Het schuttersgilde St. Sebastianus is in 1499 opgericht in het dorp Gendt. Dit zijn dus de late Middeleeuwen waar we het over hebben. Schutterijen of Schuttersgilden waren een militie die bestonden uit burgers. Zij beschermden het dorp bij oproer, brand of in het geval van het dorp Gendt ook bij hoogwater. De schutterijen of schuttersgilden konden bestaan uit kruisboogschutters, vendeliers, kapitein, officieren, trompettisten en tamboers die op hun trommels roffelden. Ze waren echt geworteld in de lokale samenleving.

In de 18e eeuw kwam er een terugval bij schutterijen en schuttersgilden. Vanaf 1813 werden schutterijen en schuttersgilden heropgericht. Vanaf toen werd het schieten op een houten vogel toegestaan. Dit is een traditie die vandaag de dag nog steeds uitgeoefend wordt.

 

Koningschieten en takkenzwaaien

Ook bij het schuttersgilde St. Sebastianus keert elk jaar weer de strijd terug om het koningschap. Deze schuttersfeesten vinden eind augustus plaats in het dorp Gendt. De laatste dinsdag van de maand augustus moet nog net in de maand vallen. Dit hele weekend staat centraal om de schuttersfeesten. Op zaterdag is het koningschieten. Diverse kandidaten voor het koningschap schieten op de houten vogel. Diegene die de vogel naar beneden weet te halen is koning van het schuttersgilde St. Sebastianus. Op de zondag is er een heilige mis voor het nieuwe koningspaar. Schuttersgilden zijn namelijk verbonden aan de katholieke kerk. Op de maandag wordt de koningin ingehaald. Ze wordt verwelkomd in de Gendtse gemeenschap. Een traditie die hierbij is ontstaan is het ‘takkenzwaaien’. Echt iets lokaals! De drumfanfare van St. Sebastianus met het schuttersgilde erachter marcheert voorop, met daarachter een grote stoet mannen die wilgentakken dragen. Een groot wilgenbos wandelt over de straten in Gendt richting de feesttent.

 

Het vendelgebed

Ook het vendelzwaaien is een traditie. De vendeliers beelden een vendelgebed uit. Elke slag in het vendelgebed heeft zijn eigen betekenis. Het is een strijd tussen goed en kwaad die wordt uitgebeeld. Dit kleurige en acrobatische bewegingsspel wordt uitgevoerd op muziek van de drumfanfare van St. Sebastianus.

 

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Religie Gendt Gilden en schutterijen

Meer verhalen

VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland

De noodklok

11 juli 2014
Gerrit Klokman
VideoGalerij

Maak je eigen steen

01 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Kermis in Beuningen

20 mei 2015
Mevrouw van Raay
VideoGalerij

Blijde incomste

19 augustus 2014
Joris Leijten
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft

Het maken van een “halster”

27 oktober 2015
Stichting Boerengoed Achterhoek

Oude kleren aan naar een optreden van Normaal

20 februari 2015
André Oostindiën

De steen van Deil

10 maart 2015
Harry van Ewijk

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo
Video

De legende van het Solse Gat

26 augustus 2014
Corry
AudioGalerij

Witte wieven van Zwiep

11 mei 2014
Jette

Ridders van de Slof

10 februari 2015
Anja Scholten
Audio

De eerste Brug over de Waal

06 februari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Grote schoonmaak

08 maart 2015
Gerry

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis