Keuring
KOC Bronckhorst is een club die jaarlijks een wedstrijd organiseert voor kinderen in de leeftijd tussen de 6 en 16 jaar oud.
In de jaren '50- '60 werden er al dergelijke wedstrijden georganiseerd in de regio. Vaak vanuit de agrarische school georganiseerd in samenwerking met VVB's. Door gewijzigde structuren binnen school en verenigingen zijn deze wedstrijden helaas ophouden te bestaan. Tot een aantal jaren geleden, in 2009 een aantal initiatiefnemers deze wedstrijd in de Gemeente Bronckhorst weer nieuw leven hebben ingeblazen. Met als doel kinderen goed leren omgaan met dieren. Ze goed te verzorgen en je daar ook verantwoordelijk voor voelen. De dieren met respect te behandelen. Daarnaast ook als doel kinderen te betrekken bij de agrarische sector, inbrengen van een  competitie element middels een onderlinge wedstrijd en vooral ook voor de gezelligheid, het samenzijn.  Want wat is er mooier dan op de eindkeuring die stralende gezichten te zien, die vol trots hun kalfjes presenteren aan publiek en jury.

Verzorging
Kinderen gaan in een periode van 3 maanden (mei t/m augustus) een kalfje verzorgen. Het kalf regelmatig borstelen, wassen en de staart en oren scheren. Het hok netjes schoon houden en het kalfje netjes kunnen leiden en voorbrengen voor een vakjury. Ook houden zij een wedstrijdboekje bij met daarin de details over het kalfje. Een soort paspoort van het kalf met daarin ook bijgehouden wat het kalfje allemaal eet en drinkt vanaf de geboorte tot aan de eindkeuring. De kinderen worden 2x aan huis bezocht door een jury en beoordeeld om tenslotte op de eindkeuring het eindresultaat te laten zien. Op deze dag showen zij het kalfje voor de jury en het publiek en zijn er mooie prijzen te winnen. Prijzen in de verschillende leeftijdsklassen van de kinderen.

In 2009 begonnen met 15 kinderen op de eindkeuring met in 2015 al 38 enthousiaste deelnemers!

Voor meer informatie kunt u mailen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bekijk hier het fragment uit onze tv-uitzending:

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Dieren Augustus Bronckhorst

Meer verhalen

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker
Video

Blauwe Gerrit

23 mei 2014
Sylvia van Hunnik

Gevulde koeken

22 september 2014
Hans van den Hoorn

Pannenkoek met worst

12 mei 2014
Reini Meutstege

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Touwtje springen met een net afgetrokken shirt

18 november 2015
Gavin van der Star

Kerkklok Niftrik luidt weer voor overledene

11 februari 2016
Hans van den Hoorn
Video

Airborne wandeltocht, één groot festijn

31 maart 2015
Riky Arends-Otten

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut

De optocht van De Neutenkrakers

30 januari 2015
C. Wolters

Bloesemtocht Geldermalsen

13 oktober 2014
Marja Kemperman
Galerij

Oranjefeest op de rotonde

23 juni 2014
Giorgio Ambrawo