Elke dorp in Nederland heeft wel een klok in een klokkentoren. Zo één die altijd luid bij lief en leed, de uren en halfuren laat horen en de mensen uitnodigd om te komen.


Maar met de klok van Elst is iets aan de hand.

Het is zo’n 2 eeuwen geleden dat de klok van Elst werd gestolen uit de toren. Toen de toren dan ook zweeg en er geen enkele slag meer te horen viel, waren de bewoners van Elst diep bedroefd. Omdat een klok in die tijd van groot belang was, werd besloten een nieuwe klok te laten maken. De beroemde klokkengieter dhr
Schimmel uit Utrecht werd gevraagd de klok te gieten. De bewoners van Elst zamelden de benodigde metalen in, in de vorm van huisraad en lijfsieraden.

Toen er in het kerkschuurtje een grote voorraad zilver, ijzer, koper en brons lag opgestapeld arriveerde dhr Schimmel die direct aan het sorteren sloeg. Soort bij soort. Alles werd nauwkeurig gewogen, tot op de miligram “De verhouding komt nogal nauw” zei de man op gewichtige toon. “Ontsteek het vuur en gooi dit alles in de ketel en hij wees naar de metalen”

Het vuur laaide op, en de metalen smolten. Dhr Heer Schimmel controleerde vuur en temperatuurstijging. “Dat is in orde. Ik moet even naar het huuske. Ik ben zo terug.”
Hij was net weg toen een vlaag het vuur onder de ketel aanwakkerde. De brij borrelde en siste en bereikte bijna de rand. Dit alles tot grote ontzetting van Gijs, leerling en hulpje van de dorpssmid. Hij dacht aan de pap van zijn moeder en wist dat hij moest roeren. Vlug greep hij een ijzeren staaf en stak die in de brij. Dhr Schimmel die net kwam aanlopen riep “nee nee niet doen, de metaalverhouding!!!!!….. maar het was te laat. Gijs brulde “ au wat heet” . en liet de staaf los.
Deze zonk weg in de gloeiende massa.

Ach de fout was niet te herstellen, de klok werd gegoten en in de toren gehesen. Maar de klank! ach nee,….. de metalen stem van de klok had een vreemde schorre heesheid. En als een vreemdeling daar een opmerking over maakt“ zegt de Elstenaar “t Is de staaf van de smid, die er in zit, en meepraat, als de koster luien gaat”

Luister hier het verhaal, verteld door Gery Groot Zwaaftink:

Audio
Categories:: Streek-en volksverhalen Elst Klokluiden Keuze van de redactie

Meer verhalen

Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij

Originele Achterhoekse Smokkeltocht

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf

Boerenkool met gort

03 februari 2015
Mevrouw van der Hoek

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Doesburgs Volkslied

17 juli 2015
Hans Terberg

Klarendalse feestweek

03 februari 2015
Henk Hermeling

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen
Galerij

Een nat pak op de pont

12 augustus 2014
Jan Reijnen

Luiertaart

17 augustus 2015
Thea Slats

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa

Felicitatie van zeep!

09 mei 2014
Marjan van Kleef
Video

Walnoot tikken in Elburg

18 mei 2014
Jan L
Video

Nijmeegse Vierdaagse

09 mei 2014
Marc Wingens

Touwscheren bij een huwelijk

03 juni 2015
Jan Lubberts
Galerij

Buurt en buurtgewoonten

11 juli 2014
Willi Wilbrink
VideoGalerij

Dikke Jennensoep

04 augustus 2014
Gerry Klein Overmeen
Video

Ingenieursfeesten

30 oktober 2014
Antoon Kanis