Elke dorp in Nederland heeft wel een klok in een klokkentoren. Zo één die altijd luid bij lief en leed, de uren en halfuren laat horen en de mensen uitnodigd om te komen.


Maar met de klok van Elst is iets aan de hand.

Het is zo’n 2 eeuwen geleden dat de klok van Elst werd gestolen uit de toren. Toen de toren dan ook zweeg en er geen enkele slag meer te horen viel, waren de bewoners van Elst diep bedroefd. Omdat een klok in die tijd van groot belang was, werd besloten een nieuwe klok te laten maken. De beroemde klokkengieter dhr
Schimmel uit Utrecht werd gevraagd de klok te gieten. De bewoners van Elst zamelden de benodigde metalen in, in de vorm van huisraad en lijfsieraden.

Toen er in het kerkschuurtje een grote voorraad zilver, ijzer, koper en brons lag opgestapeld arriveerde dhr Schimmel die direct aan het sorteren sloeg. Soort bij soort. Alles werd nauwkeurig gewogen, tot op de miligram “De verhouding komt nogal nauw” zei de man op gewichtige toon. “Ontsteek het vuur en gooi dit alles in de ketel en hij wees naar de metalen”

Het vuur laaide op, en de metalen smolten. Dhr Heer Schimmel controleerde vuur en temperatuurstijging. “Dat is in orde. Ik moet even naar het huuske. Ik ben zo terug.”
Hij was net weg toen een vlaag het vuur onder de ketel aanwakkerde. De brij borrelde en siste en bereikte bijna de rand. Dit alles tot grote ontzetting van Gijs, leerling en hulpje van de dorpssmid. Hij dacht aan de pap van zijn moeder en wist dat hij moest roeren. Vlug greep hij een ijzeren staaf en stak die in de brij. Dhr Schimmel die net kwam aanlopen riep “nee nee niet doen, de metaalverhouding!!!!!….. maar het was te laat. Gijs brulde “ au wat heet” . en liet de staaf los.
Deze zonk weg in de gloeiende massa.

Ach de fout was niet te herstellen, de klok werd gegoten en in de toren gehesen. Maar de klank! ach nee,….. de metalen stem van de klok had een vreemde schorre heesheid. En als een vreemdeling daar een opmerking over maakt“ zegt de Elstenaar “t Is de staaf van de smid, die er in zit, en meepraat, als de koster luien gaat”

Luister hier het verhaal, verteld door Gery Groot Zwaaftink:

Audio
Categories:: Streek-en volksverhalen Elst Klokluiden Keuze van de redactie

Meer verhalen

Audio

Het doodshemd bleef in de kast

20 maart 2015
Erve Brooks

Het dorsen van graan met de vlegel

19 januari 2015
Theo Giesen

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman

Muziek in het Neder-Saksische dialect

11 januari 2016
Jan Ottink

Koffie leuten

25 augustus 2014
g.abbink
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats
Galerij

Joar winnen met toeten halen

12 mei 2014
Arina Breukelaar

Gasthuiscarillon in de oorlog

15 december 2015
K.Laansma
Galerij

Honing- en Bijenmarkt Eerbeek

09 juli 2014
Ton Fleur
Video

De zwanenprins

10 april 2015
Eric Borrias
Video

De Boerenbruiloft

11 december 2014
Doortje Voortman

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink

Kaarsjes op Eerste Kerstdag

21 november 2014
Marianne Charbon
VideoGalerij

Pottenbakken

11 november 2014
Hetty de Jongh

Takkenzwaaien

06 augustus 2014
PR St. Sebastianus