Vroeger beschikte men nog niet over een gaspit of een elektrisch fornuis. Men kookte op een met kolen of hout gestookt fornuis en gebruikte vaak een petroleumstel voor stoofvlees en dergelijke. Een petroleumstel is een kooktoestel waarop met behulp van de brandstof petroleum een maaltijd werd bereid. Vooral het tegenwoordig weer beroemde ‘draadjesvlees’ was een bekend recept. In de Tweede Wereldoorlog en ook nog daarna was de brandstof schaars, evenals het voedsel trouwens, en greep menig huisvrouw weer naar de ‘hooikist’. Een houten kist met een deksel die was gevuld met een dikke laag isolerend hooi. De wat luxere hooikist werd van binnen bekleed met linnen of een andere soort doek. De eenvoudigste vorm bevatte alleen maar hooi. In het midden maakte de huisvrouw een kuil waarin de hete pan zo vanaf het vuur van het fornuis in werd geplaatst. Het deksel werd gesloten en vervolgens bleef de pan met eten langdurig warm en gaarde uitstekend na. Een goede kist kon het eten wel een paar uur warm houden. Op die manier bespaarde men veel brandstof en kon toch lekker eten.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken

Meer verhalen

Galerij

Eten uit de krant

09 mei 2014
Willem Franck

Dansen in Sonsbeek

05 februari 2015
mevrouw G.Vach
VideoGalerij

Smaltappel en Gortepap

12 december 2014
Bram Masselink
Video

De huisslachting

09 september 2014
Eibert Kuiper

De vlier: brengt zegen en schrikt heksen af

16 september 2015
Ina Brethouwer
Video

Ies en Gies is Pannegies

17 maart 2015
Hans Berends
Video

De witte juffer van Kwadenoord

03 november 2014
Erica Broers

Op de lat schrieven

27 mei 2015
Gerhard Kwak

Een bijzondere kerkdienst

28 juli 2014
A. Heetebrij

De sprookjeswereld van de krozenboom

25 augustus 2015
Paul Hoftijzer

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling

Broodpap

13 mei 2015
Gerhard Kwak

Daar komt de naam 'klootjesvolk' vandaan...

26 juni 2014
Sylvia van Hunnik

Molen de Hoop weer in gebruik

25 januari 2016
Jeannette Beelen

Steltlopen in Didam

16 april 2015
Karin van der Velden