De schat van de Ravenhorst

In de 14e eeuw was het niet veilig in de streek rondom Winterswijk. 3 broers, bekend als de roofridders van de Ravenhorst moorden en plunderden en werden aldoende schatrijk. De hele streek leed eronder. Maar op een dag werd op bevel van de keizer de Ravenhorst belegerd en veroverd door Heer Adolf. Toen men het kasteel binnendrong waren de vogels gevlogen en de schatten die ze hadden verzameld verdwenen.

Heer Adolf kreeg het kasteel in leen en ging er wonen met zijn gezin. Maar zoals dat vaak ging in die tijd, werden hij en zijn oudste zoon opgeroepen om te vechten in het leger van de keizer. Na een half jaar kwam een boodschapper met slecht nieuws. Beide waren gesneuveld. De jongste zoon, Herman bleef met zijn moeder en zusters achter. Er was helaas geen geld voor wederopbouw en onderhoud van het kasteel. Zware luiken vielen naar beneden, de klok stortte met toren en al in de gracht, boerderijen raakten in verval…..

Tot overmaat van ramp had het al weken niet geregend en mislukte de oogst. Kortom kommer en kwel!

Maar!!!..

Op een koude novemberavond werd er geklopt op de vervallen poort. Herman deed zelf open en een oude pelgrim vroeg om onderdak.

“Komt u binnen, wees welkom” En Herman liet een royale maaltijd brengen voor de gast en… opende de laatste kruik wijn. Die nacht sliep de oude man in de beste kamer. Na een goed ontbijt zei de pelgrim tegen Herman. “Ik ken u niet en u kent mij niet, maar dit kasteel ken ik maar al te goed” en hij verzocht Herman om met hem mee te komen. Hij liep tot in de diepste kerker, daar drukte hij op een steen. De steen week naar links…….. en uit het gat dat ontstond sprong de glinstering van goud en zilver Herman tegemoet.

“Dit is de schat van de Ravenhorst zei de pelgrim en ik ben een van de roofridders. Ik ben oud en mijn broers zijn gestorven. Deze rijkdommen hebben ons uiteindelijk niets gebracht. Het is bloedgeld. Laat het nu een zegen zijn voor uw kasteel en de hele streek”

Na die woorden liep de man de trappen weer op en het leven van Herman uit. …………………. Kort daarop sloegen de eerste regendruppels tegen de ruiten.

Herman heeft de schat goed gebruikt. De welvaart keerde terug op het kasteel en tot ver in de omtrek roemde men de hartelijkheid en

goedgeefsheid van de inwoners van de Ravenhorst.

foto: Wikipedia

Audio
Categories:: Streek-en volksverhalen Winterswijk

Meer verhalen

Smaltappel bakken in reuzel

06 maart 2015
Gerhard Kwak
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom
Video

Een pinksterpop op ons dak

25 augustus 2014
Ada Kieft
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij

Requiem voor iedereen

04 november 2015
Johan Koornstra
Galerij

Taptoe Borculo

04 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
Video

Popverbranden

10 februari 2015
Wim de Boer
Video

De witte juffer van Kernhem

16 september 2014
Peter

De bakker aan de deur

17 maart 2015
Teunis Bunt
Video

Het kerkelijk gebruik van de doop

12 maart 2015
Anki Rijpma-Smit

Halloween is hot !

29 oktober 2015
Patrick Uding

Op vakantie gaan

12 mei 2014
marijke jansen

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

Binden met wilgentenen

31 maart 2015
Jan Reijnen
Galerij

Longewos en ander lekkers?

17 februari 2015
Gerhard Kwak
Video

Dood en begraven

05 augustus 2014
albert steert