Het schuttersgilde St. Sebastianus is in 1499 opgericht in het dorp Gendt. Dit zijn dus de late Middeleeuwen waar we het over hebben. Schutterijen of Schuttersgilden waren een militie die bestonden uit burgers. Zij beschermden het dorp bij oproer, brand of in het geval van het dorp Gendt ook bij hoogwater. De schutterijen of schuttersgilden konden bestaan uit kruisboogschutters, vendeliers, kapitein, officieren, trompettisten en tamboers die op hun trommels roffelden. Ze waren echt geworteld in de lokale samenleving.

In de 18e eeuw kwam er een terugval bij schutterijen en schuttersgilden. Vanaf 1813 werden schutterijen en schuttersgilden heropgericht. Vanaf toen werd het schieten op een houten vogel toegestaan. Dit is een traditie die vandaag de dag nog steeds uitgeoefend wordt.

 

Koningschieten en takkenzwaaien

Ook bij het schuttersgilde St. Sebastianus keert elk jaar weer de strijd terug om het koningschap. Deze schuttersfeesten vinden eind augustus plaats in het dorp Gendt. De laatste dinsdag van de maand augustus moet nog net in de maand vallen. Dit hele weekend staat centraal om de schuttersfeesten. Op zaterdag is het koningschieten. Diverse kandidaten voor het koningschap schieten op de houten vogel. Diegene die de vogel naar beneden weet te halen is koning van het schuttersgilde St. Sebastianus. Op de zondag is er een heilige mis voor het nieuwe koningspaar. Schuttersgilden zijn namelijk verbonden aan de katholieke kerk. Op de maandag wordt de koningin ingehaald. Ze wordt verwelkomd in de Gendtse gemeenschap. Een traditie die hierbij is ontstaan is het ‘takkenzwaaien’. Echt iets lokaals! De drumfanfare van St. Sebastianus met het schuttersgilde erachter marcheert voorop, met daarachter een grote stoet mannen die wilgentakken dragen. Een groot wilgenbos wandelt over de straten in Gendt richting de feesttent.

 

Het vendelgebed

Ook het vendelzwaaien is een traditie. De vendeliers beelden een vendelgebed uit. Elke slag in het vendelgebed heeft zijn eigen betekenis. Het is een strijd tussen goed en kwaad die wordt uitgebeeld. Dit kleurige en acrobatische bewegingsspel wordt uitgevoerd op muziek van de drumfanfare van St. Sebastianus.

 

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Religie Gendt Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Poortklokluiden

12 mei 2014
J. Kreijenbroek

Pakjes rondbrengen met paard en wagen

02 februari 2015
Mevr. van der Zeeland
Video

Het platteland is niet te koop!!

25 mei 2015
Kiek now us

Liefde via het schrobgat

04 december 2015
Gerrit Kistemaker

Buurtgebruiken bij rouw en ziekte

11 juli 2014
Willi Wilbrink
VideoGalerij

De Sint Maartenviering in Zaltbommel

07 november 2014
Henk Hermsen

Meijer-eten

12 mei 2014
Theo Meijer

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak
Video

Foekepot

07 mei 2014
Marleen Klunder

Sabbatviering

26 februari 2015
Ben Veenhuis

De boerenwagen op de roggebroodweging

19 augustus 2014
monique nijman

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Lathumse Volksfeesten

03 maart 2015
Sylvia van Orden
Video

De ambachtelijke slager

04 mei 2015
G. ter Weele

Eten op nieuwjaarsdag

25 september 2014
Mevr. Beijnen

Baby's in de trouwjurk

16 maart 2015
Willi Wilbrink-Hensbergen

Krentenweggen als wederdienst

29 september 2015
Albert Geurink

Landgoederen hebben een regiofunctie

01 december 2015
Eimert Fikse