word paling gerookt, worst gemaakt en  manden gevlochten, gezondheids sieraden, groente en fruit en een aantal kinder attracties.

Klassieke auto’s
Uit 1920/1930 komen de meeste auto’s die worden gedemonstreerd. Glimmend staan deze prachtexemplaren te pronken in de straten van het Lichtenvoordse centrum. Waan je terug in de goeie oude tijd. Van Chevrolet tot Rols-Rouce staat tussen deze prachtige collectie.


 

Gerelateerde verhalen

't Olde Wief binnenhalen 't Olde Wief binnenhalen

Categories:: Evenementen Boerengebruik Lichtenvoorde Oktober

Meer verhalen

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen
Audio

De schat van de Ravenhorst

20 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Het Ruitergat

11 maart 2015
Bernadette Dijkkamp

Vooraan staan bij Normaal door strontkleren en stoomprikker

15 juni 2015
Jan Greven alias brekken Gijs
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Middeleeuws Festijn bij Kasteel de Kelder

29 januari 2016
Arend Hordijk
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman
Video

Erfhuis op de Oud Veluwse Markt

18 november 2014
Ad Guldie
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot