Het schuttersgilde St. Sebastianus is in 1499 opgericht in het dorp Gendt. Dit zijn dus de late Middeleeuwen waar we het over hebben. Schutterijen of Schuttersgilden waren een militie die bestonden uit burgers. Zij beschermden het dorp bij oproer, brand of in het geval van het dorp Gendt ook bij hoogwater. De schutterijen of schuttersgilden konden bestaan uit kruisboogschutters, vendeliers, kapitein, officieren, trompettisten en tamboers die op hun trommels roffelden. Ze waren echt geworteld in de lokale samenleving.

In de 18e eeuw kwam er een terugval bij schutterijen en schuttersgilden. Vanaf 1813 werden schutterijen en schuttersgilden heropgericht. Vanaf toen werd het schieten op een houten vogel toegestaan. Dit is een traditie die vandaag de dag nog steeds uitgeoefend wordt.

 

Koningschieten en takkenzwaaien

Ook bij het schuttersgilde St. Sebastianus keert elk jaar weer de strijd terug om het koningschap. Deze schuttersfeesten vinden eind augustus plaats in het dorp Gendt. De laatste dinsdag van de maand augustus moet nog net in de maand vallen. Dit hele weekend staat centraal om de schuttersfeesten. Op zaterdag is het koningschieten. Diverse kandidaten voor het koningschap schieten op de houten vogel. Diegene die de vogel naar beneden weet te halen is koning van het schuttersgilde St. Sebastianus. Op de zondag is er een heilige mis voor het nieuwe koningspaar. Schuttersgilden zijn namelijk verbonden aan de katholieke kerk. Op de maandag wordt de koningin ingehaald. Ze wordt verwelkomd in de Gendtse gemeenschap. Een traditie die hierbij is ontstaan is het ‘takkenzwaaien’. Echt iets lokaals! De drumfanfare van St. Sebastianus met het schuttersgilde erachter marcheert voorop, met daarachter een grote stoet mannen die wilgentakken dragen. Een groot wilgenbos wandelt over de straten in Gendt richting de feesttent.

 

Het vendelgebed

Ook het vendelzwaaien is een traditie. De vendeliers beelden een vendelgebed uit. Elke slag in het vendelgebed heeft zijn eigen betekenis. Het is een strijd tussen goed en kwaad die wordt uitgebeeld. Dit kleurige en acrobatische bewegingsspel wordt uitgevoerd op muziek van de drumfanfare van St. Sebastianus.

 

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Religie Gendt Gilden en schutterijen

Meer verhalen

VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink

Deurdonderen op verkaasie noar Oostenriek

23 november 2015
J. Akkerman
Galerij

Vendelzwaaien

09 september 2014
Wim Sanders
Video

Disse kant, een muzikale ode aan De Liemers

12 december 2014
Joop Boxstart
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends

De natering moet een feestje zijn

23 oktober 2015
Werner Willemsen

Een verzetskruis ontvangen

09 juni 2015
Ina Brethouwer
Audio

De eik en de 7 kolken

23 januari 2015
Gery Groot Zwaaftink

Wild stropen 'soms' een noodzakelijk kwaad ?

03 februari 2016
Aris Blankenspoor
Video

Meidenmarkt in Nunspeet

11 mei 2014
Jette
Video

Het binden van plattelandsjongeren

24 juli 2014
Ruben van Dommelen

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

Het Ooyse kermis feestmaal

11 mei 2014
Willem Franck

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Gemis van kroeg als bindmiddel

24 juni 2014
J. le Poole

Streekliedjes in dialect

09 mei 2014
Linda

Nog één keer Oerend Hard

29 april 2015
Jan Colijn

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn