Elke dorp in Nederland heeft wel een klok in een klokkentoren. Zo één die altijd luid bij lief en leed, de uren en halfuren laat horen en de mensen uitnodigd om te komen.


Maar met de klok van Elst is iets aan de hand.

Het is zo’n 2 eeuwen geleden dat de klok van Elst werd gestolen uit de toren. Toen de toren dan ook zweeg en er geen enkele slag meer te horen viel, waren de bewoners van Elst diep bedroefd. Omdat een klok in die tijd van groot belang was, werd besloten een nieuwe klok te laten maken. De beroemde klokkengieter dhr
Schimmel uit Utrecht werd gevraagd de klok te gieten. De bewoners van Elst zamelden de benodigde metalen in, in de vorm van huisraad en lijfsieraden.

Toen er in het kerkschuurtje een grote voorraad zilver, ijzer, koper en brons lag opgestapeld arriveerde dhr Schimmel die direct aan het sorteren sloeg. Soort bij soort. Alles werd nauwkeurig gewogen, tot op de miligram “De verhouding komt nogal nauw” zei de man op gewichtige toon. “Ontsteek het vuur en gooi dit alles in de ketel en hij wees naar de metalen”

Het vuur laaide op, en de metalen smolten. Dhr Heer Schimmel controleerde vuur en temperatuurstijging. “Dat is in orde. Ik moet even naar het huuske. Ik ben zo terug.”
Hij was net weg toen een vlaag het vuur onder de ketel aanwakkerde. De brij borrelde en siste en bereikte bijna de rand. Dit alles tot grote ontzetting van Gijs, leerling en hulpje van de dorpssmid. Hij dacht aan de pap van zijn moeder en wist dat hij moest roeren. Vlug greep hij een ijzeren staaf en stak die in de brij. Dhr Schimmel die net kwam aanlopen riep “nee nee niet doen, de metaalverhouding!!!!!….. maar het was te laat. Gijs brulde “ au wat heet” . en liet de staaf los.
Deze zonk weg in de gloeiende massa.

Ach de fout was niet te herstellen, de klok werd gegoten en in de toren gehesen. Maar de klank! ach nee,….. de metalen stem van de klok had een vreemde schorre heesheid. En als een vreemdeling daar een opmerking over maakt“ zegt de Elstenaar “t Is de staaf van de smid, die er in zit, en meepraat, als de koster luien gaat”

Luister hier het verhaal, verteld door Gery Groot Zwaaftink:

Audio
Categories:: Streek-en volksverhalen Elst Klokluiden Keuze van de redactie

Meer verhalen

Arnhemse of beter Drielse aardappelkoek

05 februari 2016
Paul Hoftijzer
Video

Zaklopen

09 mei 2014
Marleen Klunder

Kraamtijd in de Achterhoek

16 juni 2015
Paul Hoftijzer

Riviervissen in de Waal

23 november 2015
Gijs Sepers

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen
Video

Bokbierdag Zutphen

09 oktober 2014
Bram van der Velde

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden

Woodbrookers aan en op de Kalenberg

23 juni 2015
Arris H.Kramer
Video

Ada van Andelst

08 juni 2015
Eric Borrias

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil

Hattemerbroek

22 juli 2014
Dini van der Velde

Knoop in het touw (knup int touw)

12 augustus 2014
Theo Meijer

Meisjes uit Hoenderloo

18 juni 2014
An Sambeek
Video

Doesburgse mosterdsoep

20 november 2014
Albert

Poppetjes maken van klei

18 juni 2014
Willem Wiegers

Gooien met bier, water en zand

01 december 2015
Ine Pennink
Galerij

Hooikist

14 februari 2015
Gerhard Kwak

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs