Keuring
KOC Bronckhorst is een club die jaarlijks een wedstrijd organiseert voor kinderen in de leeftijd tussen de 6 en 16 jaar oud.
In de jaren '50- '60 werden er al dergelijke wedstrijden georganiseerd in de regio. Vaak vanuit de agrarische school georganiseerd in samenwerking met VVB's. Door gewijzigde structuren binnen school en verenigingen zijn deze wedstrijden helaas ophouden te bestaan. Tot een aantal jaren geleden, in 2009 een aantal initiatiefnemers deze wedstrijd in de Gemeente Bronckhorst weer nieuw leven hebben ingeblazen. Met als doel kinderen goed leren omgaan met dieren. Ze goed te verzorgen en je daar ook verantwoordelijk voor voelen. De dieren met respect te behandelen. Daarnaast ook als doel kinderen te betrekken bij de agrarische sector, inbrengen van een  competitie element middels een onderlinge wedstrijd en vooral ook voor de gezelligheid, het samenzijn.  Want wat is er mooier dan op de eindkeuring die stralende gezichten te zien, die vol trots hun kalfjes presenteren aan publiek en jury.

Verzorging
Kinderen gaan in een periode van 3 maanden (mei t/m augustus) een kalfje verzorgen. Het kalf regelmatig borstelen, wassen en de staart en oren scheren. Het hok netjes schoon houden en het kalfje netjes kunnen leiden en voorbrengen voor een vakjury. Ook houden zij een wedstrijdboekje bij met daarin de details over het kalfje. Een soort paspoort van het kalf met daarin ook bijgehouden wat het kalfje allemaal eet en drinkt vanaf de geboorte tot aan de eindkeuring. De kinderen worden 2x aan huis bezocht door een jury en beoordeeld om tenslotte op de eindkeuring het eindresultaat te laten zien. Op deze dag showen zij het kalfje voor de jury en het publiek en zijn er mooie prijzen te winnen. Prijzen in de verschillende leeftijdsklassen van de kinderen.

In 2009 begonnen met 15 kinderen op de eindkeuring met in 2015 al 38 enthousiaste deelnemers!

Voor meer informatie kunt u mailen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bekijk hier het fragment uit onze tv-uitzending:

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Dieren Augustus Bronckhorst

Meer verhalen

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

Altijd vooraan in aangepast hemd

30 november 2015
Agatha kleinNijenhuis
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Kastelenrit Vorden

26 september 2014
Willy Bogers

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich

Gilden stemmen: wel of niet koningschieten?

25 april 2015
Jan Wannet, gilden Huissen

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel
Galerij

11.11 app groep uit de Heksenketel

29 januari 2015
Jan Willem van der Hogen
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

Carbidschieten

11 mei 2014
Jette
Video

Scharrelavonden in Hattem en Elburg

05 december 2015
Dirk Jan Septer en Piet Schuijn

Rode zakdoek

18 maart 2015
Gerhard Kwak

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk