Elke dorp in Nederland heeft wel een klok in een klokkentoren. Zo één die altijd luid bij lief en leed, de uren en halfuren laat horen en de mensen uitnodigd om te komen.


Maar met de klok van Elst is iets aan de hand.

Het is zo’n 2 eeuwen geleden dat de klok van Elst werd gestolen uit de toren. Toen de toren dan ook zweeg en er geen enkele slag meer te horen viel, waren de bewoners van Elst diep bedroefd. Omdat een klok in die tijd van groot belang was, werd besloten een nieuwe klok te laten maken. De beroemde klokkengieter dhr
Schimmel uit Utrecht werd gevraagd de klok te gieten. De bewoners van Elst zamelden de benodigde metalen in, in de vorm van huisraad en lijfsieraden.

Toen er in het kerkschuurtje een grote voorraad zilver, ijzer, koper en brons lag opgestapeld arriveerde dhr Schimmel die direct aan het sorteren sloeg. Soort bij soort. Alles werd nauwkeurig gewogen, tot op de miligram “De verhouding komt nogal nauw” zei de man op gewichtige toon. “Ontsteek het vuur en gooi dit alles in de ketel en hij wees naar de metalen”

Het vuur laaide op, en de metalen smolten. Dhr Heer Schimmel controleerde vuur en temperatuurstijging. “Dat is in orde. Ik moet even naar het huuske. Ik ben zo terug.”
Hij was net weg toen een vlaag het vuur onder de ketel aanwakkerde. De brij borrelde en siste en bereikte bijna de rand. Dit alles tot grote ontzetting van Gijs, leerling en hulpje van de dorpssmid. Hij dacht aan de pap van zijn moeder en wist dat hij moest roeren. Vlug greep hij een ijzeren staaf en stak die in de brij. Dhr Schimmel die net kwam aanlopen riep “nee nee niet doen, de metaalverhouding!!!!!….. maar het was te laat. Gijs brulde “ au wat heet” . en liet de staaf los.
Deze zonk weg in de gloeiende massa.

Ach de fout was niet te herstellen, de klok werd gegoten en in de toren gehesen. Maar de klank! ach nee,….. de metalen stem van de klok had een vreemde schorre heesheid. En als een vreemdeling daar een opmerking over maakt“ zegt de Elstenaar “t Is de staaf van de smid, die er in zit, en meepraat, als de koster luien gaat”

Luister hier het verhaal, verteld door Gery Groot Zwaaftink:

Audio
Categories:: Streek-en volksverhalen Elst Klokluiden Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

Belang en waarde van het KNIL

20 augustus 2014
Aarnout Mijling

Veilig Carbidschieten

13 december 2014
Theo de Klein

Stokvis eten met Hallse kermis

12 mei 2014
Mien Wensink

Vernoemd naar grootouders

08 april 2015
Ans Jonker
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud
Video

De Boelekearl

11 augustus 2014
G. Raterink-Gussinklo

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart

Woeziks Jupke verbranden

12 februari 2015
CV de Wozokotten
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias
Video

Overvliegende scouts

06 mei 2015
Jeroen Brummelman

De kerstrollade

24 december 2015
Gerhard Kwak

Faust in Waardenburg

13 oktober 2014
M. Peters

Ontbijt op school

22 juli 2015
Gerhard Kwak

Machinist stoomgemaal De Tuut

11 mei 2014
Wim Monnich