Onze schaapskooi heeft geen lange traditie; deze bestaat sinds 2003! Maar er hebben natuurlijk eeuwenlang schaapskuddes met herders en honden over de heide gezworven en de heide onderhouden. Vanuit deze cultuurhistorische traditie is het idee in 2000 opgevat om in Ermelo weer een kudde en schaapskooi te introduceren. Sinds wij bestaan, wordt er ieder jaar een lammetjesdag en schaapscheerdersfeest georganiseerd. De lammetjesdag rond half maart, als alle lammetjes geboren zijn. Alleen op deze ene dag is de schaapskooi geopend voor het publiek. Het gaat dus om het bewonderen van de schapen en lammetjes.

Ook andere kuddes organiseren lammetjesdagen, maar ieder op eigen wijze. Op de Loenermark bijvoorbeeld lopen alle schapen en lammeren vrij rond tussen het publiek op een hele grote weide. De schapen mogen ook gevoerd worden. Dat wil onze herderin absoluut niet. Elk jaar zijn er op lammetjesdag demonstraties schapen drijven en knutselen voor kinderen.

Lammetjesdag 2016
In 2016 organiseert de Stichting Schapedrift Ermelo voor de 13e keer de jaarlijkse lammetjesdag bij de schaapskooi van Ermelo. Op zaterdag 19 maart zijn er meer dan 200 lammetjes geboren bij de kudde Veluwse heideschapen. En zoals het trotse moeders betaamd, wil je dat kroost graag laten zien! Achter de schaapskooi is er een lammetjesknuffelhoek ingericht, waar alleen kinderen in mogen. Hier kunnen de lammetjes geaaid worden. Vrijwillige herders houden de diertjes op schoot, totdat ze beginnen tegen te stribbelen. Dan worden ze bij hun moeders teruggezet en worden er nieuwe op schoot genomen.

Schapen en loopeenden drijven
In het weiland naast de kooi zijn er om 11, 13 en 15 uur demonstraties schapen en loopeenden drijven. Dit doen vrijwillige herders Frans Rutte en Jan van der Heijde met hun honden. In het bezoekerscentrum kunnen kinderen knutselen: schapenkleurplaten beplakken met playmais of om een steen vilten met wol. Voor jonge kinderen is er een draaimolentje De Dieromdom, dat wordt aangedreven door een fiets. In een tent zijn afwisselend poppenkast- en theatervoorstellingen voor jonge kinderen. Onder begeleiding kan het lammetjespad met leuke opdrachtjes gedaan worden en er zijn natuurexcursies met gidsen. De scouting Alexandergroep geeft demonstraties van hun activiteiten en andere kinderen mogen ook meedoen. Er zijn allerlei lekkernijen, zoals poffertjes, broodjes knakworst en eigen gebakken taarten verkrijgbaar. Je kunt ook symbolisch een lammetje adopteren! Dan help je mee om de kudde schapen te behouden. Meer informatie over de Ermelose schaapskooi is te vinden op de website van de Stichting Schapedrift Ermelo: www.schapedrift.nl.

Schaapsscheerdersfeest
En de traditie van het schaapscheerdersfeest is, (bij ons de eerste zaterdag van juni) dat dan de laatste schapen geschoren worden in aanschouw van het publiek. Dat gebeurt zowel op traditionele wijze met de schaar, maar ook moderner, met de tondeuse. Ook hier rondom organiseren we tal van activiteiten, ambachten als wol vilten, spinnen en weven, verkoop van wol en schapenkaas, muziek, kinderactiviteiten. Traditioneel hoort het dat de herders dan na afloop een gezamenlijke maaltijd nemen, witvis met worteltjes en puree.

Categories:: Evenementen Dieren Ermelo Maart Juni

Meer verhalen

Video

De Nijmeegse Kermis

26 juni 2014
Joop Noordzij
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek
VideoGalerij

De koortsboom in Overasselt

08 mei 2014
Jan Reijnen

Verjaardagsboeket

05 februari 2015
Tariel Gwedelidze

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Chocoladefestival Hattem

24 februari 2015
Henderikus Cazemier
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

Het vat leegmaken

17 september 2015
Ap Dieker

Voor-/achterdeur

11 juli 2014
Willi Wilbrink

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Zonder uitlaat rijden op Koninginnedag

20 februari 2015
André Oostindiën
Video

Hangop

03 juli 2015
De boerinnen van Varik

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

De Ossenmarkt in Putten

11 mei 2014
Jette

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard