De Verlichtingsdagen in Aalst bij Zaltbommel zijn al 45 jaar een echte traditie en worden elke twee jaar in september gehouden. De Verlichtingsdagen zijn ongeveer in 1970 ontstaan. Er werd toen elke twee jaar een bloemencorso georganiseerd door de buurtverenigingen en de Oranjevereniging. Omdat men vond dat er eigenlijk na het rondje door het dorp de corsowagens nog ’s avonds in de straten geshowd moesten worden, is er destijds besloten om deze wagens en de tuinen feestelijk te gaan verlichten. Doordat het kostenplaatje van de corso te hoog werd is men verder gegaan met het feestelijk verlichten van de straten en tuinen.

Iedere buurt een eigen thema

Elke buurtvereniging, momenteel zijn er zestien, beelden tijdens deze dagen ieder een thema uit. Voorbeelden van thema’s zijn : Griezelen, Sprookjes, Chinatown, Landen, Charles Dickens enz. enz. De algemene organisatie ligt bij de Oranjevereniging die o.a. zorgt voor de vergunning, algemene verkeersmaatregelen, coördinatie parkeren en posten enzovoort zorgt. Tijdens de verlichtingsdagen staan er in elke straat eettentjes en zijn er op verschillende locaties muzikale optredens van o.a. de Fanfare, de Zangvereniging, live bands, dweilorkesten enz. met als afsluiting een vuurwerk. Ook is er midden in het dorp een kermis. Aan de thema’s zijn bewust geen prijzen gekoppeld. Iedereen doet toch zijn best om hun buurtvereniging zo goed mogelijk voor de dag te laten komen. Net buiten het dorp, is op loopafstand, een grote parkeerplaats zodat het mogelijk is om de feestelijke tuinen en straten te voet gaan bewonderen.

Voor het autoverkeer is een speciale éénrichtingsroute. Afhankelijk van het weer zijn er doorgaans tussen de zeven en tienduizend bezoekers. De hoogtepunten van de verlichtingsdagen waren vooral toen de temperatuur dusdanig goed was zodat bijna het gehele dorp s’avonds om half twaalf in een super gezellige sfeer buiten te vinden was. De gezelligheid en de onderlinge verbondenheid en samenhang tussen de mensen in Aalst zijn door deze traditie toch wel uniek te noemen. 

In 2016 worden de Verlichtingsdagen op 15 tot en met 17 september georganiseerd.

Maandag 18 januari 2016 besteedt Een wagen vol verhalen aandacht aan de Verlichtingsdagen.

Gerelateerde verhalen

Diekhook in 't Lech Diekhook in 't Lech

Video
Categories:: Evenementen Aalst September Keuze van de redactie Kermis

Meer verhalen

Video

Kralenbreien

23 mei 2014
Bertha
Galerij

Olde Wievenbrood

29 juli 2015
Paul Hoftijzer

De Klokkenmaker

30 oktober 2015
Piet van Apeldoorn

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay

Oud-Lunterse Dag

23 juni 2014
Albert Hendriksen
Galerij

Palmpasen

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Monniken zingen bij zonsopgang

02 april 2015
Stan Hollaardt
Video

Krentjebrij/watergruwel

18 juni 2014
Mw. Verwey
Galerij

Herinneringen aan kerst

23 december 2014
Marian v't Hullenaar-Seegers

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol
Video

Een bruidskoe van mijn oudste zus

23 juni 2014
Anton Koster
Galerij

'N Duvels drankje

11 juli 2015
Paul Hoftijzer
Video

De doop van examenkandidaten

19 februari 2016
Jan Terbeek

Slepen met Oud & Nieuw

11 mei 2014
Jette

Koffie branden met de huisbrander

15 oktober 2015
Gerhard Kwak

Zomerfeest Westendorp

11 juni 2014
Magda van Dalen