Wanneer je grof gemalen runder- of varkensvet (reuzel) uitsmelt dan blijven de kaantjes, de krokante restjes van de niet uitgesmolten delen van het vet, over. Deze restjes bestaan uit kleine vliesjes en velletjes, restje ader en andere harde niet te smelten onderdelen van het vet. Deze kaantjes, zoals ze worden genoemd, zijn uitstekende smaakmakers voor stamppotten en heerlijk (vers en warm) op roggebrood met een snufje zout. Je moet ze wel op het allerlaatste moment over de stamppot strooien want dan zijn ze nog lekker knapperig.

 

Reuzel met kaantjes

Een andere mogelijkheid die we in de Achterhoek vroeger kenden en veel gebruikten was grof gemalen reuzel met kaantjes. Na het slachten van het vette varken werd de reuzel uitgebakken, rundvet werd niet gebruikt omdat dat na afkoeling hard en niet smeerbaar wordt, bleven de kaantjes in het vet. Op die manier kreeg je in het zachte varkensvet lekker knisperige stukjes die het vet wat beet gaven. Aan het vloeibare vet werd behoorlijk wat zout toegevoegd zodat de reuzel voor langere tijd bewaard kon worden. Deze reuzel werd meestal gebruikt om in te bakken. Een tweede manier was het gebruik van reuzel met kaantjes op dezelfde manier als tegenwoordig boter of margarine. Ze smeerden het vooral op roggebrood als extra calorieën-injectie voor de vaak zware dagelijkse arbeid die verricht moest worden.

 

Griebenschmalz

Reuzel met kaantjes wordt tegenwoordig nauwelijks meer verkocht. Behalve net over de grens. Uw schrijver kreeg het in Vreden voorgeschoteld als entree voor het diner . Men noemt het in Duitsland Griebenschmalz. (Grieben = kaantjes en Schmalz is reuzel). Het wordt nu echter gegeten op een plakje stokbrood. Een variant op stokbroodjes met al of niet gekruide olijfolie.

Galerij
Categories:: Eten en drinken Winterswijk Vlees

Meer verhalen

Video

Maatwerk van de zadelmaker

17 maart 2016
Herman van de Bunt

Zuurkool “verrot lekker”

14 oktober 2015
Ina Brethouwer
Video

Mei-avond

28 april 2015
Mieke Veken
Galerij

Werkpaarden vervangen door petroleum

04 januari 2015
Wim Monnich

Gebruiken bij de geboorte

05 augustus 2014
albert steert

Houtbewerking en 'vrije' kunst

10 februari 2016
Piet Post
Video

Lüdovicus en de Wodanseik

11 mei 2014
Mijngelderland

Koekboom

26 februari 2015
Mevrouw Breman

Paasvuur in Epe

18 februari 2015
Dhr. Barnhoorn

De koningin vertelt over feest in Huppel

14 oktober 2014
Gea Schreurs

Koeien in de wei laten lopen

12 mei 2014
Marijke Jansen

Slachten in de oorlog

18 juni 2014
G.H. de Bruin-Hartgers
Video

Klootschieten

25 augustus 2014
Jacques van Hooijdonk
Video

Optocht met historische tractoren

18 juni 2014
Annie de Groot

Het vrolijke melkers-spel voor jong en oud

11 juni 2015
Gerda Jansen Verwaijen
Galerij

Zilveren bijltje om schip te water te laten

24 februari 2015
Carla Dubbink

Koninginnedag in Arnhem

03 februari 2015
Henk Hermeling