Het schuttersgilde St. Sebastianus is in 1499 opgericht in het dorp Gendt. Dit zijn dus de late Middeleeuwen waar we het over hebben. Schutterijen of Schuttersgilden waren een militie die bestonden uit burgers. Zij beschermden het dorp bij oproer, brand of in het geval van het dorp Gendt ook bij hoogwater. De schutterijen of schuttersgilden konden bestaan uit kruisboogschutters, vendeliers, kapitein, officieren, trompettisten en tamboers die op hun trommels roffelden. Ze waren echt geworteld in de lokale samenleving.

In de 18e eeuw kwam er een terugval bij schutterijen en schuttersgilden. Vanaf 1813 werden schutterijen en schuttersgilden heropgericht. Vanaf toen werd het schieten op een houten vogel toegestaan. Dit is een traditie die vandaag de dag nog steeds uitgeoefend wordt.

 

Koningschieten en takkenzwaaien

Ook bij het schuttersgilde St. Sebastianus keert elk jaar weer de strijd terug om het koningschap. Deze schuttersfeesten vinden eind augustus plaats in het dorp Gendt. De laatste dinsdag van de maand augustus moet nog net in de maand vallen. Dit hele weekend staat centraal om de schuttersfeesten. Op zaterdag is het koningschieten. Diverse kandidaten voor het koningschap schieten op de houten vogel. Diegene die de vogel naar beneden weet te halen is koning van het schuttersgilde St. Sebastianus. Op de zondag is er een heilige mis voor het nieuwe koningspaar. Schuttersgilden zijn namelijk verbonden aan de katholieke kerk. Op de maandag wordt de koningin ingehaald. Ze wordt verwelkomd in de Gendtse gemeenschap. Een traditie die hierbij is ontstaan is het ‘takkenzwaaien’. Echt iets lokaals! De drumfanfare van St. Sebastianus met het schuttersgilde erachter marcheert voorop, met daarachter een grote stoet mannen die wilgentakken dragen. Een groot wilgenbos wandelt over de straten in Gendt richting de feesttent.

 

Het vendelgebed

Ook het vendelzwaaien is een traditie. De vendeliers beelden een vendelgebed uit. Elke slag in het vendelgebed heeft zijn eigen betekenis. Het is een strijd tussen goed en kwaad die wordt uitgebeeld. Dit kleurige en acrobatische bewegingsspel wordt uitgevoerd op muziek van de drumfanfare van St. Sebastianus.

 

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Religie Gendt Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Met trekker en wagen naar Normaal!

20 november 2015
Lisa Reyneveld

Kleding ontwerpen door moulage

01 juni 2015
Mirte Engelhard
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette

Vogelknuppelen voor de dames

08 maart 2016
Jan Berendsen
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
Video

Puttense boerendansers

09 september 2014
Peter Eggermont

Kraomschudderswegge met gedicht

05 juni 2014
Marijke Jansen

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Gortepap met stroop

20 juli 2015
Lilian Schimmel

Letterdoeken vertellen mijn leven

15 juni 2015
Willi Wilbrink

Apeldoornse Vierdaagse

18 juni 2014
J. van Milligen
GalerijVideo

De paasos

07 februari 2015
Gerhard Kwak

Aanzegger, aanspreker, begrafenisondernemer...

09 februari 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen
Video

Processies

01 juni 2014
G.H. van Hunen

De plaats van David: rij zes, graf zes

24 juni 2014
Ida en Johannes Dennissen

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate

Fruitcorso

02 september 2014
Sjaan van Es
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert

Kruudmoes

02 juni 2014
Gerry