Onze schaapskooi heeft geen lange traditie; deze bestaat sinds 2003! Maar er hebben natuurlijk eeuwenlang schaapskuddes met herders en honden over de heide gezworven en de heide onderhouden. Vanuit deze cultuurhistorische traditie is het idee in 2000 opgevat om in Ermelo weer een kudde en schaapskooi te introduceren. Sinds wij bestaan, wordt er ieder jaar een lammetjesdag en schaapscheerdersfeest georganiseerd. De lammetjesdag rond half maart, als alle lammetjes geboren zijn. Alleen op deze ene dag is de schaapskooi geopend voor het publiek. Het gaat dus om het bewonderen van de schapen en lammetjes.

Ook andere kuddes organiseren lammetjesdagen, maar ieder op eigen wijze. Op de Loenermark bijvoorbeeld lopen alle schapen en lammeren vrij rond tussen het publiek op een hele grote weide. De schapen mogen ook gevoerd worden. Dat wil onze herderin absoluut niet. Elk jaar zijn er op lammetjesdag demonstraties schapen drijven en knutselen voor kinderen.

Lammetjesdag 2016
In 2016 organiseert de Stichting Schapedrift Ermelo voor de 13e keer de jaarlijkse lammetjesdag bij de schaapskooi van Ermelo. Op zaterdag 19 maart zijn er meer dan 200 lammetjes geboren bij de kudde Veluwse heideschapen. En zoals het trotse moeders betaamd, wil je dat kroost graag laten zien! Achter de schaapskooi is er een lammetjesknuffelhoek ingericht, waar alleen kinderen in mogen. Hier kunnen de lammetjes geaaid worden. Vrijwillige herders houden de diertjes op schoot, totdat ze beginnen tegen te stribbelen. Dan worden ze bij hun moeders teruggezet en worden er nieuwe op schoot genomen.

Schapen en loopeenden drijven
In het weiland naast de kooi zijn er om 11, 13 en 15 uur demonstraties schapen en loopeenden drijven. Dit doen vrijwillige herders Frans Rutte en Jan van der Heijde met hun honden. In het bezoekerscentrum kunnen kinderen knutselen: schapenkleurplaten beplakken met playmais of om een steen vilten met wol. Voor jonge kinderen is er een draaimolentje De Dieromdom, dat wordt aangedreven door een fiets. In een tent zijn afwisselend poppenkast- en theatervoorstellingen voor jonge kinderen. Onder begeleiding kan het lammetjespad met leuke opdrachtjes gedaan worden en er zijn natuurexcursies met gidsen. De scouting Alexandergroep geeft demonstraties van hun activiteiten en andere kinderen mogen ook meedoen. Er zijn allerlei lekkernijen, zoals poffertjes, broodjes knakworst en eigen gebakken taarten verkrijgbaar. Je kunt ook symbolisch een lammetje adopteren! Dan help je mee om de kudde schapen te behouden. Meer informatie over de Ermelose schaapskooi is te vinden op de website van de Stichting Schapedrift Ermelo: www.schapedrift.nl.

Schaapsscheerdersfeest
En de traditie van het schaapscheerdersfeest is, (bij ons de eerste zaterdag van juni) dat dan de laatste schapen geschoren worden in aanschouw van het publiek. Dat gebeurt zowel op traditionele wijze met de schaar, maar ook moderner, met de tondeuse. Ook hier rondom organiseren we tal van activiteiten, ambachten als wol vilten, spinnen en weven, verkoop van wol en schapenkaas, muziek, kinderactiviteiten. Traditioneel hoort het dat de herders dan na afloop een gezamenlijke maaltijd nemen, witvis met worteltjes en puree.

Categories:: Evenementen Dieren Ermelo Maart Juni

Meer verhalen

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde
Video

Haantje Pik; Veluwse Palmpaashaasjes

24 maart 2016
Paul Hoftijzer
Video

Paul Mulder en zijn Land aon de grens

23 maart 2016
Paul Mulder
Galerij

H√łkerskeet in Zevenaar

19 mei 2015
Max Hetterscheid

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman
Video

Kniepertjes met oud en nieuw

08 mei 2014
Guus van Kleef

Met de veekar naar Normaal

02 december 2015
Mark Beerepoot

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers

Caspar en de twee andere koningen

04 januari 2016
Paul Hoftijzer
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek

Zure haring op oudjaarsavond

12 mei 2014
Reini Meutstege
Video

Kruudmoes bij de Apeldoornse Vierdaagse

03 juni 2014
Arjan Hoefakker

Genoemd naar de patroonheilige van de kerk

17 maart 2015
A.Wijnhoud-Freriks

Vergeten snoep

04 juli 2014
Grady Hendriks

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen