Wereldlichtjesdag werd in 1997 in Amerika voor de eerste keer 'gevierd' en intussen heeft ook Nederland deze traditie omarmd. Wereldwijd wordt jaarlijks op de 2e zondag van december, stilgestaan bij alle overleden kinderen. Om 19.00u wordt, tijdzone na tijdzone, een kaarsje aangestoken ter nagedachtenis aan alle overleden kinderen. Zo schijnt er 24 uur lang een lint van licht over de wereld als lichtpuntje in het duister.

Herdenken houdt dierbare herinneringen levend en de gedachte is dat herinneringen helen, waardoor je verder kunt met leven.

We eren en herinneren al die kinderen, jong of oud, door tijdens het aansteken van een kaars hun namen voor te lezen en daarbij letterlijk stil te staan.

De avond wordt daarnaast gevuld met live muziek, zang, poëzie, troostende woorden, verhalen en het luisteren naar het speciaal voor Wereldlichtjesdag geschreven lied 'Precious Child' om te verwoorden en te verbeelden wat het gemis van iemand betekent, hoe lang of kort geleden dat ook is. En ook om er gewoon te zijn, samen met anderen die op de een of andere manier het verdriet van het verlies meebeleefd hebben. Vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa's, oma's, verdere familie, vrienden en vriendinnen, buren, iedereen die zich verbonden voelt.

Sommige mensen herdenken een volwassen kind, anderen zijn er voor een kindje dat niet eens de kans kreeg het levenslicht te zien. Er zijn mensen voor wie het verlies nog heel vers is en anderen voor wie dat al veel langer geleden is. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en toekomstdromen die niet uitkwamen, blijven hetzelfde en verbinden mensen die elkaar verder niet kennen.

Mocht u de herdenking niet kunnen of willen bijwonen, dan kunt u natuurlijk thuis om 19.00 uur een kaars branden.

Monument van stenen

Het Internationale Monument voor het Onbekende Kind groeit steen voor steen op initiatief van Roses for Children/Stichting Roos met menshoge stenen uit de hele wereld. In 2002 werd de eerste steen geplaatst. In 2004 werd de binnencirkel met 9 stenen onthuld. Onlangs werd het 10-jarig bestaan hiervan gevierd.

De stenencirkel staat voor de Rechten van het Kind (voor kinderen die hun jeugd niet kúnnen of kónden beleven) en bestaat in de vorm van een medicijnwiel, waaraan in de Indiaanse cultuur een helende werking wordt toegedicht; het Monument is al voor de helft gerealiseerd. Intussen zijn 18 landen vertegenwoordigd. De Nederlandse bijdrage ligt in het midden van het Monument en bestaat uit een kunstwerk van een Roos met een gedicht van initiatiefnemer van het Monument, zanger/dichter Herman van Veen:

Lieverd,

leven is als sneeuw

Je kunt het niet bewaren

Troost is

dat jíj er was

Uren, maanden, jaren..

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Belangrijke sites:

www.wereldlichtjesdag.nl (aanmelden via de website)

verdere informatie vindt u op facebook.com/wereldlichtjesdagarnhem

www.rosesforchildren.nl

In Arnhem verloopt de aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Video
Categories:: Van wieg tot graf Overlijden Herdenken December Arnhem

Meer verhalen

Indonesisch eten

05 februari 2015
Simone Cornelissen

Knikkeren

10 juni 2014
Vanessa
Video

De dikke boom

21 april 2015
Eric Borrias
Video

De kluizenaar en de duvel

28 april 2015
Eric Borrias

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet
Galerij

Wassen met de hand

17 juni 2014
Gerritje de Boer-Wilbrink
VideoGalerij

Elke 5 jaar bogenbouw Dodewaard

24 april 2015
Westereng Bogenbouw

Geen kattenkwaad bij paasvuur Lunteren!

13 november 2015
Netty Hardeman

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Sociëteit Apeldoorn

18 juni 2014
Gerard Schurink
Audio

De kruisheer van de Nevelhorst

06 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink

Communieservies

25 februari 2015
Gerhard Kwak
VideoAudio

De spookpaarden

07 november 2014
Eric Borrias

Merklap of letterdoek

15 april 2015
Gerhard Kwak
Video

Crossen met kevers in Laren

11 januari 2016
Ton Hissink

Op zaterdag ging scheren voor knippen

04 januari 2015
Jan Reijnen
Video

De witte pauwen van Staverden

03 juli 2014
Hajo de Roo
VideoGalerij

Papklok

09 juli 2014
A Timmer- Jansen