Het schuttersgilde St. Sebastianus is in 1499 opgericht in het dorp Gendt. Dit zijn dus de late Middeleeuwen waar we het over hebben. Schutterijen of Schuttersgilden waren een militie die bestonden uit burgers. Zij beschermden het dorp bij oproer, brand of in het geval van het dorp Gendt ook bij hoogwater. De schutterijen of schuttersgilden konden bestaan uit kruisboogschutters, vendeliers, kapitein, officieren, trompettisten en tamboers die op hun trommels roffelden. Ze waren echt geworteld in de lokale samenleving.

In de 18e eeuw kwam er een terugval bij schutterijen en schuttersgilden. Vanaf 1813 werden schutterijen en schuttersgilden heropgericht. Vanaf toen werd het schieten op een houten vogel toegestaan. Dit is een traditie die vandaag de dag nog steeds uitgeoefend wordt.

 

Koningschieten en takkenzwaaien

Ook bij het schuttersgilde St. Sebastianus keert elk jaar weer de strijd terug om het koningschap. Deze schuttersfeesten vinden eind augustus plaats in het dorp Gendt. De laatste dinsdag van de maand augustus moet nog net in de maand vallen. Dit hele weekend staat centraal om de schuttersfeesten. Op zaterdag is het koningschieten. Diverse kandidaten voor het koningschap schieten op de houten vogel. Diegene die de vogel naar beneden weet te halen is koning van het schuttersgilde St. Sebastianus. Op de zondag is er een heilige mis voor het nieuwe koningspaar. Schuttersgilden zijn namelijk verbonden aan de katholieke kerk. Op de maandag wordt de koningin ingehaald. Ze wordt verwelkomd in de Gendtse gemeenschap. Een traditie die hierbij is ontstaan is het ‘takkenzwaaien’. Echt iets lokaals! De drumfanfare van St. Sebastianus met het schuttersgilde erachter marcheert voorop, met daarachter een grote stoet mannen die wilgentakken dragen. Een groot wilgenbos wandelt over de straten in Gendt richting de feesttent.

 

Het vendelgebed

Ook het vendelzwaaien is een traditie. De vendeliers beelden een vendelgebed uit. Elke slag in het vendelgebed heeft zijn eigen betekenis. Het is een strijd tussen goed en kwaad die wordt uitgebeeld. Dit kleurige en acrobatische bewegingsspel wordt uitgevoerd op muziek van de drumfanfare van St. Sebastianus.

 

Video
Categories:: Sport en vrije tijd Religie Gendt Gilden en schutterijen

Meer verhalen

Video

De bedrogen duivel

03 oktober 2014
Anja van Buren

høken van de eind 70er jaren tut noe

09 december 2015
Elmi Schut

De geur van drogend wasgoed

07 december 2015
Gerhard Kwak

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg
Galerij

Slachtvisite bij Erve Brooks

20 oktober 2014
Marsman

Het recept van pannenkoek met worst

07 december 2014
Stien Meuleman

De kloostermoppen van Hernen

08 april 2015
André Kersten

Elke maandag naar de stoffenmarkt

08 juli 2015
Annie van den Beld
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

De familievete in een Achterhoeks dorp

07 augustus 2014
Margreet Boot

Butterfahrten

06 mei 2015
 Gerhard Kwak

Maartekeur

09 augustus 2015
Jef de Jager

Onweer

08 maart 2015
Gerry

Op zijn zondags

03 juni 2015
Korevaar
Video

De jonkvrouw op de torentrans

27 maart 2016
Eric Borrias

Achterhoekse Americana

02 februari 2016
Serge Epskamp
Video

De Woeste Hoeve

21 augustus 2014
Peter Otterloo