Wereldlichtjesdag werd in 1997 in Amerika voor de eerste keer 'gevierd' en intussen heeft ook Nederland deze traditie omarmd. Wereldwijd wordt jaarlijks op de 2e zondag van december, stilgestaan bij alle overleden kinderen. Om 19.00u wordt, tijdzone na tijdzone, een kaarsje aangestoken ter nagedachtenis aan alle overleden kinderen. Zo schijnt er 24 uur lang een lint van licht over de wereld als lichtpuntje in het duister.

Herdenken houdt dierbare herinneringen levend en de gedachte is dat herinneringen helen, waardoor je verder kunt met leven.

We eren en herinneren al die kinderen, jong of oud, door tijdens het aansteken van een kaars hun namen voor te lezen en daarbij letterlijk stil te staan.

De avond wordt daarnaast gevuld met live muziek, zang, poëzie, troostende woorden, verhalen en het luisteren naar het speciaal voor Wereldlichtjesdag geschreven lied 'Precious Child' om te verwoorden en te verbeelden wat het gemis van iemand betekent, hoe lang of kort geleden dat ook is. En ook om er gewoon te zijn, samen met anderen die op de een of andere manier het verdriet van het verlies meebeleefd hebben. Vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa's, oma's, verdere familie, vrienden en vriendinnen, buren, iedereen die zich verbonden voelt.

Sommige mensen herdenken een volwassen kind, anderen zijn er voor een kindje dat niet eens de kans kreeg het levenslicht te zien. Er zijn mensen voor wie het verlies nog heel vers is en anderen voor wie dat al veel langer geleden is. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en toekomstdromen die niet uitkwamen, blijven hetzelfde en verbinden mensen die elkaar verder niet kennen.

Mocht u de herdenking niet kunnen of willen bijwonen, dan kunt u natuurlijk thuis om 19.00 uur een kaars branden.

Monument van stenen

Het Internationale Monument voor het Onbekende Kind groeit steen voor steen op initiatief van Roses for Children/Stichting Roos met menshoge stenen uit de hele wereld. In 2002 werd de eerste steen geplaatst. In 2004 werd de binnencirkel met 9 stenen onthuld. Onlangs werd het 10-jarig bestaan hiervan gevierd.

De stenencirkel staat voor de Rechten van het Kind (voor kinderen die hun jeugd niet kúnnen of kónden beleven) en bestaat in de vorm van een medicijnwiel, waaraan in de Indiaanse cultuur een helende werking wordt toegedicht; het Monument is al voor de helft gerealiseerd. Intussen zijn 18 landen vertegenwoordigd. De Nederlandse bijdrage ligt in het midden van het Monument en bestaat uit een kunstwerk van een Roos met een gedicht van initiatiefnemer van het Monument, zanger/dichter Herman van Veen:

Lieverd,

leven is als sneeuw

Je kunt het niet bewaren

Troost is

dat jíj er was

Uren, maanden, jaren..

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Belangrijke sites:

www.wereldlichtjesdag.nl (aanmelden via de website)

verdere informatie vindt u op facebook.com/wereldlichtjesdagarnhem

www.rosesforchildren.nl

In Arnhem verloopt de aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Video
Categories:: Van wieg tot graf Overlijden Herdenken December Arnhem

Meer verhalen

Sociëteit de Vriendschap

04 juli 2015
Ed de Haas
Audio

De staaf van de smid

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Tractorpulling Lochem

17 november 2014
Franco Vermij
Video

200 eieren met Pasen

18 juni 2014
Nijenhuis

De duivelspop op het paasvuur

30 maart 2015
Jan Wannet

Vernoemen naar naast familielid

20 februari 2015
Mevrouw van de Krol

Arnhemse meisjes

30 december 2015
Paul Hoftijzer

Huissense Umdracht

14 juli 2014
Joop Brons

Stiefselavond

28 februari 2015
Gerry Klein Overmeen

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Ongel: de voorganger van frituurvet

13 januari 2016
Gerhard Kwak

Spoken bij de Sinderense kapel

12 augustus 2014
Dick Gussinklo
VideoGalerij

Papier scheppen in Middelste Molen

08 mei 2014
Gerda Bijzet

Mandenmakerij: een harde wereld

15 december 2014
Dick Jagtenberg

De lagere school, van 1967-1974

05 juni 2014
Marijke Jansen

Groene pannenkoeken

22 februari 2016
Karen
Video

Het wonderkruisje van het Reijerink

13 april 2015
Gery Groot Zwaaftink
Video

Valkhof in de zon

14 april 2015
William Smulders