Vroeger beschikte men nog niet over een gaspit of een elektrisch fornuis. Men kookte op een met kolen of hout gestookt fornuis en gebruikte vaak een petroleumstel voor stoofvlees en dergelijke. Een petroleumstel is een kooktoestel waarop met behulp van de brandstof petroleum een maaltijd werd bereid. Vooral het tegenwoordig weer beroemde ‘draadjesvlees’ was een bekend recept. In de Tweede Wereldoorlog en ook nog daarna was de brandstof schaars, evenals het voedsel trouwens, en greep menig huisvrouw weer naar de ‘hooikist’. Een houten kist met een deksel die was gevuld met een dikke laag isolerend hooi. De wat luxere hooikist werd van binnen bekleed met linnen of een andere soort doek. De eenvoudigste vorm bevatte alleen maar hooi. In het midden maakte de huisvrouw een kuil waarin de hete pan zo vanaf het vuur van het fornuis in werd geplaatst. Het deksel werd gesloten en vervolgens bleef de pan met eten langdurig warm en gaarde uitstekend na. Een goede kist kon het eten wel een paar uur warm houden. Op die manier bespaarde men veel brandstof en kon toch lekker eten.

Galerij
Tag / Lijst: Eten en drinken

Dit verhaal met uw ervaring aanvullen? Klik hieronder!

aanvullend verhaal plaatsen

Meer verhalen

Luilakmorgen

19 mei 2015
Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Nieuwjaarsduik, een sociale, frisse traditie

03 februari 2015
Marja Schulenberg-v.d. Werf
GalerijAudioVideo

Reurei

07 maart 2015
Dini Schepers
Video

Hanenkraai wedstrijd

30 oktober 2015
Dinant Rohaan

Erebogen met Koninginnedag

06 januari 2015
Mieke de Borst-van Herwijnen

Brood met worst

05 december 2014
Erna Bosch

Eper Bijenmarkt

15 december 2015
M. de Voogd
GalerijVideo

Roggebroodweging Muldersfluite

30 december 2014
Harry Somsen

Een boom vol herinneringen

19 december 2014
Ann 't Hoen

De ballade van een muzikant

25 november 2015
Andries Zwart