Het schuttersgilde St. Sebastianus is in 1499 opgericht in het dorp Gendt. Dit zijn dus de late Middeleeuwen waar we het over hebben. Schutterijen of Schuttersgilden waren een militie die bestonden uit burgers. Zij beschermden het dorp bij oproer, brand of in het geval van het dorp Gendt ook bij hoogwater. De schutterijen of schuttersgilden konden bestaan uit kruisboogschutters, vendeliers, kapitein, officieren, trompettisten en tamboers die op hun trommels roffelden. Ze waren echt geworteld in de lokale samenleving.

In de 18e eeuw kwam er een terugval bij schutterijen en schuttersgilden. Vanaf 1813 werden schutterijen en schuttersgilden heropgericht. Vanaf toen werd het schieten op een houten vogel toegestaan. Dit is een traditie die vandaag de dag nog steeds uitgeoefend wordt.

 

Koningschieten en takkenzwaaien

Ook bij het schuttersgilde St. Sebastianus keert elk jaar weer de strijd terug om het koningschap. Deze schuttersfeesten vinden eind augustus plaats in het dorp Gendt. De laatste dinsdag van de maand augustus moet nog net in de maand vallen. Dit hele weekend staat centraal om de schuttersfeesten. Op zaterdag is het koningschieten. Diverse kandidaten voor het koningschap schieten op de houten vogel. Diegene die de vogel naar beneden weet te halen is koning van het schuttersgilde St. Sebastianus. Op de zondag is er een heilige mis voor het nieuwe koningspaar. Schuttersgilden zijn namelijk verbonden aan de katholieke kerk. Op de maandag wordt de koningin ingehaald. Ze wordt verwelkomd in de Gendtse gemeenschap. Een traditie die hierbij is ontstaan is het ‘takkenzwaaien’. Echt iets lokaals! De drumfanfare van St. Sebastianus met het schuttersgilde erachter marcheert voorop, met daarachter een grote stoet mannen die wilgentakken dragen. Een groot wilgenbos wandelt over de straten in Gendt richting de feesttent.

 

Het vendelgebed

Ook het vendelzwaaien is een traditie. De vendeliers beelden een vendelgebed uit. Elke slag in het vendelgebed heeft zijn eigen betekenis. Het is een strijd tussen goed en kwaad die wordt uitgebeeld. Dit kleurige en acrobatische bewegingsspel wordt uitgevoerd op muziek van de drumfanfare van St. Sebastianus.

 

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Religie Gendt Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Achterhoek Spektakeltoer

29 augustus 2015
Ina Brethouwer

Beugelen in Opijnen

16 januari 2016
Angela Van De Koppel

Vakantiekinderspelen

22 oktober 2014
Rita en Lena van Liere
Video

Tour Culinair de Liemers

02 juli 2014
Erna Kruitwagen-Hajenius
Video

Aardbeiendag in Zaltbommel

17 april 2015
TRIP Zaltbommel

De Bebbenbek

12 juni 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis
VideoAudio

Carnavalsstunt

07 februari 2015
De Oude Gierpont
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders

Bijen houden is een boeiende hobby

25 juni 2015
Wilfred Muis

Kraamvrouwenkost

13 maart 2015
Gerhard Kwak
GalerijVideo

Dansgarde ouderwets!?

01 april 2015
Dansgarde C.V. De Deurzakkers
Video

Aubade voor Wilhelmina

17 juni 2014
Riny Boersma

Oude gebruiken bewaard gebleven in museumwoningen

26 november 2015
R. van der Weide
Video

Een beestachtige moord

29 mei 2015
Eric Borrias

Banketstaaf: een exclusieve lekkernij

30 november 2015
Paul Hoftijzer
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo
Galerij

Doopjurk van bruidsjurk

05 februari 2015
Mevrouw J.J.Wijnhoud

Foppen en vossenjacht

17 februari 2015
Jaap Prins

Palm palm Pasen

06 mei 2015
Leo van der Linde