Onze schaapskooi heeft geen lange traditie; deze bestaat sinds 2003! Maar er hebben natuurlijk eeuwenlang schaapskuddes met herders en honden over de heide gezworven en de heide onderhouden. Vanuit deze cultuurhistorische traditie is het idee in 2000 opgevat om in Ermelo weer een kudde en schaapskooi te introduceren. Sinds wij bestaan, wordt er ieder jaar een lammetjesdag en schaapscheerdersfeest georganiseerd. De lammetjesdag rond half maart, als alle lammetjes geboren zijn. Alleen op deze ene dag is de schaapskooi geopend voor het publiek. Het gaat dus om het bewonderen van de schapen en lammetjes.

Ook andere kuddes organiseren lammetjesdagen, maar ieder op eigen wijze. Op de Loenermark bijvoorbeeld lopen alle schapen en lammeren vrij rond tussen het publiek op een hele grote weide. De schapen mogen ook gevoerd worden. Dat wil onze herderin absoluut niet. Elk jaar zijn er op lammetjesdag demonstraties schapen drijven en knutselen voor kinderen.

Lammetjesdag 2016
In 2016 organiseert de Stichting Schapedrift Ermelo voor de 13e keer de jaarlijkse lammetjesdag bij de schaapskooi van Ermelo. Op zaterdag 19 maart zijn er meer dan 200 lammetjes geboren bij de kudde Veluwse heideschapen. En zoals het trotse moeders betaamd, wil je dat kroost graag laten zien! Achter de schaapskooi is er een lammetjesknuffelhoek ingericht, waar alleen kinderen in mogen. Hier kunnen de lammetjes geaaid worden. Vrijwillige herders houden de diertjes op schoot, totdat ze beginnen tegen te stribbelen. Dan worden ze bij hun moeders teruggezet en worden er nieuwe op schoot genomen.

Schapen en loopeenden drijven
In het weiland naast de kooi zijn er om 11, 13 en 15 uur demonstraties schapen en loopeenden drijven. Dit doen vrijwillige herders Frans Rutte en Jan van der Heijde met hun honden. In het bezoekerscentrum kunnen kinderen knutselen: schapenkleurplaten beplakken met playmais of om een steen vilten met wol. Voor jonge kinderen is er een draaimolentje De Dieromdom, dat wordt aangedreven door een fiets. In een tent zijn afwisselend poppenkast- en theatervoorstellingen voor jonge kinderen. Onder begeleiding kan het lammetjespad met leuke opdrachtjes gedaan worden en er zijn natuurexcursies met gidsen. De scouting Alexandergroep geeft demonstraties van hun activiteiten en andere kinderen mogen ook meedoen. Er zijn allerlei lekkernijen, zoals poffertjes, broodjes knakworst en eigen gebakken taarten verkrijgbaar. Je kunt ook symbolisch een lammetje adopteren! Dan help je mee om de kudde schapen te behouden. Meer informatie over de Ermelose schaapskooi is te vinden op de website van de Stichting Schapedrift Ermelo: www.schapedrift.nl.

Schaapsscheerdersfeest
En de traditie van het schaapscheerdersfeest is, (bij ons de eerste zaterdag van juni) dat dan de laatste schapen geschoren worden in aanschouw van het publiek. Dat gebeurt zowel op traditionele wijze met de schaar, maar ook moderner, met de tondeuse. Ook hier rondom organiseren we tal van activiteiten, ambachten als wol vilten, spinnen en weven, verkoop van wol en schapenkaas, muziek, kinderactiviteiten. Traditioneel hoort het dat de herders dan na afloop een gezamenlijke maaltijd nemen, witvis met worteltjes en puree.

Categories:: Evenementen Dieren Ermelo Maart Juni

Meer verhalen

Passie voor boekbinden en restaureren

19 januari 2016
Yvonne de Graaff
VideoGalerij

Heideweek gemeente Ede

20 november 2014
Bestuur Stichting Heideweek
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink

32 jaar lang naar Normaal: van Arnhem tot Arnhem

16 december 2015
Harold van Kooten
Galerij

Nägelholt

19 februari 2015
Gerhard Kwak

Robuust en elegant de botter

30 december 2015
Lotte van der Krogt

Boterlammetje

12 mei 2014
Janna te Peele

Haren van de zeis

13 juni 2015
Ina Brethouwer
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman

Op de striekplank bij Ritn Ditn

07 maart 2016
Hans Hubers
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo

Eiertikken met de fietsclub

13 juli 2015
Gerhard Kwak
Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Janna van de Tiggeloven

24 oktober 2014
B. van Dijk

Vruchten plukken en rapen

20 augustus 2014
Bets Reijnen van Zwam
Video

Meiboom zetten

12 mei 2014
G.J. Uwland
Video

Mariken van Nieumeghen

03 oktober 2014
Peter

Kito de Dijkpoortkat en Herman Willem Daendels

22 april 2015
Sandra Oosterveen