Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde: een verassende culinaire ontdekkingstocht
Lichtenvoorde heeft ongelooflijk veel te bieden op culinair gebied. Omdat er relatief veel restaurants en ambacht bedrijven zijn in het dorp, houdt men elkaar scherp. "De kwaliteit is erg hoog en er worden veel exclusieve producten geleverd", vertelt Hugo Jansen van bakkerij Oude Wesselink. Hij is één van de organisatoren van het Oogstfeest - Proef Lichtenvoorde.  


Oogstfeest
De naam van het evenement zegt het al : niet alleen het proeven van de lekkerste gerechten uit Lichtenvoorde, ook de oogst staat op deze dag centraal. Daar is het in 2010 immers allemaal mee begonnen. Jansen organiseerde destijds de Oogstdag nog op een locatie buiten het dorp. Inmiddels hebben meerdere ondernemers zich bij het initiatief van de bakker aangesloten en werd de Oogstdag in combinatie met een proeverij  in het centrum gehouden.

Hoewel het accent dit jaar meer op het culinaire deel van het programma is komen te liggen, heeft de organisatie ook de boeiende tradities die bij een oogstfeest horen niet uit het oog verloren. In het centrum zal met ouderwetse machines en tractoren worden gedemonstreerd hoe er vroeger werd geoogst. "Er staan onder andere een dorsmachine en een bindmachine van vijftig oud", zegt de eigenaar van bakkerij Oude Wesselink. Ter plekke worden er strobalen mee gemaakt." Hoe in vervlogen tijden bloem werd gemalen, is ook allemaal te zien.Culinair Lichtenvoorde beleven
In en om een grote tent op de markt presenteren de plaatselijk horeca en ambacht bedrijven zich. Het uitganspunt van de deelnemende horeca en ambacht bedrijven is het betrekken van de bezoekers bij het bereiden van de producten en de gebruikte grondstoffen. Zo kunnen bezoekers zelf spelbrood bakken, worst bakken en bekijken hoe verschillende gerechten worden bereid met als doel het inzichtelijk maken van het gebruik van verse en veelal gezonde grondstoffen. Op het terrein is te zien hoe tarwe word gedorst, vermalen en gebakken, ook zijn alle machines waarmee tarwe word geoogst te bekijken.

Ambachtmarkt

In de aansluitende straten is een markt met  allerlei ambachtelijke marktkramen. Hier word paling gerookt, worst gemaakt en  manden gevlochten, gezondheids sieraden, groente en fruit en een aantal kinder attracties.

Klassieke auto’s
Uit 1920/1930 komen de meeste auto’s die worden gedemonstreerd. Glimmend staan deze prachtexemplaren te pronken in de straten van het Lichtenvoordse centrum. Waan je terug in de goeie oude tijd. Van Chevrolet tot Rols-Rouce staat tussen deze prachtige collectie.


 

Gerelateerde verhalen

't Olde Wief binnenhalen 't Olde Wief binnenhalen

Categories:: Evenementen Boerengebruik Lichtenvoorde Oktober

Meer verhalen

De kunst van het webbingvlechten

17 november 2015
Kees Mijnsbergen

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer

Netjes lopen in de avondvierdaagse

09 juli 2015
Wilma Wilbrink
AudioVideo

Oud en Nieuw in de buurt

11 juli 2014
Willi Wilbrink
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Bielemannen in Hummelo

22 augustus 2014
Henk Greven

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg
Galerij

Vlinderen in Apeldoorn

05 februari 2015
Wim de Boer

De grote kookpot op de boerderij

13 april 2015
Jan Reijnen

Teerton verbranden op oudejaarsavond

25 november 2015
Piet Schuijn
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Riest met krent'n, botterjus en eier

08 april 2015
Van Beek- Van Brummen
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink