Wereldlichtjesdag werd in 1997 in Amerika voor de eerste keer 'gevierd' en intussen heeft ook Nederland deze traditie omarmd. Wereldwijd wordt jaarlijks op de 2e zondag van december, stilgestaan bij alle overleden kinderen. Om 19.00u wordt, tijdzone na tijdzone, een kaarsje aangestoken ter nagedachtenis aan alle overleden kinderen. Zo schijnt er 24 uur lang een lint van licht over de wereld als lichtpuntje in het duister.

Herdenken houdt dierbare herinneringen levend en de gedachte is dat herinneringen helen, waardoor je verder kunt met leven.

We eren en herinneren al die kinderen, jong of oud, door tijdens het aansteken van een kaars hun namen voor te lezen en daarbij letterlijk stil te staan.

De avond wordt daarnaast gevuld met live muziek, zang, poëzie, troostende woorden, verhalen en het luisteren naar het speciaal voor Wereldlichtjesdag geschreven lied 'Precious Child' om te verwoorden en te verbeelden wat het gemis van iemand betekent, hoe lang of kort geleden dat ook is. En ook om er gewoon te zijn, samen met anderen die op de een of andere manier het verdriet van het verlies meebeleefd hebben. Vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa's, oma's, verdere familie, vrienden en vriendinnen, buren, iedereen die zich verbonden voelt.

Sommige mensen herdenken een volwassen kind, anderen zijn er voor een kindje dat niet eens de kans kreeg het levenslicht te zien. Er zijn mensen voor wie het verlies nog heel vers is en anderen voor wie dat al veel langer geleden is. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en toekomstdromen die niet uitkwamen, blijven hetzelfde en verbinden mensen die elkaar verder niet kennen.

Mocht u de herdenking niet kunnen of willen bijwonen, dan kunt u natuurlijk thuis om 19.00 uur een kaars branden.

Monument van stenen

Het Internationale Monument voor het Onbekende Kind groeit steen voor steen op initiatief van Roses for Children/Stichting Roos met menshoge stenen uit de hele wereld. In 2002 werd de eerste steen geplaatst. In 2004 werd de binnencirkel met 9 stenen onthuld. Onlangs werd het 10-jarig bestaan hiervan gevierd.

De stenencirkel staat voor de Rechten van het Kind (voor kinderen die hun jeugd niet kúnnen of kónden beleven) en bestaat in de vorm van een medicijnwiel, waaraan in de Indiaanse cultuur een helende werking wordt toegedicht; het Monument is al voor de helft gerealiseerd. Intussen zijn 18 landen vertegenwoordigd. De Nederlandse bijdrage ligt in het midden van het Monument en bestaat uit een kunstwerk van een Roos met een gedicht van initiatiefnemer van het Monument, zanger/dichter Herman van Veen:

Lieverd,

leven is als sneeuw

Je kunt het niet bewaren

Troost is

dat jíj er was

Uren, maanden, jaren..

 

Bekijk het fragment uit onze tv-uitzending over dit verhaal:

Belangrijke sites:

www.wereldlichtjesdag.nl (aanmelden via de website)

verdere informatie vindt u op facebook.com/wereldlichtjesdagarnhem

www.rosesforchildren.nl

In Arnhem verloopt de aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Video
Categories:: Van wieg tot graf Overlijden Herdenken December Arnhem

Meer verhalen

De kool en de geit

18 augustus 2014
Dini van der Velde

Corvee op vakantiepark Mooi Veluwe

16 januari 2015
Olga Verlegh

Boerenkool op verjaardag

05 februari 2015
Dhr. Wijnhoud
Video

Sluitliederen onder de Pinksterkroon

20 mei 2015
Boerderijmuseum De Lebbenbrugge

Het één na oudste beroep ter wereld

09 december 2015
Piet Schuijn

Het maaien van graan met de zicht

23 januari 2015
Theo Giessen
AudioVideo

De draak van Gelderland

27 maart 2015
Gery Groot Zwaaftink
Galerij

De Sinterklaastafel

25 augustus 2014
Jan Kreijenbroek
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

Bennie Jolink wacht nadat Eend is gejat

25 november 2015
Rob Hanhart

Kladdegat spookhond in Hattem

02 februari 2015
Albert ten Cate

Bikkelspel

18 augustus 2015
Gerhard Kwak

De Nijkerkse Zonnedagen

26 maart 2015
Museum Nijkerk
Galerij

Tik takken

05 juli 2015
Dick Jagtenberg
VideoGalerij

Hummelose Volksfeest

07 augustus 2014
Harold Pelgrom

Vrouw Haverkamp

08 december 2015
Bart Schlief

Hansje in den Kelder

27 augustus 2014
Didy Kars

Paard springen over levend paard!

18 juni 2014
Marjan Heil